Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 kwie 2014, 13:56

Użytkownik

Użytkownik

Wiem, że wałkujemy non stop ale się gubię, dlatego konkretnie zapytam. Wyszło mi wszystko badania lekarskie, pychotesty, kurs na przewóz rzeczy robiony w 2007 roku.

1. Czy muszę odnawiać kurs na przewóz? - jesli byłby na 5 lat wazny to juz 2 lata nie mam - mam nadzieje że nie przepada i nie bedzie trzeba robic Kwalifikacji tylko iść na szkolenie dokształcające?
2. Prawo jazdy mam bezterminowe wydane w 2006 roku - też muszę wymienić po tym doszkalającym kursie?
3. Badania psychologiczne - mam bezterminowo robilem w 2007 roku, trzeba ponawiac co 5 lat?

Prosze o odpowiedzi, szukam ale na forach co inaczej podają.

Dobra doczytałem i chyba musze wszystko robić, najpierw szkolenie okresowe, potem badania lekarskie i psychologiczne a na końcu wymienić prawko? Dobrze myślę? Przerąbane, chciałem wyrobić sobie karte kierowcy i mieć to wszystko w przypadku dodatkowej pracy. A jakbym to wszystko porobił i miał kod z datą badań 95. to na kategorii B mam bezterminiowe dalej? Wiecie, C E to zawodowe ale B nie chciałbym potem odnawiać chociaż. Proszę chętnego o wypowiedź w moim temacie, gubie sie już :?

Post Wysłano: 05 kwie 2014, 16:54

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

czytaj:

Od 10 września 2008 nastąpiły zmiany w zasadach szkoleń kierowców w zakresie przewozu osób (kat. "D"), a od 10 września 2009 podobne zmiany dotyczą również przewozu rzeczy (kat. "C"). Teraz wszysycy kierowcy, którzy posiadali już uprawnienia muszą obowiązkowo odbyć na nowo "kwalifikację wstępną". Od 2010 roku zaczął się 5-letni okres przejściowy, w którym wszyscy kierowcy (również ci, którzy mają bezterminowy kurs na przewóz rzeczy/osób) muszą odnowić szkolenia. Aby zaplanować uczestnictwo kierowców w tych szkoleniach warto skorzystać z poniższej tabeli:...

Dla kategorii C, C1, CE (przewóz rzeczy):

DATA OTRZYMANIA PRAWA
JAZDY kat. C,C1,CE (poz. nr 10)
TERMIN ODBYCIA SZKOLENIA

do 31.12.1980 10.09.2010

od 01.01.1981 do 31.12.1995 10.09.2011
od 01.01.1996 do 31.12.2000 10.09.2012
od 01.01.2001 do 31.12.2005 10.09.2013
od 01.01.2006 do 10.09.2009 10.09.2014

Dla kategorii D, D1, DE (przewóz osób):

DATA OTRZYMANIA PRAWA
JAZDY kat. D,D1,DE (poz. nr 10)
TERMIN ODBYCIA SZKOLENIA

do 31.12.1980 10.09.2009

od 01.01.1981 do 31.12.1990 10.09.2010
od 01.01.1991 do 31.12.2000 10.09.2011
od 01.01.2001 do 31.12.2005 10.09.2012
od 01.01.2006 do 10.09.2008 10.09.2013

Szkolenie okresowe w tym przypadku trwa 35h zegrowych. Ważne jest, że po odbyciu takiego szkolenia należy wymienić Prawo Jazdy, gdzie będzie wpisana informacja o szkoleniu oraz o terminie jego ważności (5 lat). Warto pamiętać, że wyrobienie nowego dokumentu trwa ok 2-3 tygodni, zatem nie nalezy odkładać szkolenia na ostatnią chwilę, gdyż brak ważnego prawa jazdy (nowego z wpisem o szkoleniu) uniemożliwia wykonywanie przewozów przez kierowcę.

Artykuł 39j. 1. Kierowca wykonujący przewóz drogowy podlega badaniom lekarskim przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy.

2. Badania lekarskie przeprowadzane są na zasadach Kodeksu pracy
3. Zakres badań lekarskich, obejmuje ustalenie braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami, zgodnie z ustawą z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym.

4. Badania lekarskie - terminy badań
1) do czasu ukończenia przez kierowcę 60 lat - co 5 lat;
2) po ukończeniu przez kierowcę 60. roku życia - co 30 miesięcy.
5. Pierwsze badanie lekarskie jest wykonywane przed dniem wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie kwalifikacji wstępnej.....
6. Badania lekarskie, o których mowa w wykonują lekarze medycyny pracy posiadający jednocześnie uprawnienia do badań lekarskich kierowców. [dwie pieczątki na orzeczeniu]

Artykuł 39k. 1. Kierowca wykonujący przewóz drogowy podlega badaniom psychologicznym [psychotechnicznym] przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy.
2. Badania psychologiczne (psychotesty dla kierowców), o których mowa są wykonywane w zakresie i na zasadach określonych dla kierowców w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym.
3. Badania psychologiczne są przeprowadzane:
1) do czasu ukończenia przez kierowcę 60 lat - co 5 lat;
2) po ukończeniu przez kierowcę 60. roku życia - co 30 miesięcy.
4. Pierwsze badanie psychologiczne (psychotesty) jest wykonywane przed dniem wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie kwalifikacji wstępnej

Uwaga ważna zmiana: Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 11.09.2007 r. Dz.U.07.178.1264
Badanie psychologiczne kierowcy [z art.39k Ustawy] odbywa się na podstawie skierowania od przewoźnika drogowego. Wzór skierowania psychologicznego stanowi załącznik nr 1 w/wym. rozporządzenia.
Nie dotyczy to przedsiębiorców lub kierowców osobiście wykonujących transport drogowy[Art. 39m].

