Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 lip 2014, 5:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Actros MP3 1844

Witam, moje pytanie jest następujące (nie wiem czy wybrałem dobry dział to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość)
Czy przy zdjęciu z fotoradaru ITD także można powołać się na niewskazanie sprawcy "dopłacając" do mandatu jeżeli jest to auto powyżej 3,5T ? (Konkretniej zestaw)
Bo jak wiadomo do wyboru są bodajże na liscie od ITD 3 opcję i ostatnią jest "dopłata czyli niewskazanie" ;)

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź :)

Post Wysłano: 26 lip 2014, 8:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Witam, moje pytanie jest następujące (nie wiem czy wybrałem dobry dział to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość)
Czy przy zdjęciu z fotoradaru ITD także można powołać się na niewskazanie sprawcy "dopłacając" do mandatu jeżeli jest to auto powyżej 3,5T ? (Konkretniej zestaw)
Bo jak wiadomo do wyboru są bodajże na liscie od ITD 3 opcję i ostatnią jest "dopłata czyli niewskazanie" ;)

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź :)
ta jest taka opcja :lol:
tyle że w tym przypadku jest jest to równoznaczne z "mamy taki burdel i w dupie mamy wasze przepisy- wiec nie wiem kto jechał"

Post Wysłano: 26 lip 2014, 10:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Na dzien dobry sprowadzisz sobie kontrol do firmy - skoro masz burdel jak kolega wyzej pisze to idziemy na kontrole i dowalimy pare tysiecy za brak prowadzenia ewidencji czasow pracy kierowcy itd ...

Post Wysłano: 26 lip 2014, 17:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ojjj to bardzo nie miło by było z ich strony.. :D Nawet nie próbuje więc.. pytam profilaktycznie, odpukać ażeby coś się wydarzyło! :D

Post Wysłano: 27 lip 2014, 12:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Albo, co jest najczęściej, wiemy kto ale ma już parę punktów i skorzystamy z furtki, którą daje same ITD.

Post Wysłano: 27 lip 2014, 15:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Albo, co jest najczęściej, wiemy kto ale ma już parę punktów i skorzystamy z furtki, którą daje same ITD.
ale nie w tym przypadku gdzie obowiązuje nas ustawa o ewidencji czasu pracy :D bo to w następstwie oznacza podwójne kłopoty i oby tylko ....

Post Wysłano: 27 lip 2014, 19:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Nie przesadzajcie.

U nas co chwile jest jakiś mandat. Boss bierze wszystko na firmę (bez punktów) i jeszcze nie było żadnej kontroli ;)

Post Wysłano: 27 lip 2014, 19:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

kary za przekroczenie czasu pracy wystawiane są na przewoźnika, natomiast zdjęcia z przekroczeniem prędkości przychodzą do właściciela pojazdu z poleceniem wskazania kierującego.
poza tym mandaty wstawiane przez policję nigdy nie będą skutkować kontrolą, ale oświadczenie dla ITD, że przewoźnik nie jest w stanie wskazać kierującego pojazdu, na którym jest obowiązek dokumentacji czasu pracy kierowcy i archiwizowania 12 miesięcy, trochę to niepoważne.

nawet firmy posiadające pojazdy osobowe nie zawsze zgadzają się na nie wskazanie kierującego.

Post Wysłano: 28 lip 2014, 0:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Panowie a jescze takie małe pytanko z mojej strony, to prawda że ITD czy Straż Miejska, Policja mają 180 dni na to by koperta ze zdjątkiem przyszła do moich bram a potem nie muszę przyjmować ? Bo czytałem że tak to prawnie wygląda a potem mogą sprawe skierować do sądu po czym jak w ciągu 1 roku od wykroczenia nie dostanę żadnej informacji to sprawa idzie w zapomnienie... (Nie licząc tych w toku czyli po dostaniu np. listu bo z tego co zrozumiałem wypowiedzi niektórych to gdy już się przyjmie listu to do przedawnienia musi minąć termin 2 lat)
Niech się wypowie ktoś kto jest w temacie! :) Bo co kraj to obyczaj! :)

Post Wysłano: 28 lip 2014, 9:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
(Nie licząc tych w toku czyli po dostaniu np. listu bo z tego co zrozumiałem wypowiedzi niektórych to gdy już się przyjmie listu to do przedawnienia musi minąć termin 2 lat)
Niech się wypowie ktoś kto jest w temacie! :) Bo co kraj to obyczaj! :)
dwukrotnie awizowana korespondencja wg prawa polskiego ma status dostarczonej bez względu na to czy ty ją chciałeś odebrać czy nie

Post Wysłano: 31 lip 2014, 10:18

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

U nas w firmie też zawsze idzie opcja bez punktów i nikt się nie czepia. Hajs im się zgadza i tyle...

