Cytuj:
witam ,nie znalazłem takiego pytanka wiec ..
Mam taką zagwostke.
Wiadomo ze dwuosobowej załodzę nasza doba to 30 godzin,ale słyszałem że jeżeli powiedzmy pracujemy i pod koniec zmiany jeden kierowca wysiada to już nie jest to 30 godzin a max 24 która obowiązuje kierowce który jeszcze pracuje,może na przykładzie :
Jedziemy i mamy zjazd do miejsca docelowego zaplanowany praktycznie na styk czyli po 9 jazdy i mieścimy się w max.21 godzinach pracy i 30 godzinowej dobie .
Ale miałem taką sytuacje że ok . 1- godziny przed dojazdem do bazy drugi kierowca wysiada pod domem i wyciąga swoja kartę i w tym momencie mnie obowiązują zasady z pojedynczej obsady?
Czyli to jest bez sensu bo skoro mieliśmy rozplanowane na styk wiec musiał bym kręcić 9-pauzę ok. 1- godzinę od bazy?????
cytat z rozp.561/06
"załoga kilkuosobowa" oznacza sytuację, w której w trakcie każdego okresu prowadzenia pojazdu
pomiędzy dwoma kolejnymi dziennymi okresami odpoczynku, lub pomiędzy dziennym okresem
odpoczynku a tygodniowym okresem odpoczynku, w pojeździe przebywa co najmniej dwóch
kierowców w celu prowadzenia pojazdu. Przez pierwszą godzinę obsady kilkuosobowej obecność
innego kierowcy lub kierowców jest fakultatywna, ale przez pozostałą część tego okresu jest
obowiązkowa;