Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 02 wrz 2012, 12:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jerzeli kat. C będzie tylko od 21lat to co świadczy ten zapis w ustawie, która ma wejśc w 2013 roku?

Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:

1) C i C+E wynosi 18 lat;
Pewnie chodzi o to, że jak ktoś zdał w tym roku egzamin na prawo jazdy kategorii C, a ma dopiero 18 lat, to mimo zmiany ustawy od stycznia, może spokojnie robić pełną Kwalifikację i ruszać w trasę.

Post Wysłano: 02 wrz 2012, 16:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

@up, właśnie o to chodzi
Co do zajęć praktycznych w ruchu miejskim na KW to chyba kolego zapomniałeś o symulatorze, że też się liczy:) Stawiam skrzynkę wódki, że kw można mieć bez C, a jak gdzieś wymagają C to tylko wymagania ośrodka (bo np. nie mają symulatora).
Każdy interpretuje teksty ustawy inaczej z tego co widze :roll:

Post Wysłano: 02 wrz 2012, 20:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 437684

Opisze to krótko - Masło maślane.

Karta kierowcy - 14.08.2012r.
:)

ITS KOŁOCZEK

Post Wysłano: 02 wrz 2012, 21:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zakład ze skrzynką wódki na poważnie. Chętni priv.

Post Wysłano: 02 wrz 2012, 23:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
(...)Co do zajęć praktycznych w ruchu miejskim na KW to chyba kolego zapomniałeś o symulatorze, że też się liczy:)(...)
Jak robiłem KW w lutym 2011, to na zajęciach praktycznych w ruchu miejskim, jeździłem ciężarówką - 8 godzin. Natomiast zajęcia w warunkach specjalnych miałem na symulatorze - 1 godzinę, co zastępowało podobno 2 godziny jazdy ciężarówką na płycie poślizgowej(chociaż moim zdaniem powinno być na odwrót, bo symulator na którym się uczyłem w ogóle nie oddawał realizmu jazdy).
Cytuj:
(...)kw można mieć bez C, a jak gdzieś wymagają C to tylko wymagania ośrodka (bo np. nie mają symulatora).(...)
Na zajęciach w ruchu miejskim jeździłem normalną ciężarówką, po normalnych ulicach, nie mając jeszcze zdanego egzaminu na kategorię C. Ale szef ośrodka i instruktor mówili że nie powinienem jeździć nie mając zdanego prawa jazdy.
Cytuj:
Zakład ze skrzynką wódki na poważnie. Chętni priv.
Myślę, że zamiast robić zakłady, lepiej będzie przedstawić tu odpowiednie akty prawne i paragrafy, żeby wyjaśnić to wszystkim tym, co mają wątpliwości.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 13:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
Pewnie chodzi o to, że jak ktoś zdał w tym roku egzamin na prawo jazdy kategorii C, a ma dopiero 18 lat, to mimo zmiany ustawy od stycznia, może spokojnie robić pełną Kwalifikację i ruszać w trasę.
Nie. Taka interpretacja jest podstawowa i nie musi o tym mówić żaden artykuł. Mówi o tym doktryna "Lex retro non agit", czyli "prawo nie działa wstecz". Więc jeśli w tym roku masz 18 lat i Prawo Jazdy kat. C/CE, to Cię nie interesuje ten zapis, bo możesz sobie śmiało jeździć pojazdami tej kategorii, jeśli nie jest do nich wymagana kwalifikacja.
Ten zapis daje jasną furtkę, że jeśli ktoś ma parcie na ten zawód, to może go rozpocząć w wieku 18 lat, ale po dłuższym szkoleniu. Gdybyś zawód mógł rozpocząć tylko po 21, to kwalifikacja wstępna nie miałaby prawa bytu, bo po 21 roku życia i tak robisz tylko przyśpieszoną, a wtedy "ktoś" by tracił dużą kasę ze szkoleń.
Cytuj:
Co do zajęć praktycznych w ruchu miejskim na KW to chyba kolego zapomniałeś o symulatorze, że też się liczy:) Stawiam skrzynkę wódki, że kw można mieć bez C, a jak gdzieś wymagają C to tylko wymagania ośrodka (bo np. nie mają symulatora).
Jak najbardziej, tylko teraz ktoś musiałby podać dane ile ośrodków korzysta z symulatora, a ile z normalnych pojazdów. Ile ośrodków rzeczywiście stosuje się do prawa, a ile np. wypuszcza nieuprawnionego na ulicę wpisując mu to do karty jako zadania na symulatorze.
Cytuj:
Każdy interpretuje teksty ustawy inaczej z tego co widze
Niestety takie jest prawo, że daje możliwość interpretacji. Tym bardziej w Polsce, gdzie słowa naszego języka w jednym kontekście mogą znaczyć jedno, a w drugim zupełne przeciwieństwo.
Cytuj:
Opisze to krótko - Masło maślane.
Odnoś się do konkretnych wypowiedzi, bo inaczej nie widzę kompletnie miejsca dla Twojego posta. Dziękuję.
Cytuj:
Na zajęciach w ruchu miejskim jeździłem normalną ciężarówką, po normalnych ulicach, nie mając jeszcze zdanego egzaminu na kategorię C. Ale szef ośrodka i instruktor mówili że nie powinienem jeździć nie mając zdanego prawa jazdy.
No i sam widzisz. Bo tak właśnie jest. Gdyby do tego ośrodka wszedł kontrol i sprawdził wszystko skrupulatnie, to ośrodek mógłby zostać zamknięty, a Ty mógłbyś mieć cofniętą kwalifikację. Jednak takie rzeczy to wyjątki i powinieneś się modlić, aby Twój ośrodek w najbliższym czasie nie odwalił jakiejś maniany skutkującej kontrolą.
Cytuj:
Myślę, że zamiast robić zakłady, lepiej będzie przedstawić tu odpowiednie akty prawne i paragrafy, żeby wyjaśnić to wszystkim tym, co mają wątpliwości.
Bingo! O skrzynkę wódki to się zakłada z kolegami na podwórku, a na publicznym forum temat przepisów powinien być na ich podstawie, a nie na zakładaniu się i powoływaniu na "ekspertów".

