Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 gru 2009, 14:40

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: mondeo+sprinter

witam!!
mam taki problem. Udalo sie zdac prawko na autobus, udalo sie wysluplac prawie 9tys zl na KW i dostac prace!! tylko jest taki problem ze dokladnie nie orientuje sie jakie zawiadczenia musze posiadac siadajac za kolko, chodzi mi o czas pracy (wiadomo tarczki) ale chodzi mi w glownej mierze o weekendy i czas wolny (pracuje w osrodku socjoterapeltyczny i moim obowiazkiem jest je dostarczyc do szkoly i odebrac), tak wiec jak mam udokumentowac czas wolny a jest tego troszke wszystkie dni wolne od szkoly. musze posiadac jakies zaswiadczenie?? jesli tak to jakie serdecznie dziekuje za odpowiedzi!!!

Post Wysłano: 26 gru 2009, 14:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: duży z naczepą

Byłem przekonany, że na KW za 9tys. zł uczą ludzi takich rzeczy.

Post Wysłano: 26 gru 2009, 20:24

Użytkownik

Użytkownik

niestety NIE!! uczyli o kabinach ciezarowek... (robilem KW na autobusy :P ), uczyli o silnikach ciężarówek ... i jak naprawic hamulce w autobusie a o czasie pracy brak no jedne zajecie no ale gdy spytalem dokladniej okazalo sie ze koles nic nie wie sama ustawa brak mozliwosci wytlumaczenia!!

Post Wysłano: 26 gru 2009, 22:36

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Actros MPII 8X8

Witaj........zaświadczenie wystawia Ci pracodawca.Wzór jest ściśle określony i dostępny w necie. Zaznacza okres nie prowadzenia pojazdu i powód :punkty 14,15,16 -tylko jeden do wyboru.Ważne jest byś zaświadczenie podpisał własnoręcznie w polu kierowca, a pracodawca pieczątka firmowa i podpis -często o tym się zapomina ,a to kosztuje. Wzór : http://www.bip.witd-wroclaw.pl/bip_download.php?id=5
Niektórzy kierowcy stosują jeszcze stare tzw.żółte tarczki.

Post Wysłano: 27 gru 2009, 6:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cześć !!! :)

Pod tym linkiem masz kolejny wzór do wypełnienia :

http://ttuutto.w.interia.pl/kartaurlopowa.doc

Oba wzory zaświadczenia są na dzień dzisiejszy najbardziej aktualne i obowiązujące.
Dodam tylko to czego nie napisał keves, jeden egzemplarz zaświadczenia kierowca ma przy sobie , drugi taki sam pozostaje w firmie, czyli wypełnia się w dwóch egzemplarzach.

Ręcznie wystawione zaświadczenia są niedopuszczalne
. Muszą być wypisane na komputerze a następnie wydrukowane.

Zaświadczenie musi zostać podpisane przez przedsiębiorcę albo upoważnioną przez niego osobę, która nie jest kierowcą danego pojazdu, oraz przez samego kierowcę.

pozdrawiam :)

kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych
kierowców”.

Post Wysłano: 27 gru 2009, 10:22

Użytkownik

Użytkownik

serdecznie dziekuje!!
ale co za kazdym razem ma mi wypisac ze bylem na urlopie wypoczynkowym (kazdego tygodnie??)

Post Wysłano: 27 gru 2009, 13:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
serdecznie dziekuje!!
ale co za kazdym razem ma mi wypisac ze bylem na urlopie wypoczynkowym (kazdego tygodnie??)

Tak. Za każdy pojedynczy dzień nawet.

Post Wysłano: 29 gru 2009, 0:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7250824
Samochód: Mercedes 814D

Ja spotkałem się jeszcze z takim rodzajem zaświadczenia
http://ozptd.pl/uploads/dokumenty/zaswiadczenie.doc
To zaświadczenie wystawia się ręcznie, ale oczywiście pieczątka i podpis musi być.
I z tego co się orientuję, to to zaświadczenie jest ważne tylko i wyłącznie na terenie Polski.
To jest właśnie zaświadczenie takie jak wycofane już żółte tarczki.

