Witam, od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu chłodni do 3,5T które będzie mi służyło do przewozu towaru gdzie temp optymalna przewozu to 15C-19C.
Trasy będą różne Polska, Zachód Południe zależy gdzie klientela będzie.
Chcę kupić samochód na początek do 30tys. Jako że firma dopiero rusza z czasem przerzucę się na coś nowszego.
Na początku myślałem żeby kupić jakąś osobówkę typu VW Sharan, Ford Galaxy czyli taki Van z klima, ale boję się że latem Klima może nie utrzymać tej temperatury. Dlatego rozglądam się za typową chłodnią teraz słyszałem o wynalazkach typu kupujesz blaszaka i klimę wypuszczają na pakę i niby to działa. Ale jakoś boję się że to może nie utrzymać tej temperatury.
Wpadły mi w oku Fiaty Scudo i Citroeny Jumper są jeszcze Kango i inne Dooblo itp.
https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-scud ... yKPbZ.html
Moje pytanie dla tych co mają styczność z Tym na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Z tego co czytałem Auta te pala ok 15L na 100km tylko nie ma info czy to z chodzącym Agregatem czy bez itp. więc się zastanawiam jak to wygląda z tymi agregatami. Czytałem na forum już że przy agregatach więcej roboty trzeba umieć proste rzeczy przy nim zrobić typu tam odpowietrzenie itp. Wiadomo że kupując używkę w tej cenie nie mam co liczyć na Nówkę sztukę i coś może się skopać. Dlatego proszę o jakieś rady na co zwracać uwagę przy zakupie jak do tego podejść.
O izotermach myślałem ale produkt potrafi podnieść swoją temp o kilka stopni więc wole mieć możliwość schłodzenia zwłaszcza jeśli dystanse będą dłuższe.
Jeszcze pytanie czy auto z przebiegiem dajmy na to 300tys( o ile nie kręcony) jest w ogóle warty uwagi czy lepiej nie pchać się w to? Wiadomo sztuka sztuce nie równa jeden pojedzie 700tys i nic inny po 200tys się skopie.
Z góry dziękuję za rady.