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 15:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Co do zajęć praktycznych w ruchu miejskim na KW to chyba kolego zapomniałeś o symulatorze, że też się liczy:)
Jak najbardziej, tylko teraz ktoś musiałby podać dane ile ośrodków korzysta z symulatora, a ile z normalnych pojazdów. Ile ośrodków rzeczywiście stosuje się do prawa, a ile np. wypuszcza nieuprawnionego na ulicę wpisując mu to do karty jako zadania na symulatorze.
Koledzy! Już pisałem że symulatorem można zastąpić TYLKO jazdę w warunkach specjalnych!(podstawa prawna: Rozdział 3, § 7, ust 4, Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 1.IV.2010 r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy, oraz Art. 39g, ust. 2, pkt. 3, lit. d, Ustawy z dnia 6.IX.2001 r. o transporcie drogowym).

edit: zmieniono "§ 5" na "§ 7"

Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 16:39 przez cameledon, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 15:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To teraz podaj ustawę, że do KW trzeba mieć kat. C i wszystko jasne.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 15:43

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Koledzy! Już pisałem że symulatorem można zastąpić TYLKO jazdę w warunkach specjalnych!(podstawa prawna: Rozdział 3, § 5, ust 4, Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 1.IV.2010 r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy, oraz Art. 39g, ust. 2, pkt. 3, lit. d, Ustawy z dnia 6.IX.2001 r. o transporcie drogowym).
No, to dla mnie wszystko jasne.
Cytuj:
Może i do kursu KW jako takiego nie trzeba mieć Prawa Jazdy, ale do poruszania się pojazdem w ruchu drogowym już tak. Wobec tego nikt nie ma prawa Cię wsadzić do pojazdu, jeśli nie masz uprawnień i nie ma prawa poświadczyć, że szkolenie odbyło się prawidłowo.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 15:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nieźle. Twierdzisz, że po wejściu ustawy 18 latek będzie mógł zdawać C,CE jeśli będzie miał KW.
Jak w takim razie zda KW, skoro nie będzie miał kat. C bo będzie od 21 lat? (bo wg Ciebie nie można).

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 15:56

Użytkownik

Użytkownik

Bo na dzień dzisiejszy nie można, ale mam nadzieję, że rozporządzenia to zmienią i będą uwzględniać kursantów KW na "liście" uprawnionych do kierowania bez uprawnień.
Słyszysz, ale nie słuchasz. Najpierw poczytaj i zrozum, co się pisze, a później wychodź z teoriami. :)

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 17:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie trzeba mieć prawka z C, żeby robić KW.

W Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 1 kwietnia 2010 r.w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowych jest napisane:
"§ 4. 1. Pojazdy używane do prowadzenia szkolenia powinny:
1) odpowiadać warunkom technicznym określonym dla pojazdów stosowanych do szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierowców, określonym w przepisach rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262, z późn. zm.4) oraz w § 70 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów; nie wymaga się oznaczenia pojazdu tablicą barwy niebieskiej z literą "L" w przypadku szkolenia osób posiadających uprawnienia do kierowania pojazdami danej kategorii;(...)"

To wszystko co piszą na ten temat. Czyli na zajęciach praktycznych w ruchu miejskim, osoba nie posiadająca uprawnienia do kierowania pojazdami danej kategorii musi poruszać się autem dodatkowo wyposażonym tablicę barwy niebieskiej z literką "L". Mówiąc po polsku można robić KW bez PJ.