Artykuł 39l. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy jest obowiązany do:
1) kierowania kierowców na:
a) szkolenia okresowe,
b) badania lekarskie i psychologiczne;
2) pokrywania kosztów badań lekarskich i psychologicznych;
3) przechowywania przez cały okres zatrudnienia kierowcy kopii:
a) świadectw kwalifikacji zawodowej,
b) orzeczeń lekarskich i psychologicznych;
4) prowadzenia dokumentacji dotyczącej badań lekarskich i psychologicznych;
5) przekazania kierowcy z chwilą z chwilą zwolnienia z pracy kopii orzeczeń .
3.Wykonanie przez przedsiębiorcę obowiązku wykonania badań lekarskich i psychologicznych, uznaje się za ze spełnienie obowiązku pracodawcy w zakresie badań okresowych kierowców lekarskich, Kodeksu pracy.

Artykuł 39m. Wymagania, o których mowa w art. 39a-39l, stosuje się odpowiednio do przedsiębiorcy lub innego kierowcy osobiście wykonującego przewóz drogowy.
Kary za jazdę bez wymaganych badań
Wykonywanie transportu drogowego z naruszeniem warunków dotyczących dokumentacji pracy kierowcy w zakresie: braku kierowania kierowcy na badania lekarskie

Wysokość kary 500zł

świadectwo kwalifikacji kierowców - sprawdź link z typowymi zapytaniami

•Niestety niektóre artykuły ustawy o transporcie drogowym nie są spójne z innymi aktami prawnymi np Kodeks drogowy, Kodeks pracy więc proszę o sprawdzanie podanych przeze mnie interpretacji !!
Uwaga bardzo ważna nowelizacja/zmiana ustaw - zgodnie z ostatnią jednoczesną nowelizacją Ustawy o Transporcie oraz Kodeksu drogowego.

Dz. U. z 2006 r. Nr 235 poz. 1701

Post Wysłano: 05 kwie 2014, 17:58

Użytkownik

Użytkownik

Czyli dobrze przeczytałem. Musze iść robić od nowa po kolei na szkolenie okresowe, badania i wymianę prawa jazdy - a jeszcze widzialem w prawie jazdy zawodowym, że ten kod 95 z datą ważności kursu i badania stosuje się tylko dla kategorii dla których robi się z kwalifikacjie wstępną lub kurs przewozu rzeczy - także kto ma kategorię B bezterminową to będzie miał ją dalej. To mnie cieszy.

A powiedzcie robił ktoś taki kurs jak nasz za granicą? Np. ktoś wyjeżdża do UK to jest tam ten kurs na przewóz lub jakiś odpowiednik? Ciekawi mnie jak to jest w innych krajach. Niemcy, Holandia np. czy oni stosują dla swoich kierowców te kursy.

Post Wysłano: 05 kwie 2014, 19:29

Użytkownik

Użytkownik

to chyba niewiele zrozumiałeś.
masz zrobić tylko kurs dokształcający w wymiarze 35 godzin i oczywiście normalne badania lekarskie co więcej zmieścisz się w ustawowym terminie.
co do kat B - dostaniesz ją na 15 lat takie są teraz przepisy.

Post Wysłano: 05 kwie 2014, 21:11

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
to chyba niewiele zrozumiałeś.
masz zrobić tylko kurs dokształcający w wymiarze 35 godzin i oczywiście normalne badania lekarskie co więcej zmieścisz się w ustawowym terminie.
co do kat B - dostaniesz ją na 15 lat takie są teraz przepisy.
co niby nie zrozumiałem? przecież to samo napisałem szkolenie okresowe, badania i prawo jazdy

Post Wysłano: 05 kwie 2014, 21:25

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Musze iść robić od nowa po kolei na szkolenie okresowe, badania i wymianę prawa jazdy - a jeszcze widzialem w prawie jazdy zawodowym, że ten kod 95 z datą ważności kursu i badania stosuje się tylko dla kategorii dla których robi się z kwalifikacjie wstępną lub kurs przewozu rzeczy - także kto ma kategorię B bezterminową to będzie miał ją dalej. To mnie cieszy.

nie robisz nic od nowa - dokształt to nie znaczy że od nowa tak mają wszyscy co chcą zawodowo jeździć,
podobnie z badaniami chcesz jeździć zawodowo masz mieć badania,
nikt nie da ci wpisu na kategorie dla których nie ukończyłeś szkolenia,
no i bezterminowe prawa jazdy też się skończyły.
to tyle, a może aż tyle.

Post Wysłano: 06 kwie 2014, 12:23

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuję za wpisy, uspokoiła mnie Twoja odpowiedź i przynajmniej już wiem na czym stoję.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]