Cytuj:
Witam,
Stawiam w swojej firmie dwa silosy na cement i piasek. Mam kilka pytań odnośnie rozładunku:
1. Szybkozłącza: jaki jest ich rozmiar? W silosach mam chyba 2" a z tego co udało mi się wyczytać to stosowane są 3" i węże średnicy 75mm. Jak to wyglada w praktyce? Czy sa to zwykłe szybkozłącza "strażackie" ?
2. Jakiej długości wąż do rozładunku jest standardowo na wypozażeniu cementowozu?
3. Miejsce postoju będzie oddalone od silosów o około 12m. Czy tak a odległość w poziomie nie będzie jakimś problemem podczas rozładunku cementu/piasku? Wysokość silosów nieduża - 10m
4. Czym zrealizować przedłużenie rurociągu od miejsca postojowego do silosów? Czy zrobić to rurami stalowymi czy po prostu zakupić 10m elastycznego węża z szybkozłączami?
Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.
Siemanko.
1. O rozmiarze ci dokładnie nie powiem jakie są , bo się tym zbytnio nie interesowałem ale szybkozłącza są zwykłe takie jak strażackie że z jednej strony szersze z drugiej węższe.
2. Tak mi się wydaje że to zależy od marki , bo w jednych może być 4m a w innych 6 czy 7 metrów.
3. Lepiej sobie podjechać bliżej silosów , bo mnie się namęczysz przy podpinaniu tego wszystkiego no i może trochę dłużej ci schodzić rozładunek ale pod uwagę też trzeba wziąć ciśnienie itp.
4. Bez problemu możesz zwykłymi wężami to podpiąć.