Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 lut 2014, 0:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Daihatsu Sirion

Z tego co widzę tutaj na forum w Polsce kwalifikacje wpisuje się do prawka, co owocuje przy okazji zamianą uprawnień bezterminowych na terminowe.

Ja mieszkam za granicą (w UK), plastikowe prawko mam cały czas polskie, do tego mam papierowe brytyjskie. Jestem w systemie, mam pełne uprawnienia, punkty karne mi na nie walą, nawet mam provisional license na kategorię D dopisaną do tego. Kartę do tacho mam brytyjską, z focią z polskiego prawka i jego numerem.

Pora powolutku się zbliża na zrobienie sobie CPC czyli kwalifikacji zawodowej. Miałem tego nie robić, bo w planach mam zakończenie kariery kierowcy, ale nigdy nic nie wiadomo, więc stwierdziłem, że jednak zrobię, bo zawsze lepiej mieć niż nie mieć.

No i teraz tak. W Wielkiej Brytanii się tego do prawka nie wpisuje, tylko dostaje się osobną kartę, o taką:
Obrazek

W Wielkiej Brytanii nie będę miał z tym żadnych problemów, że nie mam żadnych kodów na prawku dopisanych, bo ich interesuje czy mam uprawnienia do jazdy (mam, bo mam bezterminowo ważne prawko), ważne badania lekarskie (nie potrzebuję do momentu ukończenia 45 lat) i CPC (będę miał, na osobnej karcie).

Do Polski się nie wybieram, ale jeśli wszystko dobrze pójdzie, wyląduję w kraju trzecim. I teraz się zastanawiam, czy taki egzotyczny zestaw jak mój będzie tam uznawany? Czy jest jakaś ogólnounijna regulacja porządkujące te sprawy czy to zwyczajnie zależy od danego kraju?

http://www.gazetae.com

Post Wysłano: 22 lut 2014, 19:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak, bedzie uznawana taka kombinacja tak dlugo jak dlugo oba kraje Polska i UK beda czlonkami EU.
Po 10 wrzesnia wszyscy kierowcy pracujacy w UK i posiadajacy np. polskie prawo jazdy z jakimi kolwiek kodami a nieposiadajacy takiej karty jak powyzej niebeda mogli prowadzic zawodowo pojazdow ciezarowych - takie informacje dostalismy z VOSA, mandaty do £1000.

Post Wysłano: 22 lut 2014, 20:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

o to trzeba wszystko wymieniac :P

Post Wysłano: 22 lut 2014, 23:09

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Tak, bedzie uznawana taka kombinacja tak dlugo jak dlugo oba kraje Polska i UK beda czlonkami EU.
Po 10 wrzesnia wszyscy kierowcy pracujacy w UK i posiadajacy np. polskie prawo jazdy z jakimi kolwiek kodami a nieposiadajacy takiej karty jak powyzej niebeda mogli prowadzic zawodowo pojazdow ciezarowych - takie informacje dostalismy z VOSA, mandaty do £1000.
ale chyba będzie można uzyskać stosowny dokument (brytyjski) na podstawie polskiego zaświadczenia o odbyciu szkolenia okresowego?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
o to trzeba wszystko wymieniac :P
No właśnie nie trzeba, skoro taka kombinacja jest uznawana.
Cytuj:
ale chyba będzie można uzyskać stosowny dokument (brytyjski) na podstawie polskiego zaświadczenia o odbyciu szkolenia okresowego?
Z tego co piszą Brytyjczycy (bo w tą stronę informacji się doszukałem) możesz sobie wyrobić CPC w UK na podstawie szkoleń z innego kraju pod warunkiem, że min. 7 godzin tego szkolenia przeszedłeś w UK. Dodatkowe koszta to tłumaczenie oficjalnie potwierdzone przez instytucję (ambasadę albo uniwersytet - tu nie ma czegoś takiego jak tłumacz przysięgły) + 25 funtów dodatkowej opłaty. Taniej Ci wyjdzie jednak pójść na jeden dzień szkolenia w UK.

Jeśli całe szkolenie zrobiłeś w Polsce to jedynie Ci pozostaje wpis do polskiego prawka a potem wystąpienie o kartę na podstawie owego wpisu.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

^^^ +1

Post Wysłano: 24 lut 2014, 18:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF

Orys, tak się bronisz od wymiany prawka na brytyjskie. A pomyślałeś o komplikacjach jakie Cię spotkają gdy np zgubisz prawko? Wyjazd do PL, i to dwukrotny. Same problemy. Tu żyjesz, tu zarabiasz, a bronisz się przed tym "czterema łapami" ;)

Post Wysłano: 24 lut 2014, 20:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Orys, tak się bronisz od wymiany prawka na brytyjskie. A pomyślałeś o komplikacjach jakie Cię spotkają gdy np zgubisz prawko? Wyjazd do PL, i to dwukrotny. Same problemy. Tu żyjesz, tu zarabiasz, a bronisz się przed tym "czterema łapami" ;)
A nie, bo jak masz zarejestrowane w DVLA, to po zgubieniu możesz wystąpić o duplikat od nich, znajomy tak zrobił.

A wymieniać nie chcę, bo po pierwsze chyba bedę stąd i tak wybywał, po drugie mam bezterminowe i dobrze mi z tym, po trzecie, jak się ma polskie to jak sie nazbiera punktów można dostać bana w UK, ale nie zabiorą prawka całkowicie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To tylko ta karte na punkty trzeba wyrobic i zarejestrowac prawko :> ??

Post Wysłano: 25 lut 2014, 13:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
To tylko ta karte na punkty trzeba wyrobic i zarejestrowac prawko :> ??
Tak, ale nie wiem, czy ta opcja jeszcze jest, bo teraz coś pozmieniali i już tych papierowych nie wydają, ktoś mnie tu ostatnio podpytywał na priv i z tego co mówił moje informacje są już nieaktualne...

Ale że prawo nie działa wstecz (a przynajmniej nie w cywilizowanym kraju jakim jest UK), mogę się cieszyć tym komfortem :) Podobnie jest w Polsce - zatrzymany przez policję z brytyjskim prawkiem musiałbym zapłacić mandat od ręki jako rezydent obcego państwa. A że mam prawko polskie z polskim adresem, w razie zatrzymania wystawią mi mandat kredytowy. A potem mnie mogą o niego ścigać. "Chodzi komornik koło mego domu, długo nie pochodzi, bo ja tam nie mieszkam" :) Po dwóch latach mandat się przedawnia.

Oczywiście ja nie jestem jakimś piratem i z żadnej z tych opcji nie korzystam, ale zawsze jest miło mieć ten komfort psychiczny :)

No i jeszcze jest aspekt głupich policjantów - znajomi zostali zatrzymani na Słowacji, byli to Czesi z brytyjskim prawkiem, a policjanci myśleli że UK to jest Ukraina (bo przecież międzynarodowym kodem Wielkiej Brytanii jest GB) i skończyło się zmarnowaniem dwóch godzin na komisariacie :D :D :D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja wymieniam wszystko a w dupie z nimi:P

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]