Mam Scanie r ze skrętną zwrotna jakby tej trzeciej osi nie było. Co do utrzymania to robiłem oba siłowniki i teraz jest jak trzeba. Koszt prawie 10 tyś, regeneracja odpada tzn zaraz będzie to samo. Podsumowując jeśli masz dużo manewrowania to jak najbardziej warto, zaoszczędzisz na oponach i wjazdy bajka.
Przy skrętnej osi wleczonej samochód powinien się zachowywać jak 4x2 z tym samym rozstawem lub marginalnie gorzej.
Nie wiem czy to prawda, ale podobno w niektórych konstrukcjach było tak, że do cofania oś się blokowała na wprost. Uważam, że taki system to nieporozumienie, bo właśnie do wjazdów tyłem najbardziej przydaje się wleczona oś skrętna.
Scanie masz w opticrusie? Jak oceniasz ta skrzynkę?
Auto będzie używane w podobnych warunkach tzn przewoz slomy po rolnikach.. i boje sie automatu.
Jak oceniasz stabilność scani? Tył masz na na 2 poduchach? Chodzi mi o jazde z wysunietym dachem i dobrym ladunkiem. U mnie zdarza sie przekroczyc 4.5m wysokości
Ogolnie troche poglądem tych wrakow w Polsce. I volvo wydaje mi najmądrzejszy wyborem.. tył na 4 poduchach i brak rdzy..
Jak sprawuje sie i-shit do jakiego przebiegu nie brać sie takiego samochodu?
Widziałem tez kilka sztuk fm12 z skrzynia 16-biegowa to jest skrzynia volva czy zf?
16-stka zf nie jest zbyt trwała..
Miałem krótki ale za to kosztowny epizod z FM 12 , fakt że było to strasznie zaniedbane auto ale mimo wszystko wolę Scanię wydaje mi się że 4 z ostatnich lat produkcji lub pierwsze erki są prostsze i mniej problematyczne od Chińczyków choć może to tylko moje zdanie podyktowane tym skromnym doświadczeniem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Pawel_Elblag i 1 gość