Post Wysłano: 31 lip 2014, 10:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Daihatsu Sirion

Cytuj:
ta jest taka opcja :lol:
tyle że w tym przypadku jest jest to równoznaczne z "mamy taki burdel i w dupie mamy wasze przepisy- wiec nie wiem kto jechał"
Chyba, że mandat przychodzi do firmy leasingowej albo innego właściciela pojazdu który nie prowadzi działalności przewozowej... Oni mogą nie wiedzieć kto kierował i nie muszą obawiać się inspekcji...

http://www.gazetae.com

Post Wysłano: 03 sie 2014, 11:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: VOLVO

Przecież to oczywiste, że chodzi o kasę. Ich to kompletnie nie interesuje, czy jechał Zdzichu, czy Stachu. Mandat przyjęty, zapłacony, statystyka wykrywalności i zapłacenia mandatów rośnie i to jest najważniejsze.
W/g mnie mocno demonizujecie ITD. Trochę nie w temacie, w mojej okolicy jest firma mają ok 40-50 aut i z tego co wiem żadne nie jeździ na legalu. Co kontrola na drodze ich aut to leżą z czasem pracy i jazdy. Tak jest od kilku lat. Jeśli by było tak jak się wypowiadacie o ITD, to kontroli w firmie powinni mieć już dawno kilka, a właściciel o swojej licencji swoim wnuczką mógłby opowiadać - dawno, dawno temu...

Post Wysłano: 07 sie 2014, 21:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Przecież to oczywiste, że chodzi o kasę. Ich to kompletnie nie interesuje, czy jechał Zdzichu, czy Stachu. Mandat przyjęty, zapłacony, statystyka wykrywalności i zapłacenia mandatów rośnie i to jest najważniejsze.
W/g mnie mocno demonizujecie ITD. Trochę nie w temacie, w mojej okolicy jest firma mają ok 40-50 aut i z tego co wiem żadne nie jeździ na legalu. Co kontrola na drodze ich aut to leżą z czasem pracy i jazdy. Tak jest od kilku lat. Jeśli by było tak jak się wypowiadacie o ITD, to kontroli w firmie powinni mieć już dawno kilka, a właściciel o swojej licencji swoim wnuczką mógłby opowiadać - dawno, dawno temu...
Widac ma uklady, plecy czy jak to zwal ...
Ja napisalem na przykladzie z zycia wzietym - mandat kosztowalby 400zl i pare punktow a tak wyszlo pare ladnych tysiecy ... i mandat z punktami :)

Post Wysłano: 08 sie 2014, 7:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
i właśnie z tego powodu, jest to dla nich dodatkowa okazja do poprawienia efektywności pozyskiwanych środków do budżetu,którą im podajesz jak na tacy :/

Post Wysłano: 10 sie 2014, 10:18

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

Skoro sami dają możliwość niewskazywania tylko większej kary to ocb? U nas takich sytuacji było już trochę nawet parę lat temu i nigdy nikt nie miał nic przeciwko ani nie robił kontroli.

Post Wysłano: 11 sie 2014, 16:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Skoro sami dają możliwość niewskazywania tylko większej kary to ocb? U nas takich sytuacji było już trochę nawet parę lat temu i nigdy nikt nie miał nic przeciwko ani nie robił kontroli.
parę lat temu nie było takiego parcia na wpływy od tej instytucji a teraz to ważny element budżetu państwa :lol:

Post Wysłano: 14 sie 2014, 14:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Panowie, ale to co nikt z Was nie próbował np. ze Strażą Kasy Gminnej ugrać tak żeby nie płacić mandatu? Przecież wiadomo, że Oni źle ustawiają te radarki swoje tylko jak Im to udowodnić? Chyba trzeba do Emila łowcy radarów napisać...

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]