Chyba znalazłem
Cytuj:
35. 1.Na dwukierunkowej jezdni drogi, w zależności od potrzeb, można stosować wyspy dzielące środkowe lub boczne.
2.Wymiary wyspy powinny być dostosowane do funkcji, jakie ona pełni. Jeżeli jest ona strefą oczekiwania dla pieszych, jej szerokość nie powinna być mniejsza niż 2,0 m.
3.Załamania osi i krawędzi jezdni związane z wyspą powinny być wykonane o skosie określonym w § 64.
4.Konstrukcja wyspy powinna spełniać warunki określone w § 76 dla wysp kanalizujących ruch na skrzyżowaniu.
§ 76. 1.Wyspa kanalizująca ruch na skrzyżowaniu powinna mieć:
1) kształt dostosowany do torów ruchu pojazdów,
2) wymiary dostosowane do funkcji przez nią pełnionych, a w szczególności jej szerokość w miejscu wyznaczonej strefy oczekiwania pieszych nie powinna być mniejsza niż 2,0 m.
2.Krawędzie wyspy wyodrębnionej z jezdni powinny być wyniesione ponad powierzchnię jezdni na wysokość nie mniejszą niż 6 cm z wyłączeniem tej części wyspy, na której wyznaczono przejście dla pieszych lub przejazd dla rowerzystów.
3.Wyspa kanalizująca ruch wyodrębniona z jezdni powinna wyraźnie różnić się od jezdni, a umieszczone na niej urządzenia lub zieleń nie powinny ograniczać wymaganego pola widoczności.
4.Urządzenia organizacji ruchu umieszczone na wyspie powinny być odsunięte od krawędzi pasa ruchu na odległość określoną w przepisach w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
5.Wyspa kanalizująca ruch nie wyodrębniona z jezdni powinna być wyłączona z ruchu i wyznaczona zgodnie z przepisami w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
Czyli musi być krawężnik
Cytuj:
Dopuszczają, nie dopuszczają. Zobacz dokładnie sposób wymalowania pasów. Ja nie wiem co zarządca drogi miał na myśli robiąc taki twór. Jeśli chciał zrobić miejsce oczekiwania dla pieszych, to robiąc to w ten sposób, zrobił to źle. Jeśli jest to jedno ciągłe przejście dla pieszych ze znakiem P-21 to ok. Tylko po co P-21 w tym przypadku? Nie jest to wyspa, nie jest to miejsce oczekiwania dla pieszych, tylko jedno przejście.
Czyli jest to obszar drogi wyłączony z ruchu.
ps. Ze szczególnym ukłonem w strone napinaczy netowych : AVE WAM