Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 02 wrz 2012, 22:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6451835
Samochód: Crafter

Witam.

Chciałbym zadać wam pytanie. :wink: Mianowicie, w pierwszych dniach stycznia kończę 18. rok życia, a nie ukrywam, że jak najszybciej chciałbym mieć prawo jazdy. :) Z tego co się orientowałem, to mogę zacząć 3 miesiące przed 18tką, by w momencie egzaminu być już pełnoletnim. Ale spotkałem się też z komentarzami, że 3 miesiące to drogę za dużo, można pozapominać pewne rzeczy.

Tak więc zwracam się do was z pytaniem, kiedy proponujecie zacząć kurs, żeby jak najszybciej podejść do egzaminu. :) Uwzględniając grudniowe święta i czas oczekiwania na egzamin, który też mam na uwadze. Osobiście myślałem o przełomie października/listopada.

Czekam na rzeczowe odpowiedzi, pozdrawiam. :D

Post Wysłano: 02 wrz 2012, 22:51

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Peugeot Boxer L3H3/ Audi a4

instruktor na C mi mówił, że pierwszy Termin egzaminu nie może być wyznaczony później niż 3 tygodnie od daty kiedy sie zapisujesz na niego.

teorii nie zapomnisz bo zrobisz tak jak większość, 2-3 dni przed egzaminem stwierdzisz że
można odpalić płytkę z testami i zaczniesz je nałogowo robić.

teoria w normalnym ośrodku trwa ok 2 tygodnie ( są również ośrodki które robią całą teorie w jeden weekend.)

czyli liczmy że potrzebujesz ok 2 tyg na teorię, dopiero po niej możesz mieć jazde.
instruktorzy zazwyczaj nie dają wiecej jak 2 godziny dziennie, większości kursantów 2-3 razy w tygodniu. tak jest nawet ok, nie za często nie za rzadko.
czyli tygodniowo zrobisz 6 godzin z 30 możliwych. oczywiście możesz sobie zrobić po 3 godziny codziennie albo i wiecej, tylko po co ?
wychodzi że jazdy wyjezdzisz w 4-5 tygodni + teoria wiec 2 miesiące i na spokojnie masz wszystko zrobione
możesz sie troche wcześniej zapisać. chodzi o termin egzaminu. w chwili gdy sie zapisujesz nie musisz mieć 18 lat, wiec termin sobie ustalisz dzien po osiemnastych urodzinach.
jak wspomniałeś są święta. wiec zapisz sie te 3 miesiące wcześniej. nikt nie powiedział, że jazdy których terminy sobie ustalasz indywidualnie muszą się zaczynać odrazu. możesz sobie po teorii zrobić chwile przerwy.

Post Wysłano: 02 wrz 2012, 22:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: TGL / A4

Ja poszedłem w kwietniu, a i tak zdawałem równy miesiąc po swoich urodzinach, czyli w sierpniu. Wyszło tak, ponieważ tak miałem układane jazdy.

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w mieście jest tak, że na egzamin zapisują Cię jak masz wyjeżdżone 18-25h (a chyba wiesz, że powinno zapisywać się dopiero po wyjeżdżonych 30h).

Dużo właśnie też zależy, od kolejek w WORD. Ja na swój egzamin czekałem 2,5 tygodnia, a znam też takie przypadki, kiedy osoby czekały 2dni :roll: Wydaję mi się, że w styczniu nie powinno być kolejek, bo duża część osób boi się zdawać zimą...

