Cytuj:
15. Kiedy silnik zużywa najwięcej paliwa ?
-gdy samochód zostaje szybko rozpędzony do maksymalnej prędkości, a następnie przy wyłączonym silniku toczy się swobodnie, aż do prędkości 50 km/h;
-gdy samochód szybko zostaje rozpędzony i kontynuuje jazdę na najwyższym biegu;
-gdy samochód będzie rozpędzany długo przy delikatnym operowaniu pedałem przyspieszenia
panowie takie pytanie pojawia się na baza-wiedzy,według mnie jest to odpowiedz ostatnia prawidłowa,a według serwisu środkowa,co o tym myślicie??
wg mnie prawidłową odpowiedzią jest ostatnia. dlaczego? każdy silnik ma swoją charakterystykę - nie tylko krzywych mocy i momentu, ale i najwydajniejszej pracy oraz najmniejszego jednostkowego spalania. w ciężarówkach to ok 1200-1300. rozpędzając go powoli, silnik przez dłuższy okres czasu pracuje w tych mniej korzystnych warunkach, przez co spalanie rośnie. co do odpowiedzi drugiej, rzekomo prawidłowej - co znaczy "szybko rozpędzony"? kick-down i zmiana biegu dopiero przy ponad 2 tys obrotów? i co znaczy "na najwyższym biegu"? Duża ósemka czy najwyższy bieg w danych warunkach? faktycznie, nie wiem kto układa te pytania... moja kw startuje w poniedziałek, ale już teraz z ciekawości przeglądam tematy i pytania w necie