Post Wysłano: 03 sty 2010, 17:24

Użytkownik

Użytkownik

Z dniem 14 grudnia 2009 Komisja Europejska podjęła decyzję w sprawie formularza dotyczącego przepisów odnoszących się do działalności w transporcie.

Nowa Urlopówka :!: :
http://www.transexpert.pl/pliki/urlopowka.pdf

Post Wysłano: 10 sty 2010, 18:10

Użytkownik

Użytkownik

to jest uropowka na europe jak sadze. mi narazie nie potrzebna taka smigam tylko po polsce.

Post Wysłano: 11 sty 2010, 2:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1125142
Samochód: klekot

Tak jasne.. na Europe.. a na Polske nie?.. a my gdzie mieszkamy, w Azji?
W Polsce podobnie jak i w innych krajach Wspolnoty Europejskiej obowiazuja te same przepisy.. mniej, lub bardziej rystrykcyjnie egzekwowane, ale te same.
Podsumowujac, jesli chcesz uniknac klopotow stosuj ponizszy wzor zaswiadczenia:
Cytuj:

Post Wysłano: 11 sty 2010, 12:21

Użytkownik

Użytkownik

Wciąż nie został zmieniony art. 31 ust. 2a ustawy o czasie pracy kierowców, nadal odnosi się on do "starego" zaświadczenia, określonego Decyzją Komisji nr 2007/230/WE z dnia 12 kwietnia 2007 r. Dlatego też, do czasu zmiany w tym zakresie ustawy o czasie pracy kierowców, na terenie Polski dopuszczalne jest stosowanie zarówno "starego" zaświadczenia unijnego, jak i zaświadczenia nowego, określonego Decyzją Komisji Nr 2009/959/UE z 14 grudnia 2009 r.

Inne natomiast są zasady dla wykonujących przewozy poza obszar Polski - wówczas bezwzględnie należy stosować "nowe" unijne zaświadczenie urlopowe.

Przygotowany do wypełnienia formularz zaświadczenia jak również tekst Decyzji Komisji można pobrać ze strony www.DoradztwoTransportowe.pl w zakładce DO POBRANIA

Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, 16:20 przez doradztwo trans, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 11 sty 2010, 14:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1125142
Samochód: klekot

Wiekszymi sie nie dalo?
Edit!

Post Wysłano: 18 sty 2010, 1:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cześć wszystkim kolegom :)

Kurcze, strasznie zbulwersował mnie post Pana podpisującego się jako doradztwo trans.
Może zapytacie dlaczego ???

Ano dlatego, że nie lubię "cwaniactwa". Co mam na myśli ?? Jeżeli człowiek wchodzi na forum, rejestruje się i podaje link do zassania dobrej ( niby ) tzw "urlopówki" , a po jej zassaniu wszystko niby jest OK lecz jak "wół jest reklama " firmy doradczej, TO JA za taką pomoc stokrotnie dziękuję. Takim praktykom mówię stanowczo NIE.
Mogę tylko temu Panu, który tu na Forum WC - niby chciał zabłysnąć powiedzieć " pocałuj się Pan w nos", my użytkownicy Forum WC sami sobie damy radę. Jeżeli tak ma wyglądać pomoc " z błyskiem" to mówię stanowczo NIE.

Koledzy aby nie być gołosłownym, że sami sobie poradzimy macie tu bez żadnych reklam najnowszy wzór tzw"urlopówki".

