Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
nie znajduję tu odpowiedzi na moje pytanie. Gdyby ktoś był łaskaw podać cytat który wyjaśnia opisaną sytuacje byłbym wdzięczny
lubisz być masochistą - twoja sprawa ja za żadne skarby nie wstał bym o 4 rano by założyć nową tarczkę tylko wieczorem bym wyjął i zakreślił z tyłu pauzę, a rano rozpoczynając nowy dzień pracy założył nową tarczkę ( to tak w skrócie).
Tak też robiłem, jednak 2 tygodnie temu, inspektor w czasie kontroli powiedział że jeśli śpię w samochodzie to znaczy że mogę udokumentować swoją aktywność za pomocą tachografu. Na hasło że przecież nie będę wstawał w środku nocy stwierdził że wystarczy wsadzić przed spaniem nową tarczkę i po sprawie. Powiedział że na przyszłość to będzie kosztować 2000 za brak rejestracji.
Nie miał natomiast nic przeciwko wykreślaniu aktywności(pauzy) z tyłu tarczki w momencie kiedy samochód stał w siedzibie firmy, a ja byłem w domu, bo właśnie do tego jego zdaniem to służy.
kary z taryfikatora.
dla kierowcy
13.8. Nieuzasadnione użycie kilku wykresówek w ciągu tego samego 24-godzinnego okresu - za każdy dzień 100
13.9. Używanie wykresówki powyżej okresu na jaki jest przeznaczona - za każdą wykresówkę 100 nie więcej niż 1000
dla przewoźników
6.3.1. Nieuzasadnione użycie kilku wykresówek w ciągu tego samego 24-godzinnego okresu - za każdy dzień 200 nie więcej niż 2000
to nie inspektor decyduje jak masz udokumentować swoją aktywność ( w tym przypadku pauzę) w zależności od miejsca gdzie znajduje się pojazd tylko ty jako kierowca masz ten obowiązek i jeżeli został spełniony to nie ma podstaw do ukarania, a pogadać mu wolno by mógł się wykazać "wiedzą" której ty jako "maluczki" nie posiadasz.
użycie dwóch wykresówek w ciągu 24 godzin jest określone wyraźnie w przepisach i nie ma tam sytuacji opisanej przez ciebie.