Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 maja 2014, 21:00

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: scania

Witam
Czy podczas kontroli, kontrolujący czas pracy kierowcy może sprawdzić kiedy dany kierowca poruszał się danym autem?

Post Wysłano: 05 maja 2014, 21:34

Przecież to oczywiste, że ma takie prawo i z pewnością z tego prawa skorzysta. Jak sobie wyobrażasz rejestrację czasu pracy, późniejszą jego kontrolę? Po co to wszystko by było? Masz tarczki, kartę kierowcy i jeśli coś się nie spodoba kontrolującemu (czyt. będzie miał podejrzenia fałszowania zapisu itp.) to przetrzepie raz kierowcę a dwa może wnioskować o przeprowadzenie kontroli w przedsiębiorstwie.
Wybacz, ale pytanie wydaje się być oderwanym od rzeczywistości.

Post Wysłano: 03 cze 2014, 22:39

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: 2.2 T

Wydaje mi się że koledze chodziło o to, czy itd sprawdza tacho w odniesieniu do przejazdu przez poszczególne bramki.

Post Wysłano: 04 cze 2014, 22:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jester nie pytanie oderwane od rzeczywistości a pytający.

Jakiś czas temu wyprzedzałem Scanie na A4 w nocy, gość golił na magnesie aż miło :lol:

Post Wysłano: 20 cze 2014, 12:14

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: scania

Przepraszam wszystkich ale dopiero po waszych uwagach zobaczyłem że niedopisałem tego co chciałem.
A chodziło mi o to:
Cytuj:
Wydaje mi się że koledze chodziło o to, czy itd sprawdza tacho w odniesieniu do przejazdu przez poszczególne bramki.

Post Wysłano: 20 cze 2014, 14:56

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Przepraszam wszystkich ale dopiero po waszych uwagach zobaczyłem że niedopisałem tego co chciałem.
A chodziło mi o to:
Cytuj:
kontrolujący ma możliwość sprawdzenia wyłącznie czy pojazd był w ruchu w chwili zarejestrowania przejazdu pod bramką.
jeszcze nie ma technologii (dostępnej dla inspektorów w codziennym użyciu) pozwalającej na określenie miejsca pobytu pojazdu i miejsca posadowienia bramownicy viatoll.

Post Wysłano: 23 cze 2014, 16:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: słaby!

Ja słyszałem nawet opowieści jakoby niektóre bramki robiły foty i inspektor wprowadzając odpowiednie dane jak np nr rejestracyjny ma te foty do wglądu :lol:

Post Wysłano: 23 cze 2014, 16:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To prawda. Ja miałem fotę na obwodnicy Krosniewic. Zatrzymali mnie via tollowcy wzięli tarczki i doszli, że to ja wtedy prowadziłem

Ostatnio zmieniony 26 cze 2014, 6:41 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Ortografia.

Post Wysłano: 24 cze 2014, 11:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Cytuj:
Ja słyszałem nawet opowieści jakoby niektóre bramki robiły foty i inspektor wprowadzając odpowiednie dane jak np nr rejestracyjny ma te foty do wglądu :lol:
Dokładnie jak wyżej, to prawda. Nie wiem czy w aucie mają taką opcje, ale ogólnie mają. Potrafią też śmiało sprawdzić zgranie viatolla z czasem jazdy. Mój znajomy miał taką sytuację właśnie, że auto na viatollu śmigało aż miło, a na karcie pauza :U

Sprawa w toku, ale pewnie będzie płacone. :wink:

Z tego co gadali jakiś czas temu na kwalifikacji to kamery przy tych dużych bramownicach, które robią zdjęcia mają 16mpix, ale co i jak to nie wiem.

Post Wysłano: 24 cze 2014, 17:40

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Dokładnie jak wyżej, to prawda. Nie wiem czy w aucie mają taką opcje, ale ogólnie mają. Potrafią też śmiało sprawdzić zgranie viatolla z czasem jazdy. Mój znajomy miał taką sytuację właśnie, że auto na viatollu śmigało aż miło, a na karcie pauza :U

Sprawa w toku, ale pewnie będzie płacone. :wink:

Z tego co gadali jakiś czas temu na kwalifikacji to kamery przy tych dużych bramownicach, które robią zdjęcia mają 16mpix, ale co i jak to nie wiem.
jeżeli prawidłowo była wniesiona opłata za drogi to takich zdjęć nie powinno być zgodnie z oświadczeniem operatora systemu:

