Strona 22 z 49 [ Posty: 963 ] Przejdź na stronę Poprzednia 120 21 22 23 2449 Następna
Autor
Wiadomość
Tytuł:
Post Wysłano: 09 kwie 2007, 18:29

Użytkownik

Użytkownik

Witam cię hiob wreszcie się pokazałeś na forum już z niecierpliwością czekałem na następne relacje z tras :) zdjęcia jak zwykle świetne i mam to samo pytanie co kolega Konradek czy masz zamiar zatrudnić jakiś dodatkowych kierowców i kupić dodatkowe ciężarówki :)

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 2:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1019688
Samochód: BMW M3 E90; Volvo VN780

Cytuj:
Gratuluje, i zycze powodzenia. A jezeli kiedys zobaczysz srebrne
volvo 780 jezdzace w JEVIC to pomachaj albo odezwij sie na CB.
Jasne, będę się rozglądał za Tobą.
Cytuj:
hiob A masz moze w planach zatrudnienie innych kierowców ??

Nie, nie planuję tego.

Cytuj:
A mam jeszcze pytanie co do tej fotki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ebae4.html czy napczepa nie musi być odpięta podczas holowania ??

Nie, tu można legalnie holować kompletny zestaw.

Cytuj:
Hiob żółty model Forda A jest chyba ten samo co w wideoklipach amerykańskiej grupy ZZ Top. Znasz tą grupę? To może być to samo auto (tzn. ten model)?

To także Ford, ale mający inne nadwozie. ZZ Top miało w swoich video clipach Forda Coupe z 1934. roku, model dwuosobowy. Ten żółty ma drugą ławkę z tyłu. Ford ZZ top bardziej przypominał tego nieprzerabianego Forda-kabrioleta z wcześniejszego postu, choć chyba nie miał dodatkowego siedzenia "w bagażniku" i nie był kabrioletem.

Cytuj:
Zarobiłeś już coś czy jeszcze jesteś na "zerze"???

Wybaczcie, ale i tak już Wam dużo mówię. Nie będę jeszcze dodatkowo dyskutował takich szczegółów.

Cytuj:
ile trwa załatwienie wszystkich formalności co do założenia firmy i ile to kosztuje w Stanach,co trzeba posiadać i co zrobić.
:?: :!: :?:

Cały proces trwa 6-8 tygodni. Największy koszt, poza zakupem auta i naczepy to ubezpieczenie, około 10 tys $ na rok. Inne koszty, jak rejestracja firmy, zazwolenia, rejestracja samochodu we wszystkich stanach w sumie kosztują mniej, niż ubezpieczenie. Jest wiele firm pośredniczących, które pomagają załatwić wszystko za niewielką opłatą.

Cytuj:
...mam to samo pytanie co kolega Konradek czy masz zamiar zatrudnić jakiś dodatkowych kierowców i kupić dodatkowe ciężarówki :)

Mam tą samą odpowiedź: Nie planuję tworzenia firmy zatrudniającej pracowników. Cała moja firma to jeden prezydent i właściciel, czyli moja ukochana żona i jeden pracownik, czyli ja. I tak najprawdopodobniej zostanie.

