Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 cze 2011, 14:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6760669

witam. zadzwoniono do mnie z ofertą pracy na solówce w schenkerze, stała trasa kraków - chrzanów. pracował ktoś może w krakowskim oddziale, ma jakieś doświadczenia z tą firmą i mogłby coś doradzić? wiem że to już drugi taki mój temat, ale nie mam żadnego doświadczenia jeszcze, odpowiadam na wiele ofert pracy i każda robota to dla mnie nowość. z góry dzięki i pozdro

Post Wysłano: 26 cze 2011, 19:50

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

na 99% twoja praca będzie polegać na załadunku w Krakowie później śmigasz do chrzanowa i tam masz kilka punktów rozładunków,jak rozładujesz to wtedy ładujesz na powrót w Chrzanowie i znów śmigasz do Krakowa i rozładowujesz w Krakowie w schenkerze

a jeśli to nie tajemnica to ile ci zaproponowali za ta robotę?

Post Wysłano: 26 cze 2011, 20:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ale jak wyglądają te rozładunki i załadunki? wszystko ręcznie czy widłakiem pod rampą? rozumiem że spinanie ładunku pasami? duży zap*erdol tam jest? warunki pracy spoko czy raczej harujesz jak wół i byle kto? o zarobkach jeszcze nic nie wiem bo to była dość krótka rozmowa

Post Wysłano: 26 cze 2011, 20:28

Użytkownik

Użytkownik

załadunki to podjeżdżasz pod rampę i ładujesz paleciakiem bądź magazynier ładuje z pasami to nie koniecznie.a co do rozładunków to różnie może tez być pod rampę albo towar opuszczasz na windzie.a co do roboty to zależy czy dużo masz rozładunków itd

jak coś więcej będziesz wiedział to napisz

Post Wysłano: 26 cze 2011, 20:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

a istnieje tam coś takiego jak "czas pracy kierowców"? :)

Post Wysłano: 26 cze 2011, 20:39

Miałem kiedyś epizod z Schenkerem, ale we Wrocławiu. Przede wszystkim jeździsz u podwykonawcy, który jeździ dla Schenkera. Ładujesz ręcznie paleciakiem palety. Jak przyjdzie Ci wrzucić 8-10 takich po 1t każda, to już masz dość.

Następnie jedziesz gdzie masz jechać. Szukasz miejsca gdzie masz wyrzucić towar. Często było ich 8-10. Towar wyrzucało się z reguły samemu. Po tym jeździsz po firmach i zbierasz to, co masz przywieźć na terminal. Różnie z tym jest - często wracało się pełnym autem. Oczywiście załadunek ręcznie.

Później wyrzucasz towar na terminalu, załatwiasz papierkowe sprawy i jest godz. 20... Niezbyt miło wspominam tę pracę, ale może u Ciebie będzie lepiej.
Cytuj:
To zależy od kierowcy. Zdarzały się sytuacje, że brakowało czasu i trzeba było kombinować.

Post Wysłano: 26 cze 2011, 20:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Miałem kiedyś epizod z Schenkerem, ale we Wrocławiu. Przede wszystkim jeździsz u podwykonawcy, który jeździ dla Schenkera. Ładujesz ręcznie paleciakiem palety. Jak przyjdzie Ci wrzucić 8-10 takich po 1t każda, to już masz dość.

Następnie jedziesz gdzie masz jechać. Szukasz miejsca gdzie masz wyrzucić towar. Często było ich 8-10. Towar wyrzucało się z reguły samemu. Po tym jeździsz po firmach i zbierasz to, co masz przywieźć na terminal. Różnie z tym jest - często wracało się pełnym autem. Oczywiście załadunek ręcznie.

Później wyrzucasz towar na terminalu, załatwiasz papierkowe sprawy i jest godz. 20... Niezbyt miło wspominam tę pracę, ale może u Ciebie będzie lepiej.
Cytuj:
To zależy od kierowcy. Zdarzały się sytuacje, że brakowało czasu i trzeba było kombinować.
trochę mnie zniechęciłeś ;)

Post Wysłano: 26 cze 2011, 20:43

Cytuj:
trochę mnie zniechęciłeś ;)
Nie to miałem na celu. Chciałeś się dowiedzieć jak jest. Ja napisałem jak było i to nie tam, gdzie będziesz jeździł. Jeśli nie masz wyjścia i musisz brać co jest, tudzież potrzebujesz zdobyć doświadczenie, to idź. Zawsze można potem zmienić pracę.

