Ja też przytaczam ten przepis, jak na radiu jest głupia gadka jak jeden z drugim dostał np za 53 / 50. Rzadko się odzywam, ale jak ktoś takie baje opowiada to czasem nie wytrzymam.
Żadnemu jeszcze nie wytłumaczyłem, że to zwyczajnie nie możliwe. Gadka jest typu "a co ty sie ujaa znasz, dostałem i tyle!".
Zostaje się tylko zastanowić, czy gość jest na tyle tępy, że myśli że ktoś w to uwierzy, czy aż tak bezdennie głupi, że faktycznie jakiś urzędniczyna wystawił mu mandat za 53/50 a ten poszedł zapłacił...
Edit.
Znacie ten fotoradar na obwodnicy Ożarowa? Stoi na skrzyżowaniu, skierowany jest tak, że robi zdjęcia jadącym od Kielc na Lublin, ograniczenie 50.
Analogicznie, jadąc od Lublina na Kielce, owszem jest ograniczenie do 50tki, owszem fotoradar pewnie robi też od tyłu zdjęcia, ale co z tego jeśli obszar w którym robi zdjęcia jest za skrzyżowaniem, które to skrzyżowanie odwołuję wcześniejsze ograniczenie 50km/h (za skrzyżowaniem nie ma powtórzenia ograniczenia). Więc w miejscu gdzie fotoradar jest w stanie złapać w kadr, nie ma już ograniczenia, zwyczajnie nie ma.
100% kierowców tam zwalnia do 50tki
. Kilka razy nawet tłumaczyłem co i jak, nie dałem rady. Polak to jednak głupi jest...