Post Wysłano: 02 wrz 2012, 23:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ale spotkałem się też z komentarzami, że 3 miesiące to drogę za dużo, można pozapominać pewne rzeczy.
Kto Ci takie głupoty opowiadał? ja zdawałem 10 lat temu prawko i jakoś nic nie zapomniałem :lol:
ja nie wiem jak rozwiązać ten PROBLEM :]

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Peugeot Boxer L3H3/ Audi a4

dokladnie, a nie znam kurstanta który cały kurs uczyłby sie teorii. a robić wszystko na hura też jest źle. co nagle to po diable.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 12:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Ale spotkałem się też z komentarzami, że 3 miesiące to drogę za dużo, można pozapominać pewne rzeczy.
Kto Ci takie głupoty opowiadał? ja zdawałem 10 lat temu prawko i jakoś nic nie zapomniałem :lol:
ja nie wiem jak rozwiązać ten PROBLEM :]
Internetowe mądrości tako rzeczą. :D

Dzięki prto i Szaki za konkretne odpowiedzi. Już wiem mniej więcej jak się zorganizować. :)

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 13:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Najważniejszego nie wziąłeś pod uwagę - czynnika ludzkiego.
Nawet, jeśli dla Ciebie kurs będzie tylko formalnością, lub douczeniem się szczegółów, to pamiętaj, że w tym okresie będzie znowu bum na Prawo Jazdy, bo wszyscy będą chcieli zdawać na starych zasadach.
Ja bym na Twoim miejscu zaczął normalnie 3 miesiące przed urodzinami. Kurs to jakiś miesiąc, półtora, jeśli znajdziesz szkołę elastyczną dla Twoich terminów, a od razu po kursie pójdziesz sobie do WORD ustalić egzamin np. na 2 dni po urodzinach.
Nie licz na "gwarancję" maksymalnego 3 tygodniowego, czy miesięcznego oczekiwania na egzamin. Bo jeśli Ci się to jednak wydłuży, to i tak nic im nie zrobisz. Jedyne wyjście w takiej sytuacji to będzie natychmiastowa prośba (na piśmie) o przyśpieszenie terminu, albo dłuższa droga - skarga do urzędu marszałkowskiego. Co do prośby o przyśpieszenie do WORD, to polecam pisać po prostu prawdę, czyli chęć odbycia egzaminu jeszcze na starych zasadach. Wyjazd za granicę, czy "mleko na gazie" nie działa. ;)

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 13:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Najważniejszego nie wziąłeś pod uwagę - czynnika ludzkiego.
Nawet, jeśli dla Ciebie kurs będzie tylko formalnością, lub douczeniem się szczegółów, to pamiętaj, że w tym okresie będzie znowu bum na Prawo Jazdy, bo wszyscy będą chcieli zdawać na starych zasadach.
Ja bym na Twoim miejscu zaczął normalnie 3 miesiące przed urodzinami. Kurs to jakiś miesiąc, półtora, jeśli znajdziesz szkołę elastyczną dla Twoich terminów, a od razu po kursie pójdziesz sobie do WORD ustalić egzamin np. na 2 dni po urodzinach.
Nie licz na "gwarancję" maksymalnego 3 tygodniowego, czy miesięcznego oczekiwania na egzamin. Bo jeśli Ci się to jednak wydłuży, to i tak nic im nie zrobisz. Jedyne wyjście w takiej sytuacji to będzie natychmiastowa prośba (na piśmie) o przyśpieszenie terminu, albo dłuższa droga - skarga do urzędu marszałkowskiego. Co do prośby o przyśpieszenie do WORD, to polecam pisać po prostu prawdę, czyli chęć odbycia egzaminu jeszcze na starych zasadach. Wyjazd za granicę, czy "mleko na gazie" nie działa. ;)
Co do kursu, to wiadomo, że muszę mieć też na uwadze normalną szkołę, czyli wiadomo, że kurs popołudniu, itp.