A teraz kolejna porcja zdjęć. Typowy pocztowy samochód. Ma kierownicę z prawej strony, żeby kierowca mógł wkładać listy do skrzynek nie wysiadając z auta. Autobus komunikacji miejskiej z Phoenix. Całkiem się zrobiło wietrznie, jak widać po palmach. Klasyczna Toyota Land Cruiser, z czasów gdy samochodami terenowymi faktycznie jeździło się w teren, a nie do teatru. BMW 1200, najpopularniejszy policyjny motocykl w Stanach. Toyota FJ, która ma być stylistycznie wzorowana na tamtym Land Cruiserze. Ponieważ jest wietrzny dzień, widać jak pył z pustyni zanieczyszcza powietrze. Jak Arizona, to muszą być kaktusy. One tylko tam rosną. Odpoczynek na poboczu i dalsza, monotonna droga na wschód.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prerie Teksasu. Czasem nawet można zobaczyć kogoś, kto mieszka w starej przyczepie kampingowej, dziesiątki kilometrów od najbliższej osady. Czasem się też trafi rowerzysta, jadący niewiadomo dokąd. Typowy pociąg: Pięć lokomotyw i 150 wagonów z podwójnie układanymi kontenerami. Policja zawsze pracuje. Transport ciężarówek w „europejskim stylu”, na naczepie. To ciężarówki firmy Hino, część koncernu Toyoty. Obok Internationali i Freightlinerów najpopularniejsze w segmencie średniej wielkości ciężarówek. W Teksasie dalej jest jeszcze wiele złóż z ropą naftową. Jak się prerię podleje, zamienia się w zielone pastwiska. Policyjne pick-upy, Dodge i Chevy i Chevy Tahoe lokalnego szeryfa.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

KAMERA NA MOIM TRUCKU i INTERAKTYWNA MAPA z GPS-em: truck27.com

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 7:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

hiob Dzieki Hiob za odpowiedzi. Fotki z trasy bardzo fajnie, świetna jest ta Toyota na przyczepce :)

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 11:20

Użytkownik

Użytkownik

Witam Cię hiob!!Mam Pytanie Jakiej Długości Są U Was Naczepy???Bo Napewno Dłuższe Niż U Nas W Polsce... Pozdrawiam

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 14:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
... Jakiej Długości Są U Was Naczepy???Bo Napewno Dłuższe Niż U Nas W Polsce...
Typowa naczepa ma 53 stopy, a więc 16m 15 cm. Niektóre stany zezwalają na dłuższe, do 60 stóp, 18,3 metra, ale to są wyjątki.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 15:46

Użytkownik

Użytkownik

Hiob mam do Ciebie pytanie odnosnie samochodow Dodge'a i Mercedesa a dokladnie modelu Sprinter. Ogladajac jeden z fimow made in USA zauwazylem samochod o identycznym wygladzie co Mercedes Sprinter (Wyglada tak) tylko ze widnial na nim znak Dodge ale nazywal sie rowniez Sprinter (Wyglada tak) jak wyglada wspolpraca miedzy tymi firmami, czy maja jeszcze jakies "wspolne" modele samochodow?

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 16:04

Użytkownik

Użytkownik

Cześć Hiob my się już znamy z "polonusa" dzięki za link do forum bardzo tutaj u was miło.Opisy tras świetnie zrobione ale bez urazy jednak ja wole Polskę może nie ma tutaj aż tyle "bajerów" truckstopów ale jako patriota wole nasz kraj.Fajne Volvo widzę że jesteś ownerem(dobrze?) zaczynałeś już jako owner czy jeździłeś na "firmowych" ciężarówkach??

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 16:47

Użytkownik

Użytkownik

Czy to prawda że Kierowcy ciężarówek zabierają swoje psy do kabiny????spotkałeś się z tym???

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 16:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Rafus222 proponuje przeczytać cały temat. Hiob dużo już o tym pisał że kiedyś jeździł z pieskiem. Były nawet fotki :)

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 18:15

Użytkownik

Użytkownik

Rafus222 19 strona tego tematu :]
pozdrawiam.

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 18:35

Użytkownik

Użytkownik

Matik Dzięki

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 19:26

Użytkownik

Użytkownik

Hiob dzięki za odpowiedż w sprawie firmy :!: :]
a 8 takich Toyot'ek to widzialem ostatnio jak jeden słowak wiózł na naczepie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 81b3c.html
hiob a co ty tam masz napisane na bocznej osłonie po lewej :?: :?: :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... b8956.html
jak z teledysku Jibbs-"Chain Hang Low" :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... b4ea3.html
mase roboty wam odbierają takie "węże"...nie zazdroszcze :roll: :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 94817.html
a tego to już wogóle nie rozumiem :D 8) :!: :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 5c2b4.html
co do kaktusów to wyśmienicie by było gdyby kwitły w Polsce ,może kiedyś jak klimat sie ociepli ale to juz chyba nie za mojego życia :D :D 8) 8)
pozdrawiam i do usłyszenia... :!:

