Cytuj:
W serwisie jedź z 15'sto letnim kapciem do serwisu...... realne koszty 150zł oś hamulców+ew części których jest mase na szrotach do tego auta
czujniki tak samo ten samochód ma banalnie prostą budowę
opony tylne można naciąć, zawsze są używki.
Może przykładowo paść ci skrzynie koszt remontu u mnie takiego jak zazwyczaj się robi jak padnie to +/- 7-8tyś zł. Jakaś turbina, kompresor, sprzęgło tego nie da się uśrednić i wyliczyć. Tak jak wyżej wspomniałem pada ci skrzynia, auto staje nie zarabia ty nie masz kasy leży i sie zapożyczasz.
Oczywiscie ze jade do serwisu samochodem 15 letnim. Dlaczego? Z prostej przyczyny serwis MB w Modlniczce bo tam sie udaje ma wolne soboty a co za tym idzie moge podstawic samochod w piatek do godziny 20 na ich parking po czym odebrac go w poniedzialek rano i jest zrobione to co potrzebuje. Znam innych mechanikow ktorzy dobrze wykonuja swoja prace, koszty naprawy sa nieco mniejsze i tutaj nie ma sie co sprzeczac. Jednak jest maly problem najczesciej potrzebuja 2 tygodni zeby ruszyc moj samochod a co za tym idzie ten samochod musi stac 2 tygodnie na ich placu bo inaczej nic nie zrobia. Raz dalem sie naciac na cos takiego po znajomosci i po 2 dniach stania na placu zabralem samochod bo nie po to go kupilem.
Opony mozna oczywiscie naciac ale jesli nie byly wczesniej nacinane. Natomiast jesli masz opony ktore sie do niczego nie nadaja to musisz zakupic nowe albo uzywane przy czym wole wydac wiecej i kupic nowe.
Czujniki i prosta budowa owszem. Jest tak prosto zbudowany ze polowy rzeczy nikt nie chce sie dotknac i odsylaja do serwisu bo oni to tam zrobia. Niektore czujniki mozna dostac tylko i wylacznie w serwisie bo np Opoltrans ich nie sprzedaje. Swoja droga sa rzeczy ktorych nawet w serwisie nie mozna dostac np obrysowki starego typu a to dlatego ze MB wprowadzilo zmiany konstrukcyjne i nowsze Atego maja juz ledy a to oznacza wymiane calej wiazki jesli nie chcesz zeby komputer zglaszal Ci blad w oswietleniu.
Co do pozostalych kosztow zgadzam sie w 100% ze cos moze pasc w kazdej chwili dlatego powiedzialem ze trzeba miec okolo 10 tys zl na ewentualne naprawy. Wiadomo im wiecej sie ma tym lepiej.
Cytuj:
I teraz mam kilka pytań:
1) Czy jeżeli kupię auto DMC = 11,9t i doczepię do niego dwukółkę to jak będę traktowany np. przez Viatoll. Jako auto do 12t DMC czy już jako zwykły tir?
2) Jeżeli chodzi o podatek od środków to ciężarówka ok sprawa klarowna, ale dwukółka? Będę musiał zapłacić standardową stawkę tak jak za naczepę do tira?
3) Dwukółka ma mieć ładowność około 5t. I teraz pytanie na która kolumnę zwracać uwagę przy zakupie auta, bo z tego co słyszałem oprócz ładowności dajmy na to tego Atego np 5t jest też kolumna ile mogę doczepić?
4) Czy ktoś orientuje się jaki jest koszt uzyskania tego zaświadczenia o przewozie na potrzeby własne?
5) Ile płacicie za parking?
1. oraz 2. Mowisz ze 2 kolka bedzie miala ladownosc 5 ton wiec nie jest to juz przyczepa lekka a co za tym idzie po pierwsze podatek od srodkow transportu trzeba zaplacic
Po drugie DMC 11990 kg + DMC 6000 kg (podaje przykladowo bo nie wiem ile taki sprzet moze miec DMC) to wychodzi DMC 18000 kg calego zestawu zatem jestes traktowany jako "tir" i tutaj nic nie pokombinujesz.
3. Jesli chcesz miec 2 kolke to najlepiej kupic samochod ktory ma juz dolny lub gorny zaczep dlatego ze w razie potrzeby dolny zaczep jestes w stanie przerobic na gorny lub odwrotnie gorny na dolny. Natomiast samochod bez tego da sie uzbroic w zaczep jednak taka operacja moze kosztowac sporo w przypadku Atego jest to 15 tys netto i wykonuje to tylko serwis. Co do samochodu w dowodzie jest pozycja O.1 ktora oznacza maksymalna mase naczepy z hamulcem. Ja mam wbite 10000 kg wiec gdyby byl zaczep to spokojnie twoja przyczepe moj samochod moze ciagnac.
4. Nie mam pojecia.
5. Mam wlasny plac wiec nie parkuje na parkingach ale jesli bardzo chcesz moge sie przejechac w pon na taki parking ktory jest 1 km ode mnie i dowiedziec sie jakie sa ceny. Jednak watpie zeby Ci to pomoglo
Nie te rejony a taka info moze jedynie teoretycznie okreslic jakich kosztow nalezy sie spodziewac.