Witam!
Widzę, że są niezłe rozbieżności ale zauważył Pilus
Cytuj:
Co do kursów to wszystko zależy gdzie robisz i kto Cię uczy.
to jest prawda. ja jestem w trakcie kursu C (21.05.2007 egzamin) i jedze Manami jeden mniejszy a druga taka konkretna solówka i do ruszania zawsze II, co do ruszania pod górkę to oczywiste jest użycie hamulca postojowego ( moim zdaniem uda się ruszyć bez stoczenia, ale chodzi tu o wyrobienie nawyku, nawet na B użycie hamulca ręcznego było obowiązkowe, ale zależy w jakim WORD. Ja będę zdawał w WORD Konin) jeśli chodzi o hamowanie to noga z gazu i w ostatnie fazie sprzęgło, na światłach mogę używać hamulca postojwego, ale to zależy od sytuacji, bo są miejsca gdzie światła się szybciej zmieniają i wtedy używam hamulca roboczego. Mój instruktor mówił, że jak stoisz to nie możesz luzować jeśli chcesz wyluzować to musisz używać hamulca postojowego
W innym wypadku stoisz na włączonej dwójce, wciśniętę sprzęgło i hamulec roboczy. Ale jak stwierdził
Cytuj:
Jak to jednak powiedział mi sąsiad który jeździ premiumką na składzie " ucz się tak jak uczą podczas kursu, bo uczą tak jak wymagają na egzaminie, a po egzaminie sam wyrobisz sobie opinię i styl jazdy"
to jest święta prawda i ja też tak uważam.
Mogę dodać, że u nas WORD Konin oczekiwanie na egzamin na każdą kategorię 6 tygodni, powodem jest to, że jest dużo kursantów i dużo osób nie zdaje za 1 razem (niekiedy nie z ich winy)