Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 sty 2015, 15:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam, mam pewien dosyć poważny problem. Otóż, pół roku przywiozłem zwrot towaru na bazę naszej firmy. Wróciłem po południu więc nie było już nikogo kto mógłby mnie rozładować. Fakt zgłosiłem kierownikowi placu i poszedłem do domu. Na drugi dzień miałem wolne (sobota), lecz pracował mój kolega, który dostał polecenie rozładunku tegoż towaru, co też zrobił. Po 6 miesiącach, kochane kierownictwo zorientowało się, że brakuje dokumentu ważenia z tego towaru, ostatnim dokumentem jest WZ-tka z moim podpisem. Teraz firma chce mnie obciążyć na 30 tysięcy złotych. Twierdzą, że jest akurat taki brak w towarze, który wtedy wiozłem. Rozmawiałem z chłopakiem, który pracuje na magazynie i powiedział, że pamięta że przyjmował taki towar i że wystawiał dokument. Może też potwierdzić, że to nie ja go rozładowywałem w sobotę, tylko kolega. Mało tego, twierdzi że było robione podliczenie na koniec lata i wszystko się zgadzało, nie było żadnych braków w towarze. Dyrekcja twierdzi co innego. Prawdopodobnie chce mnie zastraszyć. Nie pierwszy raz próbują kogoś straszyć kosztami. Do tej pory myślałem, że to tylko takie gadanie, lecz wczoraj kierownik przekazał mi pismo, a właściwie umowę o treści takiej, że zobowiązuję się do spłaty zadłużenia przez 25 miesięcy po 1200zł netto. Umowa w dwóch egzemplarzach, już podpisana i podbita przez dyrektora. Oczywiście nie podpisałem tego. Powiem szczerze, że jestem w szoku. Wcześniej już zrobili coś takiego. Dali gościowi do podpisu taką umowę, tylko że na 1000zł za stłuczoną szybę, ale nie podpisał tego. Tutaj sytuacja jest nieco inna, myślę że poważniejsza. W poniedziałek idę do radcy prawnego, który kiedyś pracował w mojej firmie, jeszcze jak był inny właściciel. Jak Wy to widzicie? Wszelkie opinie i pytania mile widziane

Post Wysłano: 17 sty 2015, 15:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Masz podpisaną odpowiedzialność materialną? Jeśli nie to grozi Ci maksymalnie 3 krotność pensji z powodu zaniedbania z twojej strony. Jak się mylę poprawcie mnie.

Post Wysłano: 17 sty 2015, 15:16

Użytkownik

Użytkownik

Nie mam, ale obawiam się, że jeśli do tego się posunęli to mogą sprawę oddać do sądu, a to mi się nie uśmiecha

Post Wysłano: 17 sty 2015, 15:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Sądu się nie bój, idź do radcy prawnego, albo do adwokata to on dokładniej powie Ci co i jak (porada około 50zł). Na moje szukają jelenia, żeby pokrył stratę, powoli szukaj nowej pracy.

Post Wysłano: 17 sty 2015, 15:23

Użytkownik

Użytkownik

W poniedziałek już jestem umówiony. O to, że stracę pracę się nie boję, bardziej o sądy i ewentualne koszta. Już od dłuższego czasu są takie akcje, np. kierownik placu zamówił dźwig, który był niezbędny. Za dwa dni go straszyli, że go za to obciążą. Ogólnie każdy na zakładzie to potencjalny złodziej. Główny szef już był przeniesiony z innego oddziału firmy za mobbing.

Post Wysłano: 17 sty 2015, 15:24

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

1. napisz oświadczenie że w dniu ......... zgodnie z poleceniem ...... odebrałeś towar (zwrot) przeliczyłeś przy załadunku i podpisałeś WZ jako zgodne ze stanem faktycznym. dalej opisz o pozostawieniu pojazdu na bazie itd....... to co napisałeś na forum.
opisz również że nie wiesz kto rozładowywał towar bo przy tym nie byłeś i nie wiesz co sie dalej z tym towarem działo.
jeżeli wystapiły braki w towarze którego nie zdawałeś i nie byłeś obecny przy liczeniu i ważeniu to nie możesz za to odpowiadać.
jeżeli firma się z tym nie zgadza niech zawiadamia policje że ukradłeś, a płacić nie zamierzasz i jeżeli firma podtrzyma swoje stanowisko idź z tymi papaierami na policje i złóż zawiadomienie o próbie wyłudzenia kwoty xxxx przez firmę lub osobe odpowiedzialną za kierowanie zakłądem.
nie zapomnij zabrac oświadczenia od magazyniera że to nie ty rozładowywałeś i że podczas przyjęcia towar sie zgadzał z WZ.
możesz jeszcze wyciągnąc tarczki czy wydruki z tacho że w tym czasie miałeś wolne.

a wogóle to takie oświadczenia że masz zamiar płacić za coś czego nie zrobiłeś (w/g twoich słow oczywiście) wymagaja lepszych dowodów niz tylko tego że towar "się zgubił i wz tez zgineła".

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]