Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 sty 2015, 18:55

Użytkownik

Użytkownik

Witam,

Zacznę od tego, że jestem studentem i chciałbym trochę w ferie pojeździć za kółkiem. Mam oczywiście wszystkie uprawnienia, kartę kierowcy, ale nie o tym mowa.
Dostałem kontakt do gościa, który szuka kierowcy, co prawda na stałe, ale jak do niego zadzwoniłem, to odpowiedział, że jeśli nikogo nie znajdzie, to mógłbym przejeździć te ferie (jazda po kraju, wyjazd pon, powrót pt). Nie mam żadnego doświadczenia, więc zapytałem, czy jest możliwość przyuczenia i powiedział, że jak będzie miał jakiś wypad 1-2dniowy, to da znać i pojedziemy razem. I tu moje pytania do Was:
1. Na podstawie jakiej umowy mógłbym u niego pracować, czy odbyć to przyuczenie? Domyślam się, że raczej umowa zlecenie, ale jeśli się mylę, lub są jakieś inne możliwości, to proszę o napisanie.
2. Na jakie inne szczegóły zwrócić uwagę od strony prawnej, ale też ogólnie jako kierowca, jeśli chodzi o np. sprzęt?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Jeśli temat założyłem w nieodpowiednim dziale, to proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 11 sty 2015, 19:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: jakiś tam Tyr...

Ferie po Polsce? Tylko na dziko. A jak na te wyjazdy da umowę to śmiało na stałe bo może być dobry pracodawca.

/by papatalk

Post Wysłano: 12 sty 2015, 8:47

Użytkownik

Użytkownik

Młody, trochę mnie przeraziłeś. :shock: Ale nie wiem, czy słusznie. Możecie mi powiedzieć, jakie ryzyko wiąże się z jazdą na dziko? Może trywialne pytanie, ale jestem kompletnie zielony. :wink:

Post Wysłano: 12 sty 2015, 13:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 11013104

z tego co ssie orientuje to kierowca ktory jezdzi zarobkowo nie musi miec zadnej umowy , natomiast jesli chodzi o przewoz na potrzeby wlasne wtedy kierowca musi byc zatrudniony umowa o prace

Post Wysłano: 12 sty 2015, 15:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Premium 460

Cytuj:
z tego co ssie orientuje to kierowca ktory jezdzi zarobkowo nie musi miec zadnej umowy
Adek195 :shock: od kiedy w Polsce można wykonywać jakąkolwiek pracę bez żadnej umowy? :?
Na taki okres czasu, dla studenta najlepsza opcja to umowa-zlecenie.

Post Wysłano: 12 sty 2015, 18:41

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Na taki okres czasu, dla studenta najlepsza opcja to umowa-zlecenie.
Dzięki, Bartek. Tak mi się też wydaje, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce, ale będę naciskał na taką właśnie formę.

Post Wysłano: 12 sty 2015, 19:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

podam taki przykład:
firma wprowadziła bardzo dobry program komputerowy mający za zadanie usprawnienie organizacji produkcji. jednak najlepiej działał przy długich seriach powtarzalnych zleceń.
coś co było do tej pory drobnicą, ale stanowiło 20% dochodów firmy musiała zostać odesłane do konkurencji. po prostu, wprowadzanie tego zlecenia, tworzenie dokumentacji technicznej itp. robiło się droższe niż zysk.

i podobnie jest z naszym zatrudnieniem.
jeżeli chcesz pracować w ferie i pracodawca nie ma noża na gardle to nawet nie ma co liczyć na umowę-zlecenie.

może to smutne, ale takie są realia działalności w Polsce.
najczęściej robi się umowę-zlecenie, która leży w firmie i zaczyna być ważna jakby coś się stało, a jak wszystko OK, to idzie do kosza.

Post Wysłano: 12 sty 2015, 19:58

Użytkownik

Użytkownik

Podejrzewałem, że może to być zbędna biurokracja z punktu widzenia właściciela auta, ale na razie to tylko gdybanie, bo sam nie wiem, jak wyjdzie. I mi też jakoś szczególnie by nie zależało na umowie, gdybym miał pewność, że, tak jak napisałeś, byłoby wszystko ok.
Chciałbym jeszcze wiedzieć, na jakie konsekwencje narażam się jeżdżąc bez umowy?

Post Wysłano: 12 sty 2015, 23:49

Użytkownik

Użytkownik

Przecież umowa zlecenie dla studenta, to tylko parę złotych dochodowego. Sądzę, że bez problemu taka umowę dostaniesz. Co innego, że ciężko Ci będzie znaleźć taką pracę. Masz jakieś doświadczenie?

Post Wysłano: 13 sty 2015, 0:46

Użytkownik

Użytkownik

Tak jak napisałem na początku, nie mam doświadczenia, ale chodzi o konkretną robotę, bo już rozmawiałem z pracodawcą i powiedział, że jak będzie miał jakiś 1-, czy 2-dniowy wyjazd (bo w tygodniu nie mam za dużo wolnego czasu), to weźmie mnie na przyuczenie .

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]