Cytuj:
Witam wszystkich. Jestem tutaj nowym użytkownikiem. Mam problem z moją Scanią. W czasie jazdy autko gaśnie. Czasami również na wolnych obrotach na postoju. Odwiedzałem serwisy i wymieniali to całą konsole, to grzebali w komputerze itd itp. Robili pompę wtryskową. Po prostu cuda niewidy. A problem jak był tak jest. Pali się cały czas EDC. Kod błędu to 5-1. Kasowai błędy na serwisie ale ciagle to samo... Kontrolka gaśnie i nie można jej zapalićdo czasu kiedy kontrolka EDC sie zapali. Wtedy pali normalnie i jedzie.. Dopóki nie zgaśnie.. Może któryś z Was bedzie wiedział co z tym zrobić, bo ja już nie mam pojęcia. Z góry dzięki. Szerokości.
Coś tu nie gra. W 3-ce nie istnieje kod 5-1 w EDC. Kody błędów skończyły się na cyfrze 15 i podejrzewam że to ten kod błędów tobie wyskakuje. Poza tym z opisu usterki jest to bardzo prawdopodobne. Błąd 15 związany jest z wewnętrzną usterką pompy wtryskowej a konkretnie z zębatką , która współpracuje z listwą sterującą pracą pompy. Przy aktywnym błędzie jednostka EDC odcina 30% mocy silnika a w skrajnym wypadku może unieruchomić silnik. Oczywiście niewykluczone jest że jest to też/lub typowa usterka wiązki elektrycznej, która przy przetarciu może podawać błędne informacje do jednostki EDC. Która będzie interpretować to jako poważną usterkę silnika.
[ Dodano: Pon, 22.10.2007, 20:50 ]
Cytuj:
WIdze ze pracownik servisu postanowil wlaczyc sie do watku kiedy to juz jest po temacie
Nie licz na servis , licz na siebie .
Widzę kolego że masz pewne osobiste uprzedzenia, które są niczym w tym wypadku nieuzasadnione. Napisałeś czystą głupotę bo w żadnym pojeździe Scania nie da się ominąć jednostki sterującej EDC. Poza tym w pojazdach o mocy 360 KM skąd ponoć wziąłeś pompę wtryskową
czy to w 3 czy 4 serii nie było jednostek EDC. Silniki te po prostu takich nie posiadały. Ale skoro tobie się to udało to...gratuluję pomysłowości. Powinieneś to opatentować.