Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 maja 2014, 16:38

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Daily

Witam. Mam kilka pytań.Zajmuję się sprzedażą drewna kominkowego. Drewno rozwożę do klientów samochodem Iveco Daily do 3,5T. Jednak często zdarza się tak że 3,5t waży sam ładunek.
Moje auto jest do 3,5t ale identyczne modele mają dmc 6,5t i takim jestem zainteresowany żeby jeździć sobie na spokojnie i bezstresowo. Potrzebuje autko małe i zwrotne ( Daily albo Mascott)
Moje pytania:
Jakie uprawnienia muszę posiadać żeby legalnie wozić towar samochodem o dmc 6,5t z lasu na skład a później ze składu do klienta?
Co to znaczy samochód na użytek własny?
Mam działalność gospodarczą i samochodem jeżdżę tylko ja, kwestia jest tylko taka że mam dosyć przeładowywania auta i jeżdżenia w stresie (obręb Katowice Tychy Gliwice Ruda Śląska)

W przyszłości tzn za rok może dwa chce kupić duże auto o ładowności przynajmniej 10t z dźwigiem do drewna i co wtedy? Czy będę potrzebował jakichś dodatkowych uprawnień (prócz uprawnień na HDS) ?
Jakie są koszta, co muszę opłacać?

Przepraszam że tak chaotycznie napisane ale nie jestem w temacie. Będę wdzięczny jeśli ktoś zechciałby mi wytłumaczyć temat.
Pozdrawiam.

Post Wysłano: 10 maja 2014, 0:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jazda autem powyżej 3.5t prawo jazdy kat C. Żeby wozić potrzebujesz zaświadczę na przewóz na potrzeby własne, ale wtedy możesz wozić tylko swój towar, a twoim autem musisz jeździć ty albo twoi pracownicy. Co do auta to poszukaj może coś typu atego czy eurocargo w wersji 7.5t, zawsze lepszy komfort, bo takie daily 65 podejrzewam że swoje spali. Nie proponowałem Ci większego auta bo podejrzewam, że auto ma być dystrybucyjne więc coś w stylu atego 818 najlepiej się do tego nada, merca nie wykończysz w mieście.

Post Wysłano: 10 maja 2014, 0:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Gwoli ścisłości do kierowania pojazdem o masie całkowitej >3,5t>7.5t uprawnia prawo jazdy kat. C1, ale nie spotkałem się, żeby ktoś takie miał.

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]