sprawa dotyczy VOLVO FH12 380KM rok. prod. 1998, 1 milion przejechane, skrzynia biegów w zeszłym roku zatarła się (wyciek oleju) i została założona używana skrzynia CR 1700 (poprzednio była CR 1900).
Od pewnego czasu bieg 1 oraz 4 cięzko wchodzą, trzeba je trochę na siłe wpychać co może być przyczyną? Mieliście może już taki problem?
U mnie ten sam model FH [nie wiem czy skrzyni] gdy jest zimna 4
też cieżko wchodzi ale jak sie juz zagrzeje jest ok .
wydaje mi sie ze bied 1 i 4 to jest Jeden bieg
z tą różnicą ze z załączonym reduktorem i bez
[gorny poklad dolny poklad]
A sprubuj zmieniac biegi z 3 na 4 robiąc miedzy sprzeglo ,rozumiesz?
3 sprzeglo > luz i zmiana pokladu >puszczasz sprz. >wciskasz sprz.>4 bieg
jesli bedzie lepiej to synchronizatory na tym biegu są podjechane.
_________________ Rozliczenie i ewidencja czasu pracy kierowców - delegacje, noclegi, wynagrodzenie.
Odczyt kart kierowcy i tachografów cyfrowych
Nowy Sącz i okolice - Zapraszam DPTacho.pl
Ja mam podobną sytuacje w Scani 124l 400 97r. wcześniej miałem że 1 i 4 ciężko wchodziła a teraz jak włoże 1 to mi bieg wyskakuje i musze ruszać z małej 2 i też nie wiem co to morze być i co z tym zrobić.
Ja mam podobną sytuacje w Scani 124l 400 97r. wcześniej miałem że 1 i 4 ciężko wchodziła a teraz jak włoże 1 to mi bieg wyskakuje i musze ruszać z małej 2 i też nie wiem co to morze być i co z tym zrobić.
czasami wyskoczy jak go nie wsadzisz dobrze
_________________ "...ciągnik z naczepą znów ciągnie mnie..."
Objawy mam takie że jak wrzuce jedynke to się trzyma ale tak jak by nie do końca wchodzi póżniej jak chce ruszyć puszczam powoli sprzęgło dodam troche gazu ruszy metr i wyskakuje
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 5 gości