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 21:05

Użytkownik

Użytkownik

Hiob, napisał już gdzieś na forum, że kiedyś jeżdząć jeszcze innym autem niż terażniejszym Volvo VN780, jeżdził z pieskiem.
Mała prośba, masz może zdjęcie jakiejś europejskiej ciężarówki jadącej na kontynecie amerykańskim? (ewentualnie odpowiedż na pytanie czy wogóle jeżdzą tam takie samochody) Nie chodzi mi o jakieś dostawcze MB atego czy Renault G. Interesuje mnie klasyczny "europejski" ciągnik typu Scania "3", Volvo F12 itd.

Tytuł:
Post Wysłano: 10 kwie 2007, 22:04

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
zaczynałeś już jako owner czy jeździłeś na "firmowych" ciężarówkach??
Cytuj:
Czy to prawda że Kierowcy ciężarówek zabierają swoje psy do kabiny????spotkałeś się z tym???
ehhh ...nie wiem czy mam sie śmiać czy płakać :?: :?: :!: :?:
koledzy jeśli jesteście nowi to proszę przejrzyjcie cały temat od początku,ja nie jestem zaawansowany ale od końca pażdziernika 2006r.śledzę tematy Hioba i wiem wszystko co do tej pory napisał wiec prosze przejrzyjcie je ,może nie wiecie ale tam wszystko o m.in. takim czymś już pisze.Takie tylko moje małe wtrącenie .OK.
.pozdrawiam.
Cytuj:
ale jako patriota wole nasz kraj
ja też wole Polskę bo tu sie czuję jak w domu ale jak skończę szkołe i z zarobkami będzie tak samo jak w tej chwili czyli cieńko to nic innego mi nie pozostanie i bez chwili wahania spakuję sie i poszukam swojego raju gdzieś indziej.mi za patriotyzm nie płacą, nie wyżywie rodziny z tego ze bede patriotą , nie będę żył godnie tylko dlatego że w głowie mam wbite że jestem patriotą.o Polsce nie zapomina sie bo to nasza "matka" ale nikt nas tu nie przywiązał i nikt nam tu nie każe zostawać i się męczyć brakiem perspektyw..mając do wyboru szarość i biede a pracę za godziwe pieniądze i przygodę oraz nowe życie wybiorę oczywiscie(jak chyba wiekszość)to drugie.a co do patriotyzmu Hioba to chyba widać że jest wielkim patriotą ,pokazuje i oznajmia to na każdy sposób.nic dodać nic ująć. :!:

Tytuł:
Post Wysłano: 11 kwie 2007, 0:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Hiob mam do Ciebie pytanie odnosnie samochodow Dodge'a i Mercedesa a dokladnie modelu Sprinter. Ogladajac jeden z fimow made in USA zauwazylem samochod o identycznym wygladzie co Mercedes Sprinter (Wyglada tak) tylko ze widnial na nim znak Dodge ale nazywal sie rowniez Sprinter (Wyglada tak) jak wyglada wspolpraca miedzy tymi firmami, czy maja jeszcze jakies "wspolne" modele samochodow?
Dodge to marka należąca do kocernu DaimlerChrysler. Wiele aut znanych w Europie jako "Chrysler" u nas ma zanczeg "Dodge". Na przykład Chrysler 300 kombi to u nas Dodge Magnum. Chrysler 300 jest tylko w wersji czterodrzwiowej. Inny przykład to Viper. U nas to Dodge, a w Europie chyba Chrysler. Jeśli chodzi o wspólne modele, to tylko Sprinter jest dokładnie taki sam, niezależnie czy to Mercedes, Dodge, czy Freightliner. Inne auta mają pewne wspólne elementy, jak silniki, płytę podłogową itp. Na przykład Chrysler Crossfire to bliski kuzyn Mercedesa SLK poprzedniej generacji.
Cytuj:
Cześć Hiob my się już znamy z "polonusa" dzięki za link do forum bardzo tutaj u was miło.

