Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 mar 2013, 23:26
Awatar użytkownika

Administrator

Administrator

Awatar użytkownika

Samochód: Rodzinny

Nadszedł ten dzień, po wieloletnim przyglądaniu się z boku, sam potrzebuję porady :)

Więc sprawa ma się tak. W lutym 2012 zdałem kategorię C, do samego kursu i egzaminu wystarczyły tylko zwykłe badania lekarskie, psychotestów nie robiłem. Po zdaniu egzaminu kat. C złożyłem w biurze WORDU papierek, z prośbą o odroczenie wyrabiania prawa jazdy, ponieważ miałem zamiar wkrótce zacząć też kurs na C+E, jednak rok minął i kursu nie zrobiłem. W styczniu br. zdecydowałem się jednak odwołać to odroczenie, chciałem żeby wydali mi prawo jazdy z tą kat. C. Niestety spóźniłem się, pani w okienku poinformowała mnie, że jakoś w 2 połowie stycznia przepisy się zmieniły, i nie mogą mi wydać tego prawka, póki nie dostarcze im psychotestów. Tak więc zapisałem się dzisiaj na psychotesty w swoim WORDzie...

1). Z tego co wyczytałem, to oddzielne psychotesty są dla samego egzaminu na prawo jazdy, a oddzielne dla KW, zgadza się?

2). Czy jeśli zdam psychotesty we WORDzie, niezbędne do wydania kategorii C, to przy zdawaniu kat. D one będą ważne i nie będę musiał już ich powtarzać?

3). A teraz meritum sprawy, zostać kierowcą autobusu krok po kroku. Co jest mi niezbędne?

-Zdany egzamin państwowy na kat. D
-Kwalifikacja wstępna przyspieszona kat. D (za miesiąc skończe 23 lata).
-Przy KW lekarz i psychotesty

Czy coś jeszcze? Kwalifikacja wstępna przyspieszona to koszt około 3000zł, prawda?

Z góry dzięki za odpowiedzi, jeśli był taki temat (a starałem sie znaleźć) to biję się w pierś i połączę.

Post Wysłano: 21 mar 2013, 23:32

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: opel

Cytuj:
2). Czy jeśli zdam psychotesty we WORDzie, niezbędne do wydania kategorii C, to przy zdawaniu kat. D one będą ważne i nie będę musiał już ich powtarzać?
Z tego co wiem od pani psycholog na kat D są inne zestawy pytań, więc musisz powtórzyć psychotesty.
Co jeszcze?
Karta Kierowcy, chyba że będziesz jeździł w promieniu 50km od bazy ( wtedy nie obowiązuje tacho )

Pliki przydatne dla kierowcy - do pobrania - link

Post Wysłano: 21 mar 2013, 23:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Cytuj:
Karta Kierowcy, chyba że będziesz jeździł w promieniu 50km od bazy ( wtedy nie obowiązuje tacho )
Już bez przesady, większość autobusów na naszych drogach to stare raszple. :)

Post Wysłano: 21 mar 2013, 23:57

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: opel

Ta, ale one nie robią więcej niż 50km na dzień ;)
Poza tym, eksponaty muzealne są zwolnione z Ustawy o Transporcie Drogowym ;P
Dobra, nie róbmy offa

Pliki przydatne dla kierowcy - do pobrania - link

Post Wysłano: 22 mar 2013, 0:06
Awatar użytkownika

Administrator

Administrator

Awatar użytkownika

Oczywiście interesują mnie pełne uprawnienia, a nie ograniczenia jakieś, więc rozumiem że karta kierowcy dochodzi :)

Post Wysłano: 22 mar 2013, 0:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania 94 260

Cytuj:
Cytuj:
Karta kierowcy do cyfrowego tachografu w komunikacji miejskiej w Kaliszu jak i w Ostrowie nie jest wymagana,chyba że jesteś zatrudniony na obsłudze kursów turystycznych czy wynajmie(co jest mało prawdopodobne).Linie miejskie i poza miejskie wykonywane przez MZK są zwolnione z obowiązku rejestrowania czasu pracy kierowcy. :wink:

Post Wysłano: 22 mar 2013, 13:31

Użytkownik

Użytkownik

Jak będziesz u psychologa to zapytaj czy nie wypisałby Ci psychotestów do kat. C/D i KW, tak żeby jedne podeszły do wszystkiego co potrzebujesz. Podejrzewam, że zrobi bez problemu, kwestia tylko na kogo trafisz i czy zażyczy sobie opłaty jak za jedno badanie, czy jak za dwa.

