kolego zzx
powiedz mi czy dobrze to mówię a jak źle to popraw jak możesz
1.Jechałem pojazdem np od 8godziny do np 12,30 czyli 4.5h po czym zrobiłem 45minut przerwy i po tej przerwie okazuje się,że muszę zmienić samochód
- to teraz z tyłu na tarczce rysuje ten czas co spędziłem na podróży do drugiego samochodu? czyli czas pracy?
-czy po prostu po wyjęciu tarczki z auta nr1.. i wsadzeniu do auta nr 2 zaznaczam tylko dalej np jeśli skończyłem o 12.30 i zrobiłem 45minut przerwy to z tyłu zaznaczam tylko póki co jazdę od godz 13.15 ?
chodzi o to czy po włożeniu tarczki do nowego auta tej samej...zaznaczam tam dalszą jazdę od której zaczynam.. czy czas przez który mnie nie było?
i jak ma się nanoszenie przerw na takiej tarcze z tyłu? np jadę te 4h30 min i muszę mieć 45min pauzy to wyciągam tarczkę i ręcznie z tyłu zakreślam 45minut? czy tachograf już sam to zrobi?
generalnie wiem jak wypełnić z przodu i z tyłu dane przed i po trasie..ale nie rozumiem tego co tam trzeba rysować... mi się wydawało,że jak zaczynam dalsza jazdę w drugim samochodzie to wypełniam np pole nr2 tarczka do tachografu i jazda i on sam rysuje wszystko(o ile nie trzeba selektorami ustawiać)
może ujmę to tak ostatecznie
tarczka jest ważna 24h ale przód i tył to jest jedno i to samo? czyli z tyłu rysuje kontynuację dalszej jazdy? w takim wypadku
jak skończyłem na pierwszej stronie wykresówki np jazdę o 13stej.. i zrobiona przerwa do 13.45 (taki przykład) to z tyłu tam gdzie kółeczko czyli jazda
aha........
kurde
patrze na to i myślę.. ta rubryka z tyłu to jest od tego,żeby notować co robiło się gdy skończyłem część jazdy w pierwszym samochodzie tak? czyli przykładowo jeśli skończyłem o 13.45 a do nowego pojazdu przybyłem np o 15.. to muszę zakreślić z tyłu co robiłem przez te 1h i 15
to w takim razie można zakreślić co się podoba bo kto udowodni mi co ja robiłem przez te 1h.15?? skoro tarczka wyszła z pierwszego samochodu i dopiero w drugim zawitała za 1h.15
czyli mogę wpisac,że odpoczywałem,albo inna praca tak?
reasumując z tyłu rysuje sie wszystko to co robiło sie po wyjeciu tarczki zanim trafiła od nowa do tachografu tak? i przed założeniem jej muszę to narysowac po czym od nowa włożyć i tyle.. ?
czyli jak od nowa włożę tarczkę i będę robił pauzę 45min tym samochodem.. to już nie muszę wyciągać tarczki by to ręcznie narysować,że stoje 45min i od nowa po 45 włożyć? tylko tacho samo to narysuje? a ja z tyłu zakreślam tylko to co robiłem gdy nie zakończyłem całkowicie pracy w pierwszym samochodzie a czasem przybycia do drugiego tak?
bo to się chyba różni bo z tyłu zapisuje się albo jak popsuje się tachograf albo tak jak kolego zzx mówisz ten czas co skończyłem jazdę w aucie nr1 a za nim dotarłem do auta nr2.
Bo przy popsutym tachografie trzeba z tyłu nanosić wszystko ale manualnie czyli tarczka nie jest włożona w tacho tak?
Przepraszam,że tak dopytuje ale tutaj zawsze wszystko każdy ładnie wytłumaczył mi na forum i wiedziałem