[
Cytuj:
Ok czyli w Polsce mnie nie obowiązuje ?
a może być widoczny czy lepiej go przysłonić?
Jak Cię nie obowiązuje, to Cię nie obowiązuje. Możesz przysłonić, a możesz przyczepić wielką odblaskową strzałkę na desce rozdzielczej która będzie go wskazywała. W tej dziedzinie obowiazuje dość daleko posunięta wolność.
Cytuj:
Czy jeżdżąc po Polsce musze umieć wypełniać jakieś dok. czy wszystko dostane już wypełnione?
Dużo dostaniesz wypełnione, ale czasem będziesz musiał umieć coś wypełniać.
Cytuj:
Jak szybko i dobrze rozpiąć i spiąć plandekę oraz zabezpieczyć ładunek?
Sprawnie i starannie i z głową. Nie polecam na przykład montowania plandeki w poprzek pojazdu - ani nie przyspiesza to sprawy, ani nie ułatwia. Dobrą metodą jest także wpierw przekładanie metalowych "uszek" przez "oczka" drugiej częsci plandeki a dopiero potem wsuwanie w nich taśmy. Wykonywanie tych czynności w odwrotnej kolejność powoduje, że trzeba je potem wykonać jeszcze dwa razy, w tym raz do tyłu, a drugi raz w takiej kolejnosci w jakiej powinno się to uczynić na początku. Dopiero potem można rozpocząć jazdę gdyż tylko wtedy plandeka jest zapięta jak trzeba. Chyba nie musze pisac, jak źle wpływa to nie tylko na wydłużenie czasu przygotowania pojazdu do drogi, oraz jak deprymujące są śmiechy ludzi którzy mają Cię za kretyna jeśli robisz rzeczy odwrotnie.
Do ładunku polecam tasmy z maszynkami do zaciskania - takie jak dla cięzarowek tylko mniejsze. My takich używamy i spisują się wyśmienicie. Jesli jednak wolisz i masz ku temu odpowiednie zdolności, mozesz ładunek mocować przy pomocy licznych lin i sznurów, tu jednak przydatna jest znajomość rozmaitych węzłów, do nabycia w harcerstwie lub klubach żeglarskich.
Cytuj:
Czy jeżdżąc od pn do pt po Polsce zjazdy na weekend muszę się jakoś lepiej zabezpieczyć na drogę ?
Musieć nie musisz, myślę jednak, że rozmaite zabezpieczenia mogą być przydatne zależnie od tego przed czym chcesz się zabezpieczyć. Myślę, że strój ochronny to dobry pomysł na "zabezpieczenie się na drogę" od pn do pt po Polsku gdyż chroni on przed drobnymi urazami oraz zimnem. Po bliższe wytyczne na temat jak taki strój wygląda polecam wpisać w google "ludzik michelina". Musze jednak przyznać, że prawdopodobnie taki strój może blokować nieco swobodę ruchu - ale to już chyba rzecz gustu.
Jesli chodzi Ci o zabezpieczenie przed głodem, to dość popularną metodą jest wożenie ze sobą zapasu jedzenia w przewoźnej lodówce oraz pewnej ilości gotówki za którą zakupić można środki alimentacyjne w przydrożnych sklepach. Dość starym rozwiązaniem (znanym od paru tysięcy lat) jest także posilanie się w przydrożnych restauracjach, zajazdach i gospodach. Tu uwaga: podobnie jak w przypadku sklepów, potrzebna Ci będzie gotowka lub karta płatnicza.
Jeśli chodzi Ci o zabezpiecznie przed chorobami wenerycznymi to tu najlepsze co mi przychodzi do głowy to kondom w przypadku jeśli chce się korzystać z usług przydrożnych punktów umilania życia, lub po prostu wstrzemięźliwość seksualna.
Jesli zaś chodzi Ci o zabezpiecznie się przed atakiem broniami ABC, to specjalistyczną wiedzę w tej dziedzinie możesz znaleść w podręcznikach typy "Przysposobienie Obronne dla uczniów Liceum Ogólnokształcącego" itp.
Cytuj:
Proszę o w miare szybkie odp. z góry dziękuje
Bardzo przepraszam że nie odpowieidziałem od razu, myślałem, że odpowiem tylko na pytanie na które odpowiedź nie jest oczywista i które nie jest tak sformułowane, że w sumie nie wiadomo o co Ci chodzi. Skoro jednak prosisz i śpieszy Ci się to odpowiedziałem najlepiej jak umiałem. Mam nadzieję, że pomogłem.
Szerokiej drogi!