Zassysać można ile kto ma chęci i bez reklamy ;), to "Stary wizura " Wam gwarantuje i zawsze pomoże ;)

Link do zassania z mojego serwera :

www.wizura.pl/waga_ciezka/urlopowka_wersja_pl.doc

Poniżej wstawiam link tejże samej urlopówki lecz w j.angielskim :

www.wizura.pl/waga_ciezka/urlopowka_wersja_en.doc

Wszystkim jadącym poza nasze zachodnie rubieże proponuje wypełniać wersję angielską, spytacie dlaczego ???
Dzisiaj nie chce już mi się pisać, jutro dokładnie opisze w czym problem.

Pozdrawiam "wizura"

P.S. Szanowny Panie z doradztwo trans my tez potrafimy i umiemy sobie poradzić by stworzyć takie pisemko. Jak masz zamiar kogokolwiek naciągać to JA DZIĘKUJĘ za taką pomoc. Proszę się nie ośmieszać. Potrafimy sobie dać radę nawet z plikami zabezpieczonymi ;)
Pozdrawiam Pana żałośnie :(

kierowców”.

Post Wysłano: 18 sty 2010, 10:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Chyba kolego Wizura przesadzasz z tym bulwersowaniem się lub nie masz większych problemów na których mógłbyś jej użyć. Mamy wolny rynek, każdemu prowadzącemu własny biznes zależy na tym by dotrzeć do jak największej liczby odbiorców - nic na to nie poradzimy i póki sami nie prowadzimy własnych interesów pojęcia nie mamy jak jest to ważne. Otwierając niemalże każde jedno forum dostajemy po oczach reklamami - nawet tu choć na szczęście są one dość subtelne i nie pojawiają się jak zjawy a są w jednym miejscu.
Rozumiałbym oburzenie gdyby pojawiła się tylko nazwa firmy z sugestią kontaktu celem uzyskania zaświadczenia, a tu mamy linki do pobrania gotowych zaświadczeń. Było napisane wielkimi literami ale zostało poprawione. Co z tego, że u góry się znajduje adres firmy? Nie bije po oczach, a jak komuś przeszkadza to można go łatwo usunąć, umieścić na swoim serwerze i podać innym - ale czy to mimo szczerych chęci nie będzie już właśnie "cwaniactwem".
Najbardziej smutne jest też Twoje PS - jeśli umieszczenie kontaktu do własnej firmy uważasz za naciąganie to ja szczerze współczuję i radzę nie włączać telewizora, nie słuchać radia, nie wychodzić z domu bo wszędzie są wielkie kolorowe reklamy i mógłbyś pod ich wpływem robiąc zakupy zostać naciągniętym na zakup żelu przeciwłupieżowego dla kota którego nie masz.
Jesteś pomocny użytkownikom forum ale żałosna to jest Twoja reakcja na tak błahą sprawę.
Zapal czasem cygaro zanim uraczysz nas swym świętym oburzeniem.

PS I: W TYM temacie jakoś nie przeszkadzało Ci umieszczenie linku do dokumentu na którym znajdują się dwa duże logo pewnej firmy. Często każdy z nas wrzuca jakiś link pod którym znajdują się poszukiwane przez kolegów informacje a przy tym jakieś loga czy adresy firm - tylko do nas zależy czy przesłaniają nam one treść tego co szukamy.

PS II: Zaznaczam że nie jestem w jakikolwiek sposób powiązany z użytkownikiem "doradztwo trans"

Post Wysłano: 23 sty 2010, 11:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam Szanownych użytkowników Forum a szczególnie gorąco Pana Jana ;)

Panie Janku ( pozwolę sobie na zdrobnienie ;) )

Cygaro wypaliłem, przemyślałem Pana wypowiedź. Zgadzam się całkowicie z Pana odpowiedzią na mój post.

