6. W ciągu dwóch kolejnych tygodni kierowca wykorzystuje co najmniej: — dwa regularne tygodniowe okresy odpoczynku, lub — jeden regularny tygodniowy okres odpoczynku i jeden skrócony tygodniowy okres odpoczynku trwający co najmniej 24 godziny. Skrócenie to należy jednak skompensować równoważnym odpoczynkiem wykorzystanym jednorazowo przed końcem trzeciego tygodnia następującego po danym tygodniu.W ciągu dwóch kolejnych tygodni mam zaliczone dwa regularne odpoczynki. Ten okres odpoczynku na przełomie I i II tygodnia jest tak jakby nadmiarowy... I mam wątpliwości co do tego czy trzeba go "dokręcić" do regularnego przed końcem trzeciego tygodnia...
6. W ciągu dwóch kolejnych tygodni kierowca wykorzystuje co najmniej: — dwa regularne tygodniowe okresy odpoczynku, lub — jeden regularny tygodniowy okres odpoczynku i jeden skrócony tygodniowy okres odpoczynku trwający co najmniej 24 godziny. Skrócenie to należy jednak skompensować równoważnym odpoczynkiem wykorzystanym jednorazowo przed końcem trzeciego tygodnia następującego po danym tygodniu.Pauza z przełomu I i II tygodnia spełnia definicję skróconego tygodniowego okresu odpoczynku, czyli w tym przypadku od poniedziałku około godziny 12. mam możliwość wykorzystania kolejnych sześć 24. godzinnych cykli.
6. W ciągu dwóch kolejnych tygodni kierowca wykorzystuje co najmniej: — dwa regularne tygodniowe okresy odpoczynku, lub — jeden regularny tygodniowy okres odpoczynku i jeden skrócony tygodniowy okres odpoczynku trwający co najmniej 24 godziny. Skrócenie to należy jednak skompensować równoważnym odpoczynkiem wykorzystanym jednorazowo przed końcem trzeciego tygodnia następującego po danym tygodniu.Chodzi o sformułowanie "co najmniej", czyli mogę zrobić tych odpoczynków więcej, tak jak w moim przypadku. Zgadza się? Więc skoro w I tygodniu mam jeden regularny tygodniowy okres odpoczynku a w II tygodniu jeden skrócony tygodniowy okres odpoczynku oraz jeden regularny tygodniowy okres odpoczynku to chyba wszystko jest OK.