Mimo, że dołożyłem wszelkich starań, by informacje przeze mnie podane były wiarygodne, oświadczam, że nie jestem prawnikiem i moja interpretacja może być błędna. :D

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 17:51

Użytkownik

Użytkownik

O, już sporo lepiej, jednak nadal pozostaje art. 87 PoRD:
Cytuj:
Art. 87. 1.Kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków określonych w pkt 1-3:
1) posiada wymagane umiejętności do kierowania w sposób niezagrażający bezpieczeństwu ruchu drogowego i nienarażający kogokolwiek na szkodę oraz wymagany dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem;
2) odbywa, w ramach szkolenia, naukę jazdy odpowiednio przystosowanym pojazdem pod nadzorem instruktora;
3) zdaje egzamin państwowy odpowiednio przystosowanym pojazdem pod nadzorem egzaminatora.
I teraz pozostaje pytanie, czy Kwalifikacja jest nauką jazdy, czy nie. I od razu zaznaczam, że to, że pojazd może odpowiadać warunkom technicznym dla nauki jazdy nie jest równoznaczne z tym, że szkolenie kwalifikacji jest nauką jazdy.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 18:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Założeniem KW, jest doskonalenie kierowców, a nie ich nauczanie.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 18:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W takim razie trzeba by napisać pismo do Ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z zapytaniem, jak należy interpretować te przepisy. Jutro powinienem coś naskrobać i wysłać. Kopię wrzucę na forum.
Szczerze mówiąc, to powinno być to opisane w w rozdziale 3., w/w rozporządzenia.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 23:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Całkowicie prawdopodobne, że ze względu na takie niejasności jakie mamy tutaj i zapewne kilka innych. Ta ustawa przesunie się o kolejne lata..

Post Wysłano: 08 wrz 2012, 23:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

@cameledon pisałeś już do tego ministerstwa?

Post Wysłano: 09 wrz 2012, 13:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie mam czasu. Może w przyszłym tygodniu, bo chodzi mi to po głowie.

Post Wysłano: 09 wrz 2012, 20:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To jak będziesz miał czas to napisz:) Też mnie to interesuje.

Post Wysłano: 10 wrz 2012, 19:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Napisałem coś takiego. Jest to zlepek wątpliwości z tego wątku. W ciągu miesiąca(ustawowo) powinni napisać odpowiedź.
Cytuj:
Dotyczy szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy.

Ponieważ szkoły nauki jazdy różnie interpretują podane przepisy, zwracam się z prośbą o odpowiedź na następujące pytanie: czy kursant przystępujący do szkolenia praktycznego w ruchu drogowym, w ramach kwalifikacji wstępnej dla prawa jazdy kategorii C, C+E, C1, C1+E, powinien posiadać uprawnienia do kierowania tymi pojazdami?
W Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 1 kwietnia 2010 r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowych jest napisane:
"(...)§ 4. 1. Pojazdy używane do prowadzenia szkolenia powinny:
1) odpowiadać warunkom technicznym określonym dla pojazdów stosowanych do szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierowców, określonym w przepisach rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262, z późn. zm.4) oraz w § 70 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów; nie wymaga się oznaczenia pojazdu tablicą barwy niebieskiej z literą "L" w przypadku szkolenia osób posiadających uprawnienia do kierowania pojazdami danej kategorii;(...)"
W związku z powyższym, wywnioskować można, że po oznaczeniu wyżej wymienionego pojazdu, tablicą barwy niebieskiej z literą „L”, kursant może prowadzić taki pojazd nie posiadając odpowiednich uprawnień. Jednak ustawa Prawo o Ruchu Drogowym, wyraźnie określa warunki wymagane do kierowania pojazdem, a w szczególności mówi o tym art. 87:
„(...)Art. 87. 1.Kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków określonych w pkt 1-3:
1) posiada wymagane umiejętności do kierowania w sposób niezagrażający bezpieczeństwu ruchu drogowego i nienarażający kogokolwiek na szkodę oraz wymagany dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem;
2) odbywa, w ramach szkolenia, naukę jazdy odpowiednio przystosowanym pojazdem pod nadzorem instruktora;
3) zdaje egzamin państwowy odpowiednio przystosowanym pojazdem pod nadzorem egzaminatora.(...)”
Z samej nazwy, „szkolenie kierowców wykonujących transport drogowy” jest tylko szkoleniem podnoszącym kwalifikacje kierowcy zawodowego, a nie „nauką jazdy”, a co za tym idzie, zgodnie z Prawem o Ruchu Drogowym, kursant nie może odbyć zajęć praktycznych w ruchu drogowym, nie posiadając odpowiednich uprawnień.
W związku z tym, że podane przeze mnie przepisy są sprzeczne, a ośrodki nauki jazdy interpretują je różnie, co pociąga za sobą wątpliwości przyszłych kierowców, proszę o odpowiedź na postawione we wstępie pytanie.