Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam wszystkich ,pytanie odnośnie prawa jazdy ,dotychczas posiadałem prawo jazdy kat B,C bezterminowe ,po zrobieniu kwalifikacji oraz prawa jazdy C+E lekarz zaznaczył na orzeczeniu date ważności uprawnienia 2015 taka jak jest kwalifikacji bo jest ważna na 5 lat i przed tym terminem trzeba robic badania i był by wszystko ok ale teraz mam całe prawko terminowe razem B,C ,C+E ,pytam dlaczego przecież kwalifikacja potrzebna mi jest tylko do pracy w zawodzie kierowcy wiec jesli w miedzy czasie zrezygnuje z takie pracy to teraz mam prawko ważne tylko do 2015 nawet na B ,bo lekarz tyłumaczył sie że nie może jednej kategorji dac bezterminowej a drugą terminową paranoja ,czy ktoś ma takie prawo jazdy wydane jak to jest czy to jest zgodne z prawem ,zaznaczam że wszystkie badania przeszedłem bez żadnego problemu ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6760669

u mnie bylo tak ze z powodu 01.06 (okulary) prawko B dostalem terminowe na 5 lat, ale jak pozniej zrobilem C to obie kategorie byly juz bez terminowe, pare dni temu zrobilem CE i znow wszystkie kat. mam bezterminowe. nie wiem jak to jest przy kwalifikacji, ale slyszalem ze po jej zrobieniu wyrabiaja nowe prawko, juz terminowe (tak jak kw). mysle ze bardziej beda sie orientowac ci, ktorzy kw juz maja.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Z tego co wiem to data dotyczy KW i badań lekarskich, a nie samych kategorii. Fakt, bez KW i badań to chyba nawet prywatnie nie można jeździć mając odpowiednie kategorie w prawku. Jak ci upłynie termin badań to robisz badania (najlepiej kilka dni przed aby nie robić przerwy ), potem robisz szkolenie okresowe (aby przedłużyć KW). Następnie z kompletem dokumentów idziesz do wydziału komunikacji i czekasz na wymianę prawka. Przynajmniej ja tak rozumuję, nie jestem ekspertem w tej sprawie.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam wszystkich ,pytanie odnośnie prawa jazdy ,dotychczas posiadałem prawo jazdy kat B,C bezterminowe ,po zrobieniu kwalifikacji oraz prawa jazdy C+E lekarz zaznaczył na orzeczeniu date ważności uprawnienia 2015 taka jak jest kwalifikacji bo jest ważna na 5 lat i przed tym terminem trzeba robic badania i był by wszystko ok ale teraz mam całe prawko terminowe razem B,C ,C+E ,pytam dlaczego przecież kwalifikacja potrzebna mi jest tylko do pracy w zawodzie kierowcy wiec jesli w miedzy czasie zrezygnuje z takie pracy to teraz mam prawko ważne tylko do 2015 nawet na B ,bo lekarz tyłumaczył sie że nie może jednej kategorji dac bezterminowej a drugą terminową paranoja ,czy ktoś ma takie prawo jazdy wydane jak to jest czy to jest zgodne z prawem ,zaznaczam że wszystkie badania przeszedłem bez żadnego problemu ?
dodam jeszcze że w tej sytuacji lekarz zabrał mi bezterminowe prawo jazdy B ,C które miałem wczesniej ,bez zadnych przeciwskazań ,wszystkie badania przeszedlem ,teraz jesli nie bede chciał jexdzic zawodowo to i tak musze odnawiac w 2015 r kategorje B ,C ,C+E ,o co tutaj chodzi to moim zdaniem zabrał mi bezprawnie , jak teraz to wyjaśnic ,popdac go do sądu ?

Cytuj:
Cytuj:
dodam jeszcze że w tej sytuacji lekarz zabrał mi bezterminowe prawo jazdy B ,C które miałem wczesniej ,bez zadnych przeciwskazań ,wszystkie badania przeszedlem ,teraz jesli nie bede chciał jexdzic zawodowo to i tak musze odnawiac w 2015 r kategorje B ,C ,C+E ,o co tutaj chodzi to moim zdaniem zabrał mi bezprawnie , jak teraz to wyjaśnic ,popdac go do sądu ?
IGNORANTIA IURIS NOCET. - Poszukaj sobie co to znaczy.