Post Wysłano: 22 mar 2013, 17:41
Awatar użytkownika

Administrator

Administrator

Awatar użytkownika

Dziękuję za pomoc, temat wciąż otwarty ;)

Post Wysłano: 23 mar 2013, 9:33

Cytuj:
3). A teraz meritum sprawy, zostać kierowcą autobusu krok po kroku. Co jest mi niezbędne?

-Zdany egzamin państwowy na kat. D
-Kwalifikacja wstępna przyspieszona kat. D (za miesiąc skończe 23 lata).
-Przy KW lekarz i psychotesty

Czy coś jeszcze?
To na początek wystarczy. Zanim jednak zabierzesz się za to zastanów się, czy chcesz być kierowcą autobusu, czy się do tego nadajesz, czy poradzisz sobie z ciągłym stresem i presją jaka będzie na Tobie etc.

Pisałem już o tym w innym temacie.
Cytuj:
Karta Kierowcy, chyba że będziesz jeździł w promieniu 50km od bazy ( wtedy nie obowiązuje tacho
Cytuj:
Ta, ale one nie robią więcej niż 50km na dzień ;)
Cytuj:
Karta kierowcy do cyfrowego tachografu w komunikacji miejskiej w Kaliszu jak i w Ostrowie nie jest wymagana,chyba że jesteś zatrudniony na obsłudze kursów turystycznych czy wynajmie(co jest mało prawdopodobne).Linie miejskie i poza miejskie wykonywane przez MZK są zwolnione z obowiązku rejestrowania czasu pracy kierowcy. :wink:
To czy autobus jeździ w promieniu 50 km od bazy czy robi więcej niż 50 km w ciągu dnia nie ma żadnego znaczenia. Przy przewozie osób na liniach regularnych do 50 km czas pracy rejestrowany jest na karcie drogowej, a nie przy pomocy tachografu. Typowe autobusy miejskie nie są w ogóle wyposażone w tachograf. Mój autobus takowy posiada, ale nie używamy go, bo tak jak pisałem, na liniach regularnych do 50 km nie rejestruje się czasu pracy przy pomocy tachografu.

Kartę kierowcy warto mieć, bo nigdy nie wiadomo jak będzie z pracą i gdzie będziesz jeździł.

Jeśli chodzi o pytania odnośnie badań do kat. C i kat. D to niestety nie za bardzo się orientuję jak to wszystko ogarnąć.

Post Wysłano: 23 mar 2013, 13:27

Użytkownik

Użytkownik

Harnaś i co do komunikacji miejskiej czy co innego?

Post Wysłano: 23 mar 2013, 13:48
Awatar użytkownika

Administrator

Administrator

Awatar użytkownika

Wolfzan dzięki za opinie, psychicznie powinienem dać radę :) A więc powoli działam.

waleks1, może być jak najbardziej KM na początek, byle tylko się dostać ;)

Post Wysłano: 23 mar 2013, 14:11

Cytuj:
Wolfzan dzięki za opinie, psychicznie powinienem dać radę :) A więc powoli działam
Z tym stresem to może trochę przesadziłem, ale musisz być gotowy właściwie na wszystko: jakiś żul może Ci zasikać siedzenie, pijany nastolatek zarzygać pół autobusu, starsza osoba może Ci zacząć schodzić w autobusie, czy pijany koleś może robić rozróbę w autobusie i musisz go wywalić, żeby innym nie robił krzywdy i przy okazji żebyś sam nie zebrał*.

* - wszystkie opisane sytuacje przerabiałem nie jeden raz.

Post Wysłano: 23 mar 2013, 14:31

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
1). Z tego co wyczytałem, to oddzielne psychotesty są dla samego egzaminu na prawo jazdy, a oddzielne dla KW, zgadza się?
Tak, do KW masz inne psychotesty niż do PJ. Przechodziłem to dopiero, aż ręce opadają.

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]