Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 lis 2013, 9:44

Witam. Czy ma ktoś jakąś wzmiankę prawną dotyczącą zakazu jazdy bez nadkoli samym ciągnikiem siodłowym ?.

Post Wysłano: 14 lis 2013, 20:32

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

rozporządzenie ministra infrastuktury z 31.12.02 w sprawie warunków technicznych pojazdów.

Post Wysłano: 14 lis 2013, 22:26

Cytuj:
rozporządzenie ministra infrastuktury z 31.12.02 w sprawie warunków technicznych pojazdów.
Chyba jestem ślepy...

Post Wysłano: 15 lis 2013, 0:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Pewnie podchodzi pod to że koło nie może wystawać piza obrys pojazdu.
W szczegoly się nie wglebialem

Post Wysłano: 15 lis 2013, 0:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: AFN

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:
10) w błotniki lub inne elementy nadwozia lub podwozia, o szerokości nie mniejszej niż szerokość opony, a w przypadku
kół bliźniaczych – nie mniejszej niż odległość między zewnętrznymi krawędziami opon

Tylko tyle z ogólnych wymagań bo dalej w rozporządzeniu są szczegółowo opisane wymagania ale dla samochodów osobowych i motocykli. Czyli jeżeli dobrze rozumiem to błotnik wystarczy, że jest i nikt nie wymaga opasania na górze. Wystarczy nie przyjmować mandatu i sprawa w sądzie wygrana.

Post Wysłano: 15 lis 2013, 14:11

A jeśli nie mam błotników i firma kazała mi jechać bez nich ? Na co ja się nie zgodziłem. To też mam wygrane ?

Post Wysłano: 15 lis 2013, 15:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
A jeśli nie mam błotników i firma kazała mi jechać bez nich ? Na co ja się nie zgodziłem. To też mam wygrane ?
a jak bez karty by ci kazali jechać to też byś liczył na to ??? jak ktoś nie ma własnego rozumu to nie powinien pracować w tym zawodzie

Post Wysłano: 15 lis 2013, 18:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Actros 1845

Cytuj:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
10) w błotniki lub inne elementy nadwozia lub podwozia, o szerokości nie mniejszej niż szerokość opony, a w przypadku
kół bliźniaczych – nie mniejszej niż odległość między zewnętrznymi krawędziami opon

Tylko tyle z ogólnych wymagań bo dalej w rozporządzeniu są szczegółowo opisane wymagania ale dla samochodów osobowych i motocykli. Czyli jeżeli dobrze rozumiem to błotnik wystarczy, że jest i nikt nie wymaga opasania na górze. Wystarczy nie przyjmować mandatu i sprawa w sądzie wygrana.
Nadkole jest elementem błotnika i sprawa przegrana.

Post Wysłano: 15 lis 2013, 19:42

Cytuj:
Cytuj:
a jak bez karty by ci kazali jechać to też byś liczył na to ??? jak ktoś nie ma własnego rozumu to nie powinien pracować w tym zawodzie

Nie bardzo rozumiem Twego przekazu. OK czyli firma nie powinna ukarać za to że odmówiło się jazdy bez nadkoli ponieważ zrobiło się to umyślnie ze względu na bezpieczeństwo. Oczywiście mi chodzi o jazdę samym ciągnikiem.

Post Wysłano: 15 lis 2013, 19:56

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Nie bardzo rozumiem Twego przekazu. OK czyli firma nie powinna ukarać za to że odmówiło się jazdy bez nadkoli ponieważ zrobiło się to umyślnie ze względu na bezpieczeństwo. Oczywiście mi chodzi o jazdę samym ciągnikiem.

nie posiadając nadkoli masz niesprawny pojazd bo nie spełnia waruków technicznych pojazdów.
amen.

Post Wysłano: 15 lis 2013, 19:58

Cytuj:
Cytuj:
nie posiadając nadkoli masz niesprawny pojazd bo nie spełnia waruków technicznych pojazdów.
amen.
I właśnie o to mi chodziło ;). Dzięki chłopy !!

Post Wysłano: 16 lis 2013, 17:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

Niemcy kasuja za to dosc szybko, mialem okazje spotykac takich asow na drogach, w deszcze robi chmure wody,błota a na suchy wyrzutnie kamieni wiec sam jestem za karaniem takich patologii

Post Wysłano: 16 lis 2013, 23:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: AFN

Cytuj:
Cytuj:

Nadkole jest elementem błotnika i sprawa przegrana.
Gdzie w rozporządzeniu jest definicja błotnika? Jest tylko informacja o jego szerokości. Nie ma ani słowa o nadkolu czyli można robić co się chce..
Znalazłem jednak rozporządzenie unijne ( http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 028:PL:PDF ) dotyczące wymagań technicznych dla pojazdów a w szczególności błotników jako elementów bezpieczeństwa. Piszą tam że, że błotnik służy do przechwytywania wody wyrzucanej w górę i musi pokrywać przestrzeń bezpośrednio nad oponą. Czyli nadkole musi być. Jest tam też zapis, że w przypadku ciągników typu lowdeck producent może zaprojektować odłączane nadkola i można bez nich jeździć jeżeli się jedzie z naczepą. Podłoga naczepy spełnia wtedy rolę nadkoli. Jednak w przypadku jazdy bez naczepy nadkole musi zostać założone.
Prawo wspólnotowe ponad prawem polskim?

Post Wysłano: 17 lis 2013, 6:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Actros 1845

ajeden auto dostało homologację z nadkolami, więc mają być. Sam ciągnik przypominam.

Post Wysłano: 18 lis 2013, 13:28

Chciałem od Was tylko info z jakiegoś rozporządzenia czy można legalnie jeździć samym ciągnikiem bez nadkoli/błotników, jeśli nie to gitara :D. Wyszło na moje. Pozdrawiam !!

Post Wysłano: 18 lis 2013, 20:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10003037

Cytuj:
Niemcy kasuja za to dosc szybko, mialem okazje spotykac takich asow na drogach, w deszcze robi chmure wody,błota a na suchy wyrzutnie kamieni wiec sam jestem za karaniem takich patologii
Dobrze prawi!

Post Wysłano: 18 lis 2013, 21:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Jelcz 105 ;P

Cytuj:
Prawo wspólnotowe ponad prawem polskim?
Jest chyba nawet taki zapis, który mówi że państwa członkowski maja się dostosować do dyrektyw UE, i mogą takowe nawet zaostrzać jednak nie złagadzać czy coś w tym stylu.

Za Roburem wszyscy sznurem...

Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]