A co do egzaminu na nowych zasadach, to z tego co się orientuję - wchodzą one 31.01.2013. A to nie jest tak, że liczy się moment rozpoczęcia kursu? Czyli musiałbym się zapisać na kurs w lutym 2013, żeby egz. mieć na nowych zasadach. To tak jakbym 20 stycznia nie zdał, a 2 lutego miał drugi egz - przecież nie będzie on na innych zasadach. :wink:

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 13:39

Użytkownik

Użytkownik

Będzie.
Ustawa wchodzi 19.01.2013. I co najlepsze, jeśli egzamin zdasz powiedzmy 18 jeszcze na starych zasadach (egzaminacyjnych), to i tak uprawnienia już otrzymasz na nowych (dotyczących uprawnień), bo kwity muszą dojść do urzędu itp., czyli 2 lata okresu próbnego, zielony listek itp.
Nigdy nie liczył się moment rozpoczęcia kursu, bo inaczej osoby z okolic do 2005/6 roku musiałyby zdawać np. na placu manewry parkowania itp. Tu nie ma miejsca na indywidualizm i jeśli wyrobisz się w czasie podanym przez przepisy, to dotyczą Cię te starsze, a jeśli się nie wyrobisz, to dotyczą Cię nowe.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 13:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Będzie.
Ustawa wchodzi 19.01.2013. I co najlepsze, jeśli egzamin zdasz powiedzmy 18 jeszcze na starych zasadach (egzaminacyjnych), to i tak uprawnienia już otrzymasz na nowych (dotyczących uprawnień), bo kwity muszą dojść do urzędu itp., czyli 2 lata okresu próbnego, zielony listek itp.
Nigdy nie liczył się moment rozpoczęcia kursu, bo inaczej osoby z okolic do 2005/6 roku musiałyby zdawać np. na placu manewry parkowania itp. Tu nie ma miejsca na indywidualizm i jeśli wyrobisz się w czasie podanym przez przepisy, to dotyczą Cię te starsze, a jeśli się nie wyrobisz, to dotyczą Cię nowe.
Ale bez sensu. :shock: Przecież do nowych zasad egzaminu trzeba też inaczej kurs prowadzić, tak podejrzewam.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 13:56

Użytkownik

Użytkownik

Nie trzeba. A przynajmniej przepisy mówią, że nie trzeba.
Nawet dziś mogą przystąpić do egzaminu osoby, które kurs ukończyły jakoś w 1997 roku i ich zaświadczenie o odbyciu kursu jest nadal ważne, a domyślasz się, że wtedy również było trochę inaczej.
Zupełnie inaczej by to wyglądało, gdyby osoby odpowiedzialne za ustawę zajęły się nią od początku do końca. A nie, jak to jest teraz, że ustawa miała wejść w styczniu tego roku, a do dnia dzisiejszego nie ma dokładnych rozporządzeń wyjaśniających sposób stosowania się do ustawy.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 13:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie trzeba. A przynajmniej przepisy mówią, że nie trzeba.
Nawet dziś mogą przystąpić do egzaminu osoby, które kurs ukończyły jakoś w 1997 roku i ich zaświadczenie o odbyciu kursu jest nadal ważne, a domyślasz się, że wtedy również było trochę inaczej.
Zupełnie inaczej by to wyglądało, gdyby osoby odpowiedzialne za ustawę zajęły się nią od początku do końca. A nie, jak to jest teraz, że ustawa miała wejść w styczniu tego roku, a do dnia dzisiejszego nie ma dokładnych rozporządzeń wyjaśniających sposób stosowania się do ustawy.
No dokładnie, miała wejść w styczniu br., później była opcja na lipiec, a teraz jeszcze przerzucili na styczeń, żeby dopracować system informatyczny. Ah, Polska.. :wink:

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 14:01

Użytkownik

Użytkownik

Lipiec to były tylko domysły "ekspertów". W styczniu prezydent podpisał ustawę opóźniającą wejście do 19 stycznia 2013. Żaden lipiec "na papierze" w kontekście opóźnienia ustawy o kierujących pojazdami nie istnieje. :)

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 14:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGX 18.440

Ja pamiętam to pierwszą teorie miałem 18 października, a egzamin 21 grudnia. Dwa miesiące praktycznie, a urodziny miałem 5 grudnia. Teoria była tylko raz w tygodniu, bodajże 2h, jeździłem różnie, czasem 2h, czasem nawet 4h.

Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]