Cytuj:
Jeżeli auto ma dopuszczalną masę 26 ton to dopuszczalna masa ciągniętej przyczepy to będzie 14 ton??? Tak twierdzi diagnosta co dla mnie jest niezrozumiałe skoro DMC przyczepy wynosi 17,99 tony...
Diagnosta tłumaczy tym, że DMC zestawu nie może przekraczać 40t ale co to ma do masy ciągniętej przyczepy?
Kolejny błąd w Polskim prawie, wpisują tak jak Ci diagnosta mówi - u mnie też.
Wg mnie jest to zły zapis, bo kto powiedział że musisz ciągnąć przyczepe autem załadowanym do 26t DMC , przecież możesz mieć zaladowane 6t i mieć dmc18t a wtedy nawet 3osiowke moglbyś (bo: ustawa z dnia 20.06.1997 r. Prawo o ruchu drogowym
Art. 62. 1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:
1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;
2) samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t -
nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej tego samochodu powiększonej o 40%;
3) motocykl lub motorower - nie może przekraczać masy własnej motocykla lub motoroweru, jednak nie może przekraczać 100 kg.
Powinni wpisać tyle ile jest w zagranicznym briefie (czy to w odpowiedniej rubryce czy też adnotacjach) - bo domyślam się ,że robisz pierwszą rejestracje.
Powiedz,żeby pokazał Ci ustawe w której pisze,że należy wpisać różnice w DMC zestawu a DMC auta tak jak oni to robią - ja u siebie w mieście 3 stacje zjeżdziłem i żaden diagnosta nie był w stanie mi pokazać jakiegoś papieru na to - tylko gadali, że mają takie dyspozycje ze szkoleń diagnostów.
Jeśli zależy Ci na prawidłowym zapisie powinieneś udać się do rzeczoznawcy. Nie mają prawa zmieniać danych auta dla widzi mi się