Poczytaj o Kwalifikacji Wstępnej. Jest tego mnóstwo na tym forum i wtedy wszystkie Twoje wątpliwości powinno zostać wyjaśnione.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Wszystko rozumiem co do tej kwalifikacji i do tego ile jest wazna i co trzeba robic ,ale z jakiej racji lekarz , zabiera mi bezterminowe prawo jazdy KATEGORJI B I CO ZA TYM IDZIE ŁĄCZNIE C , SKORO TE KATEGORJE MIAŁEM BEZTERMINOWE DLACZEGO JESLI KTOS ROBI PRAWO JAZDY B I MA BEZTERMINOWE TO JUZ NIC ZADYCH BADAŃ NIE BEDZIE ROBIŁ A JA MUSZE ZA 5 LAT ODNAWIAC NAWET B CHYBA ZGODZISZ SIE ŻE JEST TO NIESPRAWIEDLIWE ,JA MOGE PO 5 LATECH NIE PRZEJSC BADAŃ NA ZAWODOWEGO KIEROWCE I OK ALE DLACZEGO MAM PONOWNIE ROBIC BADANIA NA B SKORO MIAŁEM BEZTERMINOWE COS TU JEST NIE TAK ,PYTAŁEM W WYDZIAŁE KOMUNIKACJI I POWEDZIELI MI ŻE NIE POWINIEN ZABIERAC MI BEZTERMINOWEGO B

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

juz pomijając zupełnie fakt ze za wszystko trzeba zabulić!

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: volvo

jeżeli prawko zawodowe to terminowe jeżeli masz bezterminowe np c a zrobisz np kurs na przewóz rzeczy to w celu potwierdzenia wymieniasz prawko i w rubryce 12 masz kod 95 a w celu potwierdzenia przy wymianie przedstawiasz bad lek psycho i św kwal potem drukują ale b nie powinni chyba że kiedys miałeś np jazda w szkłach to wtedy też termin i kod 91
generalnie nie powinni b robić terminowego ktos popełnił błąd :roll:

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
jeżeli prawko zawodowe to terminowe jeżeli masz bezterminowe np c a zrobisz np kurs na przewóz rzeczy to w celu potwierdzenia wymieniasz prawko i w rubryce 12 masz kod 95 a w celu potwierdzenia przy wymianie przedstawiasz bad lek psycho i św kwal potem drukują ale b nie powinni chyba że kiedys miałeś np jazda w szkłach to wtedy też termin i kod 91
generalnie nie powinni b robić terminowego ktos popełnił błąd :roll:
Dokładnie lekarz nie wiedział dokładnie jak i zaznaczył na orzeczeniu trminowe na wszystkie kategorje razem z B , byłem u niego ,tłumaczył sie że na jednym orzeczeniu nie może wystawac jednoczesnie terminowe i bezterminowe a wydział komunikacji to juz drukuje to co lekarz tam wypisuje ,teraz to już najlepiej bedzie dopiero za 5 lat na badaniach wyprostowac , szok żeby lekarz nie wiedział takich prostych żeczy ,zwykłego orzeczenia poprawnie wystawic ,takie rzeczy to tylko w Polsce .

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: volvo

na 99% to bład lekarza bo badania robiłes odnośnie c e a b miałes już wcześniej a lekarz w kratce zaznacza do jakiej kat tyczą miałem ten sam druk więc b nie powinien zaznaczać właśnie rozmawiałem z lekarzem uprawnionym do tego b powinno zostać jak poprzednio i w wydziale zrobili prawidłowo bo sugerują sie badaniami lekarskimi najlepiej niech lekarz wystawi ci druk moż być ten sam nr bo oni sobie numerują i niech sie nie tyka b tylko reszty bo za 5 lat bedziesz musiał robić osobno na b żeby mieć na bezterminowo i wyjaśnij sprawe naczelnikowi wydz komunikacji oni są chętni do rozmowy i napewno ci pomoze (to wszystko powiedział mi lekarz od wielu lat zajmujący sie bad kier) powodzonka
takie rzeczy to tylko u nas

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]