Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Mercedes

Witam,
Mam pytanie jest otóż taki przypadek:

Prowadzę firmę np hurtownie nabiału gdzie codziennie moje samochody ciężarowe 12 tonowe rozwożą towar do sklepów. Posiadam licencje na potrzeby własne. Znajomy poprosił mnie aby zawieść mu meble przez pół polski (meble są nowe i specjalistyczne). Czy mogę wysłać swojego kierowcę aby wykonał nie odpłatnie taką przyjacielską usługę? Jak to wygląda w kwestii prawnej?

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Witam,
Mam pytanie jest otóż taki przypadek:

Prowadzę firmę np hurtownie nabiału gdzie codziennie moje samochody ciężarowe 12 tonowe rozwożą towar do sklepów. Posiadam licencje na potrzeby własne. Znajomy poprosił mnie aby zawieść mu meble przez pół polski (meble są nowe i specjalistyczne). Czy mogę wysłać swojego kierowcę aby wykonał nie odpłatnie taką przyjacielską usługę? Jak to wygląda w kwestii prawnej?
jak złapią inspektorzy to koszt 8000 zł.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: zielony TGA

Cytuj:
Czy aby na pewno? Przecież to jest przewóz niezarobkowy... Kara 8000zł chyba podlega gdy jest wykonywany odpłatny transport?

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Cytuj:
Czy aby na pewno? Przecież to jest przewóz niezarobkowy... Kara 8000zł chyba podlega gdy jest wykonywany odpłatny transport?
nie ma przewozów niezarobkowych w przypadku gdy nie jesteś właścicielem ładunku - musisz mieć papiery że ten ładunek zakupiłeś i wieziesz do firmy lub sprzedałeś (masz swoją fakturę) komuś i realizujesz bezpłatną dostawę (mając hurtownię nabiału, a wieziesz meble :D ).
wszystko inne jest "przewozem zarobkowym" i wymaga licencji.
zupełnie inaczej wygląda sytuacji gdy "znajomy" wypożyczy samochód i sam będzie wykonywał ten transport wtedy ma fakturę na swój towar na siebie i wiezie dla siebie (choć wtedy powinien też mieć zezwolenie na przewozy własne).
sądzę że taniej wyjdzie wynająć przewoźnika i zapłacić mu w jedną stronę to i koszt na pewno wyjdą niższe - na solówki nie ma tak dużo ładunków i każdy z pocałowaniem ręki weźmie dodatkowy powrót za jakieś pieniądze nawet jeżeli wyjdzie po 2 zł za ładowny na powrocie na 12 tonówkę.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]