Dwa fajne holowmiki z firmy FRIEDBERG
oraz do najcięższych zadań
źródło: http://www.holujemy.pl
na ich stronie można równierz obejrzeć ciekawe fotki z akcji.
To zależy od przyczepności podłoża, myślę że np. na asfalcie o dobrej przyczepności taka scania o ile ma silnik odpowiedniej mocy i skrzynię biegów z odpowiednimi przełożeniami będzie się sprawdzać porównywalnie dobrze jak holownik o układzie napędu 6x4. Co innego gdy jest ślisko, wtedy więcej osi napędzanych przekłąda się na lepszą trakcję co ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo. A ta magnumka którą pokazałem w tym samym poście ma układ napędowy o konfiguracji 6x2, ostatnia oś jest wloczona i pomaga lepiej rozłożyć ciężar.
Scania od Freidberga ma 380 konny motor, więc nie ma za dużo. Prawda jest taka, że mniejsze holowniki np. mercedes 4X2 od pana Jędrusika (firma WAL-CAR) są czasami o wiele lepsze niż pojazdy 6X4 czy 8X4. Po pierwsze lepsza sterowność a więc można łatwiej nawrócić, po drugie zwiększa się możliwość wykonania różnych zabudów (chodzi mi tutaj o montowanie HDS'ów, dodatkowego osprzętu), kolejny atut to przedewszystkim waga, bo dużo łatwiej jest wjechać w teren lżejszym pojazdem niż cięższym. Uniwersalnymi pojazdami są ciężarówki z układem 6X2 ponieważ rozkładają masę, są troszkę bardziej komfortowe i zwiększają zwrotność pojazdu.
Teraz holowniki zaprzyjaźnionej firmy (Waldemar Jędrusik "WAL-CAR") z Częstochowy:
mam tego kraza niezła z niego sztuka:
oraz inne:
coś dla TIRUŚA:
huhuha nasza zima nie jest zła :
noi bonusik na koniec parę zbytków:
google.pl
allegro.pl
_________________ Semper Fidelis
Ostatnio zmieniony 23 cze 2007, 8:36 przez Bono29, łącznie zmieniany 1 raz.
"Niezły syf mają na bazie. To ma być firma? To jakiś PGR nie firma." "Jeżeli ktoś ma burdel i syf na swoim podwórku to odrazu świadczy o człowieku."- Leszek Foss
Titan bardzo ciekawa konstrukcja, kabina od F12 i "dół" od magnum, wydaje mi się trochę dziwne, ale to pewnie przez to że przyzwyczajony jestem do normalnego magnum. Szkoda że to bardzo żadko spotykane pojazdy, zauważyłem że oni mają wiele ciekawych konstrukcji bo w jakimś starszym katalogu widziałem titana który miał "dół" od magnumki i kabinę od premium czy actrosa, nie pamiętam dokładnie, ale to były takie ciekawe składanki. Szukałem jakichś fotek w necie ale znalazłem tylką jedną... O stronie producenta nie wspomnę o ile wogóle istnieje.. Jeśli ktoś ma adres ich strony, lub więcej fotek to niech zapoda.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 2 gości