Lecz dręczy mnie jedno zdanie, które Pan napisał :
Cytuj:
Co z tego, że u góry się znajduje adres firmy? Nie bije po oczach, a jak komuś przeszkadza to można go łatwo usunąć, umieścić na swoim serwerze i podać innym - ale czy to mimo szczerych chęci nie będzie już właśnie "cwaniactwem".
Przykro mi, że nie znając człowieka ocenia go Pan tak nisko. Chodzi mi o słowa, które wytłuściłem.
1. Czy to, że wrzuciłem do zassania dokument bez reklamy, jest czymś niestosownym???
2. Czy to, że posiadam wiedzę z dziedziny IT i potrafię stworzyć sam dokumenty, które w codziennym życiu bez reklam mogą się każdemu przydać - również jest niestosowne ???
3. Jeżeli chce Pan sprawdzić czy potrafię taki dokument stworzyć proszę podesłać wzór i w ramach "pomocy sąsiedzkiej" ;) - stworzę Panu dokument przygotowany TYLKO do EDYCJI.

Nie trzeba być "cwaniakiem" by pomóc innym. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Dziwi się Pan, że zbulwersował mnie fakt reklamy. No cóż, spróbuje wytłumaczyć krótko dlaczego tak się stało.

Panie Janku : Pisząc konkretnie o tym dokumencie, zdziwiony jestem taką "niby pomocą".

Jak to wygląda gdy raptem ukaże się w Polsce oraz w EU dokument z reklamą . Co sobie pomyślą kontrolujący ??? - tu jest wg mnie problem!!!
Czy Forum ma pomagać innym użytkownikom czy powinno reklamować jakieś nikomu nieznane firmy ??
Nie problem w reklamie, lecz na dokumencie powszechnego użytku udostępnionego oficjalnie.

Wspomniana Firma doradztwo trans na moje może się reklamować "skolko godno" - nie przeszkadza mi to. Może nawet brać opłaty za udostępnienie takiego dokumentu - również mi to nie przeszkadza ( za wykonana prace można pobrać opłatę ), lecz bez reklamy.

Jeżeli chce się komuś pomóc to :
- udostępniam na zasadzie darmowego pobrania ( do użytku powszechnego)
- udostępniam odpłatnie
- nie udostępniam i mam TYLKO dla siebie :(
Cytuj:
W TYM temacie jakoś nie przeszkadzało Ci umieszczenie linku do dokumentu na którym znajdują się dwa duże logo pewnej firmy.
Akurat nie przeszkadzało, ponieważ proszę spojrzeć na datę postu. Myślę, że wielu z powodzeniem skorzystało, bo ten dokument nie jest dokumentem kontrolowanym przez osoby powołane do kontroli, lecz jest dokumentem do użytku prywatnego.
Wielu kierowców na co dzień korzysta z usług tejże firmy, więc nie widzę w tym żadnego problemu.

P.S. Proszę mi uwierzyć na słowo, w codziennym życiu nie mam problemów, a duperelami się nie przejmuję. ;)

Pozdrawiam "wizura"

kierowców”.

Post Wysłano: 26 sty 2010, 6:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Stosowanie Polskiej Wersji Zaświadczenia Może Być Źródłem Kar z Uwagi Na Błąd w Tłumaczeniu
Cytuj:

Należy zauważyć, że wzór Polskiej wersji tłumaczenia Zaświadczenia Działalności kierowcy posiada kluczową niezgodność w treści, który nadal czyni dokument całkowicie nieprzydatnym. Wszystko wskazuje na to że błędu dopuścili się Polscy urzędnicy. Błąd jest bardzo poważny i polega na tym, że w punkcie 16 nowego wzoru dołożono część tekstu który NIE ISTNIEJE W OFICJALNEJ WERSJI DOKUMENTU !!! Należy więc przypuszczać że nasi urzędnicy wymyślili część punktu 16, przez co przewoźnicy muszą liczyć się z dwiema konsekwencjami:
a) dokument jest nie ważny z mocy prawa ponieważ odbiega od treści wzoru,

b) dokumentu nie wolno wydać na okres kiedy kierowca przebywał na odpoczynku tygodniowym

Dlaczego?

Rzecz w tym że:

*

w oryginale treść punktu 16 brzmi następująco po Niemiecku: „sich im Urlaub oder in Ruhezeit befand (*).
*

w oryginale treść punktu 16 brzmi następująco po Angielsku: „16. was on leave or rest (*)”.