Oświadczenie operatora systemu viaTOLL
W związku z publikacjami medialnymi uwzględniającymi temat procesu klasyfikowania pojazdów przez system viaTOLL, operator systemu oświadcza, że proces kontroli wnoszenia opłaty elektronicznej przez użytkowników systemu viaTOLL jest realizowany w ramach obowiązującego prawa, z zachowaniem należytych procedur oraz w sposób gwarantujący bezpieczeństwo danych.
W celu stwierdzenia, czy waga pojazdu przekracza 3,5 tony i w związku z tym jest on objęty obowiązkiem uiszczenia opłaty elektronicznej, w czasie przejazdu pod bramownicą kontrolną pojazd jest mierzony i odpowiednio klasyfikowany. Jeżeli nie podlega obowiązkowi wnoszenia opłaty, zdjęcia i dane o przejeździe są automatycznie usuwane, bez możliwości ich odzyskania.
Podkreślamy, że wszelkie działania kontrolne realizowane przez operatora realizowane są na podstawie Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie trybu, sposobu i zakresu kontroli prawidłowości uiszczenia opłaty elektronicznej z dnia 23 czerwca 2011 r. (Dz.U. Nr 133, poz. 773). Zbiór danych osobowych pozyskiwanych w związku z działaniem systemu viaTOLL został zgłoszony przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych (GIODO).

powyższe oświadczenie zamieszczone jest między innymi na :

http://moto.wp.pl/kat,55194,title,ViaTo ... &_ticrsn=3

jeżeli inspektorzy posługują się tymi zdjęciami to łamią prawo i wy jako poszkodowani powinniście zawiadomić odpowiednie organa czyli policję lub prokuraturę oczywiście przy założeniu jak na wstępie.

Post Wysłano: 03 lip 2014, 19:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
(...) Jeżeli nie podlega obowiązkowi wnoszenia opłaty, zdjęcia i dane o przejeździe są automatycznie usuwane, bez możliwości ich odzyskania. (...)

jeżeli inspektorzy posługują się tymi zdjęciami to łamią prawo i wy jako poszkodowani powinniście zawiadomić odpowiednie organa czyli policję lub prokuraturę oczywiście przy założeniu jak na wstępie.
zzx, "nie podlega obowiązkowi wnoszenia opłaty" to nie jest to samo, co "wniósł opłatę".

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 04 lip 2014, 18:12

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
(...) Jeżeli nie podlega obowiązkowi wnoszenia opłaty, zdjęcia i dane o przejeździe są automatycznie usuwane, bez możliwości ich odzyskania. (...)

zzx, "nie podlega obowiązkowi wnoszenia opłaty" to nie jest to samo, co "wniósł opłatę".
wszystko się zgadza jednak w rozumieniu tego "pisma, które dotyczy jw....." (jak również innych publikacji) wynika że jeżeli opłata jest wniesiona prawidłowo to zdjęcia z bramownic powinny być usunięte i nie powinny być wykorzystywane w innym celu - ponieważ ten system służy do konkretnego celu - czyli poboru opłaty, a nie kontroli "kto" jechał pojazdem.

Post Wysłano: 19 lip 2014, 12:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A jak ta sama sprawa ma się w czechach? Może ma ktoś jakieś informacje na ten temat?

Recykling 1 tony papieru pozwala oszczędzić 17 drzew, 26 500 litrów wody, od 2,3 m3 miejsca na składowisku śmieci, 320 litrów ropy, 24kg zanieczyszczeń odprowadzanych do atmosfery, 4200 kWh energii- jest to wystarczająca ilość energii, aby zasilić nią przeciętny dom przez 6 miesięcy !

Post Wysłano: 20 lip 2014, 12:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

Napewno maja dostep w busach do zdjec z bramownic na bieżąco, kiedys mi pokazywali mojego camiona jak jedzie podczas gdy urzadzenie nie odbilo sie pod bramka z powodu awarii..

Post Wysłano: 20 lip 2014, 13:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A jak ta sama sprawa ma się w czechach? Może ma ktoś jakieś informacje na ten temat?
Tak samo jak w Polsce.

Gdy szedłem w tamtym roku na urlop moje auto jeszcze nie było w CZ.
Skoczek pojechał nim w trasę. Na granicy w Cieszynie kupił Premida.
Opłacił go za jakąś sumę i ruszył w głąb CZ. Nie znam szczegółów, ale bramownice zarejestrowały go jako auto bez urządzenia/kasy na koncie.
Przejechał się z Cieszyna na Frydek-Mistek, Ostrave, Chałupki.
Po około miesiącu pod Frydkiem celna sprava zajechała mi drogę i ściągnęli na pobocze. Wyjaśnili przyczynę i spisali protokół.
Na firmę przyszła kara (około 1000zl). Nie wiem jak się to skończyło, bo to nie mój cyrk już. Ale generalnie mieli dane auta z bramownicy (zestaw chyba był wciągnięty na czarna listę skoro mnie wyhaczyli na drodze)

Post Wysłano: 20 lip 2014, 13:43
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 38530901
Samochód: Iveco

Sie jeździło na magiku po płatnych drogach :lol:

Na wielu bramkach są kamerki i trzaskają zdjęcia, zdjęcia są dość wyraźne, na tyle, że można określić kto kieruje autem :)

Pod "predatorem" lecieć na stefanie, to już wogóle strzał w kolana maxymalnie jest :lol:

ITD ma wykaz z viatolla, gdzie dany pojazd się poruszał, prosta sprawa, Pan ma karte wsadzoną w auto, kręci pan pauze, a auto porusza się po A4 na ten przykład :], łot czary.....

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]