Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 mar 2013, 16:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witajcie, potrzebuję firmy, która zajęłaby się transportem ciężarowym z Grecji. Zależy mi nie tylko na cenach, ale przede wszystkim na terminowości i w ogóle fachowym podejściu. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :)

Post Wysłano: 20 mar 2013, 10:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Skontaktuj się z Matim z Energy Sped, on Ci wszystko pozałatwia.

Post Wysłano: 20 mar 2013, 10:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Grecja - Polska to taka relacja, że transport kolejowy zaczyna być konkurencyjny cenowo dla drogowego.

z naszym Trade Trans (własność PKP Cargo) ciężko się dogadać, bo jak zapytasz ich o cenę, ofertę dostaniesz po tygodniu, ale może spytać się w Schenkerze, tam ofertę cenową dostaniesz po godzinie.

transport będzie door to door, czyli będzie zawierał załadunek na samochody z magazynu, przeładowanie na wagony i odwrotne czynności przy rozładunku.

Post Wysłano: 20 mar 2013, 11:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5839699
Samochód: od wroga

http://banextransport.pl/

Post Wysłano: 20 mar 2013, 12:41

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Grecja - Polska to taka relacja, że transport kolejowy zaczyna być konkurencyjny cenowo dla drogowego.

z naszym Trade Trans (własność PKP Cargo) ciężko się dogadać, bo jak zapytasz ich o cenę, ofertę dostaniesz po tygodniu, ale może spytać się w Schenkerze, tam ofertę cenową dostaniesz po godzinie.

transport będzie door to door, czyli będzie zawierał załadunek na samochody z magazynu, przeładowanie na wagony i odwrotne czynności przy rozładunku.
co do ceny być może masz rację, ale czas podrózy wagonu z grecji jest bardzo długi.
do firmy w której mam załadunki wagony z Italii jechały od 3 do 4 tygodni nawet był przypadek że częśc jechała prawie 5 tygodni.
cena za taki transport była minimalnie niższa niż za trasnport kołowy.
zarówno jeden zakład i drugi maja własne bocznice więc odchodzi transport na wagon i odwrotnie.

Post Wysłano: 20 mar 2013, 14:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

nie wiem, nie korzystałem z transportu na takiej trasie, ale coś mi nie gra.

wagony z Hong Kongu z kontenerami 20-sto stopowymi do Polski docierają w 17-18 dni.
oczywiście jest jeszcze czas skompletowania ładunku na cały skład, ale jeżeli jest uczęszczana linia to nie ma znaczenia, ładujesz wagon, który jest podpinany do składu.

ściągałem koleją stal z Ukrainy - Krzywy Róg (1500km) korzystając z Trade Trans (2007-2008) i terminy były do tygodnia, nie więcej. odprawa celna i przeładunek na wagony na wąskich torach w Medyce to poniżej 24h w ilości od 4 do 10 wagonów.

raz z Rosji z Czerpowic grubo ponad 2000km, bo przez Medykę i było poniżej dwóch tygodni. huty mają swoje bocznice, więc ja organizowałem transport kolejowy, potem przeładunek na wąskie, przeładunek we Wrocławiu na samochody i do magazynu klienta.

organizowałem transporty koleją z okolic Wrocławia do Aten (oczywiście z pominięciem wszelkiego co związane z PKP) i uwzględniając odebranie z magazynu, przeładunek na wagony i tam na miejscu to samo, mieściło się zawsze w tygodniu.

przypomnę, że pociągi z zagłębia Ruhry do Moskwy docierają promem z Sassnitz przez Kłajpedę w 5 dni, a przez Polskę torami 7-8 dni.

także czas transportu na terenie Europy koleją 3-4 tygodnie, mocno mnie zaskoczył.

jeżeli nie korzystasz z dużych operatorów kolejowych ale z maluchów, to zorganizowanie pustych wagonów, a później skompletowanie pełnego składu pociągu może nastręczać duże trudności. ale w przypadku Trade Trans, takie rzeczy się nie zdarzają, oni tylko traktują klientów jak na Alternatywy 4, natomiast Schenker to normalne traktowanie i pod dostatkiem wagonów, nie ma nieprzewidzianych opóźnień.

Post Wysłano: 22 mar 2013, 11:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki wielkie za opinie! Mam się teraz nad czym zastanawiać :)
Cytuj:
Też właśnie słyszałem wiele dobrego na ich temat, także możliwe, że się zdecyduję.

Post Wysłano: 30 mar 2013, 18:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7448944

Z tego co ja słyszałem od spedytora pewnej firmy co produkuje meble ceny za transport do Grecji Thessaloniki 33euro palet plandeka od 2200euro do max 2600euro nie wiem jak to sie teraz ma ale w 2010 roku do aten solówką leciałem z pasta do zębów 16euro palet za 1800euro plus dwie z jakimiś sosami to całość wyszła 2150euro a powrot to dopiero był kłopot...

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]