Natomiast w polskiej oficjalnej wersji opublikowanej w Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 330/80 z 16.12.2009 treść jest dłuższa (dodano kilka słów) i przez to dokument posiada całkowicie inny sens:

*

przebywał na urlopie lub odpoczywał w ramach dziennego okresu odpoczynku (*) (tekstu pogrubionego nie ma w oryginale)

Tak więc z treści dokumentu wynika teraz, że pkt 16 można wypełnić wyłącznie na okoliczność odpoczynku dziennego a więc nie da się go zastosować w odniesieniu do odpoczynku tygodniowego. Problem w tym że jest to SPRZECZNE z intencjami Komisji Europejskiej i kompletnie nie wiadomo dlaczego nasi urzędnicy wymyślili część treści dokumentu.

Z tego powodu zaleca się stosowanie raczej wersji Angielskiej ponieważ:

a) jest zgodna z wzorem (sama jest wzorem)

b) jest zgodna z intencjami Komisji Europejskiej

c) pozwala na wystawienie Zaświadczenia na okres odpoczynku tygodniowego
źródło: http://www.viggen.pl

kierowców”.

Post Wysłano: 26 sty 2010, 17:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
serdecznie dziekuje!!
Nie. Bo zakładam, że nie będzie to zgodne z prawdą, tzn. nie będziesz faktycznie na urlopie wypoczynkowym każdego tygodnia.

Post Wysłano: 20 kwie 2010, 19:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4545397
Samochód: scania 124L

witam koledzy, mam pytanie, zaczynałem jeździć na tacho z kartą, ale teraz będe śmigał tylko po kraju z tacho na tarczki i zauwazyłem ze w samochodzie jest jeszcze pudełko żółtych tarczek, ale podobno się juz ich nie używa?
czyli mam mieć na weekend normalną urlopówkę ?

pytanie drugie, co kiedy mam przerwe dłuższą niż 11 godzin, mam po 24 godzinnym okresie dobowym wsadzać nową tarczkę i dalej ma się pauza rysować czy jak to zrobić ? bo czasami jade w poniedziałek wracam we wtorek popołudniu na baze jade do domu i wyjeżdżam dopiero w środe wieczorem i nie wiem jak rozgryźć te długie pauzy.

w tacho na karte nie było problemu bo karta została w aucie i pauza się zapisała, a teraz nie wiem czy tarczka moze tak długo byc w tacho ?

Post Wysłano: 20 kwie 2010, 20:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
witam koledzy, mam pytanie, zaczynałem jeździć na tacho z kartą, ale teraz będe śmigał tylko po kraju z tacho na tarczki i zauwazyłem ze w samochodzie jest jeszcze pudełko żółtych tarczek, ale podobno się juz ich nie używa?
czyli mam mieć na weekend normalną urlopówkę ?
Urlopowka, żółte tarczki są nieważne
Cytuj:
pytanie drugie, co kiedy mam przerwe dłuższą niż 11 godzin, mam po 24 godzinnym okresie dobowym wsadzać nową tarczkę i dalej ma się pauza rysować czy jak to zrobić ? bo czasami jade w poniedziałek wracam we wtorek popołudniu na baze jade do domu i wyjeżdżam dopiero w środe wieczorem i nie wiem jak rozgryźć te długie pauzy.
Tarczka może być max 24h. Jeśli pauza trwa dłużej niż 24h to należy mieć zaświadczenie (urlopowke) Skoro wracasz we wtorek popołudniu a wyjeżdżasz w środę wieczorem to musisz mieć zaświadczenie bo mija 24h.
Cytuj:
w tacho na karte nie było problemu bo karta została w aucie i pauza się zapisała, a teraz nie wiem czy tarczka moze tak długo byc w tacho ?
Jak wczesniej tarczka max 24h