Witaj, papirus. Właśnie odwiedziłem moje forum po dłuższej przerwie. Brakuje na wszystko czasu, ale chyba zostanę w domu parę dni, to trochę ponadrabiam zaległości.

Cytuj:
zaczynałeś już jako owner czy jeździłeś na "firmowych" ciężarówkach??

Jeździłem kilka lat w firmach. Pierwsze dwa lata w lokalnie, po jednym stanie, potem po całej Ameryce. Zanim kupiłem swoje auto, rok wynajmowałem samochód w jednej z firm. (to ten niebieski International z albumu "moje ciężarówki". Czerwony KW K100 to była pierwsza własna ciężarówka.

Cytuj:
Hiob
Mała prośba, masz może zdjęcie jakiejś europejskiej ciężarówki jadącej na kontynecie amerykańskim? (ewentualnie odpowiedż na pytanie czy wogóle jeżdzą tam takie samochody).
Pisałem o tym już gdzieś. Scania sprzedawała jakiś czas swoje auta, ale tylko w Nowej Anglii (Północny wschód USA). Wpisz "hiob" i "scania" w google, coś Ci na pewno wyskoczy.

Cytuj:
...
hiob a co ty tam masz napisane na bocznej osłonie po lewej :?: :?: :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... b8956.html
To numery moich zezwoleń i numer seryjny ciężarówki. "MC" to "Motor Carrier", "US DOT" to United States Department of Transportation, "KYU" to zezwolenie z Kentucky, a "VIN" to Vehicle Identification Number, numer seryjny. W zasadzie wystarczy mieć tylko albo MC, albo DOT na samochodzie, po tym policja powinna znaleźć na komputerze inne numery, ale czasem nalepienie ich na samochodzie oszczędza spaceru na wadze do środka, z dokumentami. US Xpress miał tylko MC na samochodach, ale większość malych firm nalepia wszystkie numery.

Obrazek

Wracamy do trasy. Temu się chyba zasnęło, prosta droga, a wjechał do rowu. To jest w Terasie. Następne zdjęcia już z Tuscaloosa, Alabama, jadę koło fabryki terenowych Mercedesów. Produkują tu modele ML, R i GL. Statua Wolności w Birmingham, Al. Trochę mniejsza, ale poza tym taka sama. Policjant w Georgii z Lexusem, Maserami we wstecznym lusterku (zjechał za mnie, więc nie mam lepszego zdjęcia), lokalna policja z przedmieść Atlanty i ciekawa rejestracja z Północnej Karoliny. Ostatnie zdjęcie już z domku, z Matthews.

