Panowie mam problem ze swoim Iveco EC 75E17, a wygląda on następująco:
Przy temperaturze zewnętrznej powyżej lub oscylującej w granicach 30 stopni Celsjusza i jeździe pod górę silnik grzeje się niemiłosiernie do 100 stopni a czasem nawet przekracza tą granicę. Pomaga włączenie nawiewu gorącego powietrza. Dodam że płyny są w odpowiednich ilościach.
Ja raczej stawiałbym na chłodnice jak mówi, że właczy nawiew to się troche studzi bo nagrzewnica to też jakby taka mała chłodnica i oddaje ciepło jak włączysz nawiew
GG: 483170
Samochód: IVECO MAN DAF SCANIA RENAULT
1.)Miernik za 35 zł z sondą do pomiary temp. i sprawdzić na chłodnicy kiedy się termostat otwiera.jeśli jest nawet o 10st celc. odchył(obojętnie w którą strone) -- WYMIENIĆ. Zanim włożysz nowy (o ile do tego dojdzie) sprawdź go w garnku. Trafiłęm już kilka razy na nowy -niesprawny...
2.)sprawdzić czy w ogóle wentylator się blokuje...(czy działa).
A dopiero na samym końcu sprawdzić ewentualnie chłodnice -bo płyn kamienia nie zostawia....
GG: 0
Samochód: TATRA TERRNo1
Pierwsze zdemontuj intercooler i umyj chłodnicę z zewnątrz.
Niesprawny termostat powodowałby objawy nawet poniżej 30 stopni na zewnątrz, a zalanie płynem eliminuje kamień w środku chłodnicy.
Kolego żeby umyć chłodnicę nie trzeba ściągać intercoollera tylko przy odpalonym silniku na włączonym tempomacie, na 1000 obrotów .I wtedy lejesz wodę z węza do oporu. No i po tym cały syf wyrwie z chłodnicy tylko najlepiej jak wentylator by się kręcił. Ja tak zrobiłem w volvie i jest 100 razy lepiej niż było a miałem to samo co ty przy byle górce łapał temperatury.
Kolego ja bym sprawdził czy masz drożne przewody wodne, mówię o tych cienkich przy zbiorniczku wyrównawczym płynu. Ten co wchodzi od dołu jest to odpowietrzenie chłodnicy a ten co wchodzi przy korku jest od silnika i one często lubią się zapychać.Sprawdzisz to najszybciej przez dotknięcie zbiornika jeżeli na ciepłym siniku zbiornik z wodą jest zimny to na bank masz zapchane przewody.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 11 gości