Cytuj:
To powiedz kolego jakie tam macie dopuszczalne długości jeśli zestaw 25 metrowy jest dopuszczony i jak się cofa czymś takim? bo to nie to samo co zwykły BDF z krótka przyczepa
nie weim jak to porównać nigdy nie jeździłem z krótką przyczepą, od tych co jeździli dowiedziałem się że tym łatwiej bo jest większy rozstaw na osiach i nie ucieka tak szybko, dla mnie z koleii początki były jak droga przez mękę wybierałem np rampę 5 udało się cofnąć pod 10 ale co miałem walczyć z nią, wyszedłem z założenia że ja kieruję w czasie jazdy do przodu do tyłu z koleii ona rządzi, a tak na poważnie idzie się tego szybciutko nauczyć trzeba tylko kilka myków poznać i pozbyć się nawyków z naczepy,
co do samych zestawów to spotyka się jeszcze ciągnik siodłowy + dwie naczepy Krótka + długa zestaw dla samobójców, (trudne do cofania i do jazdy zresztą też, niedociążona oś ciągnąca), finowie uwielbiają zestaw w stylu naczepa + przyczepa z tandemu
spalanie takiego zestawu np scania 500km masa zestawu ok 60t to 50l/100km, na pusto 30-35l/100km, Volvo FH440 spalanie 33 - 70l/100km