Cytuj:
Ja na swoim karku przekonalem sie ile kosztuje wozenie duzych ilosci drewna. W zeszlym roku w kwietniu zatrzymala mnie ITD na wage. mialem 36m3 deba na zestawie. Waga calego zestawu, grubo przekraczala 60t. Scania z silnikiem V8 w ukladzie napedowym 6x4 na zwolnicach miala juz co robic. Przyczepe mam 3 osie. Dostalem za tą głupote prawie 12tys kary. Tylko dlatego ze byla to koncowka i juz nie bylo co dzielic na dwa kursy. Szczegoly mojej sprawy mozna znalesc na forum transportu drewna.
Uważasz, że przeładowanie zestawu o 20 ton to głupota? Wszyscy później płaczą, że drogi są jakie są.
Cytuj:
Nie jestem zawistny, ale za wozenie po 40m3 deba czy buka to inspekcja powinna karac podwojnie. Nie za przekroczenie mas i naciskow, ale za glupote i brak wyobrazni. Bo zestaw przeladowany o 3-5t to jest nic, ale przeladowanie na poziomie 15-20t to jest terroryzm drogowy.
Najpierw piszesz, że to głupota, a później, że kary powinny podwójne. W takim razie Ty też powinieneś zapłacić nie 12, ale 24tys. zł kary.