Mam pytanie gdzie szukać przyczyny rozładowywania baterii.Jak postoi trochę siadają baterie.Wymieniłem na inne i problem ten sam.Był w serwisie Mercedesa sprawdzali i stwierdzili że na postoju pobiera 1,5A.Pogrzebali przeczyścili styki wtyczek te z przodu kabiny i po pomiarze wyszło im że niby teraz pobiera 0,5A i jest ok. Autko pojechało i objaw taki sam.Rozładowuje baterie niekiedy nawet po 30min. Przy uruchamianiu silnika przygasają kontrolki i klops nawet i niekiedy biegi EPS się chrzanią,trzeba nabijać i ustawiać ręcznie. Wystarczy podładować je i znów ok. Żadnych błędów na pulpicie (komputerze pokładowym) nie pokazuje. Gdzie szukać. Jaki prąd poboru powinien być przy wyłączonej stacyjce ?
najlepiej podłacz pomiędzy aku a klemę miernik i po kolei wyciagaj bezpieczniki. po ktorymś z kolei( oprucz tacho i zegarka) miernik powinien wskazywać zerowy pobór i w obwodzie tego bezpiecznika należy szukać przyczyny. jesli to nic nie da to rozładowanie następuje przez z obwodów niezabezpieczonych( rozrusznik, alternator...) Powodzenia przy szukaniu
Czy możecie mi powiedzieć jaki powinien być pobór prądu,przy wyłączonej stacyjce w tym mercedesie?. Porównałem z Manem F2000 pobór jest u niego 0,2A. Te 0,7A mnie niepokoi jakie mam. Bezpeiczniki wyciągałem i nie było zmnia pobór cały czas ten sam.
GG: 6134783
To strasznie duży pobór, na samym alarmie powinno być 0.05A. A radio jakie masz, tzn. jak wyciągniesz kluczyk to się wyłącza, bo jak tak to jest w stanie czuwania i pobiera prąd właśnie około 0,3A
Koledzy słyszałem, że większy pobór prądu morzy być związany z zasiarczonymi klemami akumulatorów, nie wiem czy to jest 100% prawdy ale warto było by to sprawdzić
Walnięta była jedna cela ,w zależności od wszcząsu raz zwarcie było na akumulatorze ,raz nie. Wykryliśmy to przez przypadek przy ładowaniu akumulatora.Dzieki za wszelką pomoc.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 14 gości