Cytuj:
Witam, jak wypełnić zaświadczenie o dniach wolnych kierowcy jeżeli mam pierwszą jazdę?
Chodzi mi o te punkty:
w okresie:
(12) od (godzina-dzień-miesiąc-rok): - - -
(13) do (godzina-dzień-miesiąc-rok): - - -
W punkcie 12 piszę pierwsza jazda, a w punkcie 13 od kiedy zacząłem pracę?
przypominam, że karta urlopowa ma narzuconą formę, nie można niczego zmieniać.
proszę zauważyć, że jest tylko w języku polskim, a jest honorowana w całej Europie.
a to dlatego, że służby innych krajów posiadają szablony we własnym języku i mimo nieznajomości polskiego spokojnie mogą odszyfrować zawarte dane.
dlatego też, gdy się coś zmieni w formie w okienkach szablonu nie będą te dane jakie powinny.
i teraz wyobraź sobie, że jedziesz pierwszą jazdę w podwójnej obsadzie do Portugalii, gdzie zostajesz kontrolowany. policjant portugalski przykłada szablon do Twojej karty i zamiast cyfr w okienku szablonu pojawiają się literki tworząc niezrozumiałe dla niego wyrazy.
a ponieważ w tych okienkach ma się pojawić godzina w pięcioznakowym formacie np. 09:00, dzień dwucyfrowy, miesiąc dwucyfrowy i rok czterocyfrowy, a tych danych tam nie ma - zapewne zapłacisz mandat za nieprawidłowe wypełnienie karty urlopowej, a do tego być może za brak udokumentowanych dni pracy.
jeżeli wypisywałem kartę urlopową nowemu kierowcy, który nie miał udokumentowanych ostatnich 28 dni, pytałem czy w tym czasie nie jeździł, jeżeli tak - wystawiałem na ten okres kartę urlopową. jednak oświadczenie kierowcy miałem potwierdzone na piśmie.