Mówiąc o rejestracjach, Jeep ma rejestrację „YES-SIR!” Nasza lokalna straż i policja w Matthews, NC. Następna rejestracja, na samochodzie sąsiada. „JOHN14V6” to oczywiście Ewangelia św. Jana, rozdział 14, werset 6. Dla ciekawych zacytuję: „Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.” Nawiasem mówiąc zamieszczenie numeru wersetu Biblii to bardzo popularny wybór na personalną rejestrację. Parę Corvette spotkanych po drodze i parę zdjęć z downtown Charlotte, gdzie poszedłem z franciszkaninem, ojcem Bernardem z Wieliczki, który był w Charlotte w Palmową Niedzielę, by odprawić mszę po Polsku. Jeszcze downtown Charlotte i ojciec Bernard Potępa przed moim domkiem w Matthews. Wreszcie w drogę. Wiosna wszędzie, policja też. Weteran policyjny, stare Camaro. Jeszcze je czasem widać, choć nowy Dodge Charger jest równie szybki, więc pewnie zastąpi te samochody.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rozładunek w Connecticut. Z nudów podglądam policjantów. Jeden jeździ po okolicy na rowerze i rozdaje mandaty. Mnie dał spokój, mimo, że parkowałem blokując całą uliczkę. W okolicach Nowego Jorku łatwo złapać interesujące samochody. Rejestracja na VW: 911 MD. Literki MD oznaczają, że to lekarz (zazwyczaj policja nie daje im mandatów za parkowanie na zakazie, gdy mają taką rejestrację). „911” to alarmowy numer telefonu w USA, łączy z operatorem policji, straży i pogotowia. Załadunek na lotnisku Kennedy’ego w Nowym Jorku w Asiana Airlines. Jadę z lotniczym ładunkiem do Miami. Tymczasem obok ktoś wysyła Mercedesa SLK 55 AMG , więc pstryknąłem parę zdjęć.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 11 kwie 2007, 6:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kolejna porcja świetnych fotek. Bardzo fajnie wygląda ten Mercedes SLK 55, no i ta CL500 :)

Tytuł:
Post Wysłano: 11 kwie 2007, 11:33

Użytkownik

Użytkownik

Witam Hiob,

dlaczego na ciężarówce masz zezwolenie właśnie z Kentucky a nie jakiegoś innego stanu?

pozdro

Tytuł:
Post Wysłano: 11 kwie 2007, 14:18

Użytkownik

Użytkownik

Hiob pozwolę sobie na takie pytanie...Jakiego rodzaju wiozłeś Najdroższy ładunek :?:

Tytuł:
Post Wysłano: 11 kwie 2007, 14:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam Hiob,

dlaczego na ciężarówce masz zezwolenie właśnie z Kentucky a nie jakiegoś innego stanu?

pozdro
Wszystkie stany mają teraz wspólny program rejestracji, tzw. International Register Plan. Dawniej trzeba było rejestrować auto w każdym stanie osobno. Jednak parę stanów ma ciągle pozostałości dawnego systemu w przepisach. Kentucky wymaga dodatkowego zezwolenia, Nowy Meksyk także, Oregon ma też jakieś dodatkowe wymagania. Zezwolenie z Kentucky to właśnie taki numer, jaki mam na aucie.
Cytuj:
Hiob pozwolę sobie na takie pytanie...Jakiego rodzaju wiozłeś Najdroższy ładunek :?:
Trudno powiedzieć. Chyba futra. Wiozłem kiedyś pełną naczepę futr na jakiś pokaz, czy targi. Razem z futrami miałem też strażnika w kabinie, ktory jechał ze mną.

Wracamy do mojej trasy. Jadę z Nowego Jorku do Miami. Kolejna porcja zdjęć:

Takiego Ferrari jeszcze nie widzieliście. Ale to nie marka nimbusa, tylko nazwa szkoły nauki jazdy w NY. Nowojorskie cmentarze w cieniu wieżowców na Manhattanie. Most Kościuszki, między Brooklynem i Queens. „Wachtower”, czyli „Strażnica”, światowa główna kwatera sekty Świadków Jehowy. Brooklyn Bridge, Manhattan, widok z mostu Verrazano. Wypadek na rampie przy autostradzie New Jersey Turnpike. Dojeżdżam do Waszyngtonu w godzinach, gdy wszyscy kończą pracę, a więc w przeciwnym kierunku korki. Ostatnie trzy zdjęcia to już Floryda, przejazd przez Jacksonville.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 11 kwie 2007, 16:15

Użytkownik

Użytkownik

Dzieki za odpowiedz Hiob :D
Cytuj:
Jeep ma rejestrację „YES-SIR!”

ile kosztuje u was wyrobienie takich tablic i czy kazdy moze sobie taka sprawic??

Strona 22 z 49 [ Posty: 963 ] Przejdź na stronę Poprzednia 120 21 22 23 2449 Następna