Cytuj:
w seri 3 szybka korozja kabiny oraz ten lewarek... który po podniesieniu kabiny zostaje na silniku.
Co ty chcesz od tego lewarka, ta konstrukcja pamięta jeszcze lata 70-te gdy konstruowano Serie 2 (nie zapominajcie że te dwie serie pojazdów mają ze sobą dużo wspólnego). Poza tym jeździłem Scaniami serii 2,3 i 4 i w żadnej lewarek mi nie przeszkadzał. (No może poza tym w serii 2 przez pierwsze parę kilometrów bo schematu na nim nie było) A co do korozji to ja tez się nie zgodzę bo sam jeździłem Scanią z 1992r i poza kilkoma (dosłownie) zaprawkami kabina miała oryginalny lakier.
Cytuj:
- fotele w seri 4 nie sa zbyt wygodne:(
Napisz który typ fotela bo w serii 4 było ich 5 rodzajów.
Cytuj:
silnik w górach-naprawdę ciężko jest go przegrzać(trzeba mieć spore ''umiejętności''...
Wystarczy,że bedziesz miał troche zafajdana chłodnice i "stóweczka" osiągnięta, ale tu pomaga dokładne mycie pod ciśnieniem z dodatkiem delikatnej chemii i po problemie.
Cytuj:
Jest to tak zrobione, aby pomiedzy oslonami przy pewnym kacie padania promieni slonecznych nie swiecilo kierowcy po oczach).
Ztymi osłonami najlepszy motyw jest jak przerabiaja anglika i zapomną zamienić je miejscami.
Dodam częste przypadki pękania ramy w ciągnikach Serii 3 klasy M,
co do serii 3 w silnikach 11l turbina wytrzymywała do ok. 900 tys. km.
Poza tym niezbyt udany silnik turbocompound 400KM.
Co do zalet to wiadomo komfort i pewność prowadzenia, oraz melodia płynąca z silnika 360 KM (takie osobiste odczucie).
Co do czwórki to napewno minusem jest wysoki tunel silnika, mały otwór schowka zewnętzrnego, korozja ramy, i marnej jakości lakiery na początku produkcji, moim zdaniem trochę przegięli z plastikami wokół kabiny błotniki, skrzynka akumulatorowa (fajnie wygląda ale demontaż i montaż tragedia) podobnie sprawa ma sie do atrapy i boczków, dlaczego nie zrobili tego w całości jak w R-ce. No i fakt faktem zatrzasnąć też się lubi.
Zalety:
większość już wymieniono więc dodam tylko bardzo dobre lusterka, bardzo wygodne koło kierownicy, fotel w wersji Luxury- nie znam lepszego, wydajny retarder.