Cytuj:
Witam wszystkich. Mam problem z odpaleniem Scanii . Po przekręceniu kluczyka włącza się normalnie zapłon ale jak się go przekręci dalej to cisza ... Myślałem że to jest walnięty elektromagnes w rozruszniku który wymieniłem na nowy ale dalej jest to samo. Nie wiem może to coś ze stacyjką ? Jak myślicie ? Proszę o pomoc i Pozdrawiam
1)czy po odpaleniu masz normalnie ladowanie (gasnie kontrolka )?
2)czy masz moze jakis dodatkowy immobilizer ?
3)przekaznik sterujacy cewka rozrusznika jest po prawej stronie kabiny - siadasz na miejscu pasazera, odkrecasz ta dola oslone na nogi i szukasz po prawej stronie obok kieszeni na jednostki jest od spodu przykrecona do blachy taka wieksza metalowa "cewka". I teraz zwierasz przewody i sluchasz czy rozrusznik kreci oraz przekrecasz kluczyk na zaplon i patrzysz czy na przewodach sterujacych pojawia sie napiecie.
4)sproboj wyciagnac i wsadzic przekaznik zabezpieczajacy przed ponownym rozruchem i zobacz czy idzie odpalic silnik (nie pamietam ktory ma numerek, ale masz tam na spisie).
Generalnie jest to dosyc prosta sprawa dla elektryka, ale moze sam cos zrobisz.
PS. W czworkach lubily lamac sie przewody przy stacyjce - jak sie czesto reguluje kierownice.
[ Dodano: Sro, 12.12.2007, 22:36 ]
Mam takie pytanko. W Scani 124 cały czas pływają obroty. Oglądało to już kilku mechaników i żaden nie potrafi odpowiedzieć na to co to może być. Pompa po sprawdzeniu i wyregulowaniu na serwisie.
Cytuj:
Kiedys tez spotkalem sie z czyms takim (na wolnych obrotach faluja obroty). Bylo to dosyc dawno i nie pamietam czy to byla pompa z EDC czy tez nie. W kazym badz razie tam pomoglo popuszczenie przy pompie jednej sruby. (z boku pompy byla sruba i nakretka kontrujaca. Trzeba bylo na chodzacym silniku troszeczke odkrecic i juz bylo dobrze. Ale chyba tamta pompa byla z edc. Cos mi sie przypomina ze po podlaczeniu kompa wartosci na czujniku polozenia listwy caly czas sie zmienialy/skakaly i razem z tym obroty silnika. Tej pompy wtryskowej nie rozbieralem, ale zdaje sie ze ta sruba ma cos wspolnego z luzem na listwie (gdy ja mocniej wkrecimy to listwa badz tez cos innego sie przycina). W Twoim przypadku niekoniecznie musi byc to samo, ale spotkalem sie z czyms identycznym.