Post Wysłano: 26 cze 2011, 20:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

na razie tylko się rozglądam, mam też inne oferty pracy, niby ciekawsze, na które czekam czy wypalą. Ty miałeś we wrocku, ale przypuszczam że w krk jest podobnie ;) tak czy siak dzięki wielkie. a co do doświadczenia - fakt, że początki są zawsze trudne, nie ma co wybrzydzać bo gdzieś to doświadczenie trzeba złapać

Post Wysłano: 26 cze 2011, 20:47

Zgadza się. Trzeba wziąć, co jest. Potem można szukać czegoś lepszego. Chociaż jak tam chwilę pracowałem, to byli kierowcy, którzy jeździli tam po 10 lat i pracowali nadal. Mieli w miarę dobre wozy, poukładaną pracę, znali swoje rejony i jakoś dawali radę.

Post Wysłano: 26 cze 2011, 20:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

zobaczymy jak to będzie, mogę dać znać jak mi się już wszystko wyjaśni ;) dzięki raz jeszcze koledzy za odpowiedzi i szerokości ;)

Post Wysłano: 27 cze 2011, 19:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja pracuje w hurtowni w krakowie i wysyłki odbiera od nas właśnie schenker, z tego co wynikło z rozmowy z kierowcami to mają płacone od przesyłki plus pewnie jakaś podstawa, jeśli ktoś ma jako rejon jakąś część krakowa to jazdy raczej nie ma bardzo dużo, sporo czasu to za i rozładunki, małe auta to chyba w większości daily z kontenerem i prawie wszystkie z windą, no i do tego pewnie jakieś blaszaki, z większych maniki od l2000 do tgl, autka w różnym stanie technicznym. Co do tych daily z windą i kontenerem i jemu podobnych pewnie też, to jeśli są na dmc 3,5t to ładowności mają około 900-1000 kg więc i pewnie przeładować się zdaży :wink:

Post Wysłano: 22 gru 2011, 16:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1047857

Macie Panowie jakieś nowe opinie na temat pracy w schenker kraków ?

Jestem nowy w tym zawodzie, szukam czegoś żeby nabrać doświadczenia.

prawko c,d,e, przewóz rzeczy, przewóz osób w trakcie realizacji (czekam na egzamin)

Post Wysłano: 22 gru 2011, 21:04

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: brak

Jako że mieszkam koło Krakowa warto by coś naskrobać. Co do pracy w Schenker to nie pomogę. Co bym doradzał poskładanie papierów też w innych firmach kurierskich np. DHL, DPD itp. Choć wydaje mi się że będzie ciężko coś znaleźć w czasie przednówka (styczeń- marzec) bo to martwy okres. Pozdrawiam i życzę znalezienia pracy Wilk 09 8) .

Post Wysłano: 22 gru 2011, 21:17

Użytkownik

Użytkownik

Albo moze spożywka ? sezon praktycznie cały rok

Post Wysłano: 22 gru 2011, 22:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Szczerze to pierwszy raz w życiu będę szukał pracy ;)
Co pracodawca wymaga, jakie papiery muszę dostarczyć ??

Szukam takiej pracy w której będę mógł wykorzystać prawko na C, czyli nie interesuj mnie coś takiego do 3,5T, to chyba moje jedyne wymagania jeśli chodzi co samą pracę.
Zarobki jak na nowicjusza to hmmmm nie wiem jakich można się spodziewać.

Spożywka czyli hurtownie spożywcze ?

Post Wysłano: 22 gru 2011, 22:44

Użytkownik

Użytkownik

Jeżeli szukasz pracy w kurierce szukaj przewoźników. Zazwyczaj na portierniach w HUB-ach masz ogłoszenia. Do spożywki potrzebujesz badań sanepidowskich.
Zarobki na ogół marne. Okolica 2,5 tysia to standard.

Post Wysłano: 23 gru 2011, 0:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Co jeszcze polecacie na krajówce, gdzie szukać ?

Post Wysłano: 23 gru 2011, 22:01

Użytkownik

Użytkownik

Na poczatek mysle ze własnie spozywka (hurtownia) nie jest zła, wiadomo zalezy gdzie... zarobki tak jak mówi wyżej Kolega.... od 2000 do 3000 tyle ze w domu codziennie

Post Wysłano: 27 gru 2011, 18:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jak dla mnie zarobki ok i zależy mi na tym żeby w domu być codziennie.

Trzeba mieć swoją działalność ?

Czyli zaczynam od złożenia CV i Listu motywacyjnego ?