Z tego co widzę tutaj na forum w Polsce kwalifikacje wpisuje się do prawka, co owocuje przy okazji zamianą uprawnień bezterminowych na terminowe.
Ja mieszkam za granicą (w UK), plastikowe prawko mam cały czas polskie, do tego mam papierowe brytyjskie. Jestem w systemie, mam pełne uprawnienia, punkty karne mi na nie walą, nawet mam provisional license na kategorię D dopisaną do tego. Kartę do tacho mam brytyjską, z focią z polskiego prawka i jego numerem.
Pora powolutku się zbliża na zrobienie sobie CPC czyli kwalifikacji zawodowej. Miałem tego nie robić, bo w planach mam zakończenie kariery kierowcy, ale nigdy nic nie wiadomo, więc stwierdziłem, że jednak zrobię, bo zawsze lepiej mieć niż nie mieć.
No i teraz tak. W Wielkiej Brytanii się tego do prawka nie wpisuje, tylko dostaje się osobną kartę, o taką:
W Wielkiej Brytanii nie będę miał z tym żadnych problemów, że nie mam żadnych kodów na prawku dopisanych, bo ich interesuje czy mam uprawnienia do jazdy (mam, bo mam bezterminowo ważne prawko), ważne badania lekarskie (nie potrzebuję do momentu ukończenia 45 lat) i CPC (będę miał, na osobnej karcie).
Do Polski się nie wybieram, ale jeśli wszystko dobrze pójdzie, wyląduję w kraju trzecim. I teraz się zastanawiam, czy taki egzotyczny zestaw jak mój będzie tam uznawany? Czy jest jakaś ogólnounijna regulacja porządkujące te sprawy czy to zwyczajnie zależy od danego kraju?